Rendeleti kormányzás

2022. június 10. 12:31

Nincs bizottsági vita, ellenzéki felszólalások, szakmai-társadalmi egyeztetési kényszer, elég kitalálni és kihirdetni, oszt jó napot.

2022. június 10. 12:31
null
Vas András
Népszava

„Újabb öt hónapra, november elsejéig kapott felhatalmazást szerdán a kormány az immár 135 fősre duzzadt legbátrabbak (khm…) csoportjának 116, éppen a parlamentben időző tagjától, hogy – a hivatalos terminus szerint – továbbra is különleges jogrendi eszközökkel élve irányíthassa az országot. Kevéssé hivatalosan, de talán érthetőbben, hogy a parlamentet, az érdekképviseleteket, a szakmai közösségeket, a civileket, úgy általában en bloc mindenkit lesz.rva, minden demokratikus féken és ellensúlyon átlépve, kénye-kedve szerint rendeleti úton kormányozzon.

A hivatalos indok a »szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról« szól, a gyakorlatban viszont egyszerűen beleszokott a jóba a kabinet, mely 2020 márciusa óta – egy négy és fél hónapos pauzát kivéve – élvezi a veszélyhelyzeti kormányzás előnyeit: rendeleteivel felfüggeszthet törvényeket, s olyan intézkedéseket hozhat, melyeknek nincs jogszabályi háttere. Vagyis azt csinálnak, amit akarnak, csak éppen most már nem a koronavírus-járványra, hanem az orosz-ukrán háborúra hivatkozva. Ehhez persze kellett, hogy a kétharmadnyi mameluk tizedszerre is módosítsa a gránitszilárdságúnak hazudott alaptörvényt, beleírva: szomszédos országban zajló fegyveres konfliktus esetén is veszélyhelyzet hirdethető. Ekkor éppen három hónapja és egy napja tartott az orosz attak, s bár a parlamenti nívót nézve akár hihető is lenne, hogy lassan esett le az a bizonyos tantusz, az időzítés a járványügyi veszélyhelyzet végének vészes közelségének szólt: június 1-vel ugyanis vissza kellett volna térni a parlamentáris keretek közé, hiszen a Covidra hivatkozva már nem lehetett volna fenntartani a rendkívüli állapotot. Mivel az igény fentről továbbra is fennállt, így kellett egy mondvacsinált indok. Merthogy az általuk kiötlött alaptörvény és a parlamenti bőség bőven elegendő lenne minden akarat megvalósítására, csak hát akkor, ugye, a törvényi feltételeknek is meg kellene felelni, s ettől bizony már elszokott a hatalom. A rendeleti kormányzás mégiscsak kényelmesebb és kellemesebb, hiszen nincs bizottsági vita, ellenzéki felszólalások, szakmai-társadalmi egyeztetési kényszer, elég kitalálni és kihirdetni, oszt jó napot.”

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DE JÓ
2022. június 11. 17:27
Istenem, én már minden balliberális ellenzéki újságíró fején kipát látok... Vagy lehet, hogy nem tévedek? Szóval, ezek már megint sikítoznak a demokrácia felfüggesztése miatt, holott a Covid ideje alatt sem történt semmi, és senkinek nem görbült egy haja szála sem. Azt én értem, hogy szándékos hangulat keltés meg minden ilyesmi a cél, de ennyire hülyének azért nem kellene nézni az embereket, hogy a saját tapasztalataikkal szemben majd azt fogják gondolni, amit ők akarnak az agyukba tuszkolni. De, csak tessék. A hülyeséghez való jog a balliberális oldalon különösen fontos emberi jog, mi meg tudjuk, hogy az ilyenek kiválasztódnak...
Proxima Centauri
2022. június 11. 10:43
A juhász úrnak mindig, mindenben igaza van. Azt csinál, amit akar. No. C'est la vie! Nálunk birkáknál. Beeeeeeeee! Nálunk, dakotáknál ezt még Ülő Bika sem csinálhatta volna meg. Uff!
Perczel Éva
2022. június 11. 08:53
Nekem is pont ez jut eszembe, amikor Télifa budapesti fővezér ténykedését szörnyülködve figyelem.
nakatomi
2022. június 11. 08:46
"A rendeleti kormányzás mégiscsak kényelmesebb és kellemesebb, hiszen nincs bizottsági vita, ellenzéki felszólalások, szakmai-társadalmi egyeztetési kényszer, elég kitalálni és kihirdetni, oszt jó napot.”" Ez hazugság! Mindössze arról van szó, hogy a háború megköveteli a mindenkori kormánytól az azonnali cselekvést. De szó sincs rendeleti kormányzásról abban az értelemben, hogy megvonnák a parlamenttől a jogosítványait. A kormány ragaszkodik hozzá, és a pandémia alatt is ezt tette, hogy a rendelet kihírdetését követően rövid határidőn belül (ha jól emlékszem ez 10 nap), a parlament elé vigye azt. Ahol lefolytatják a vitát, és döntenek róla. Amennyiben nem kapná meg a többséget, akkor a rendeletet vissza kell vonni. Erre a mai mandátumarányok mellett nem sok esély van. Valószínűleg ez fáj a kormányellenes újságírónak leginkább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!