Ron DeSantis az amerikai Orbán?

2022. május 02. 15:42

Talán Florida lesz az amerikai Magyarország.

2022. május 02. 15:42
null
Rod Dreher
The American Conservative

„Itt egy egész érdekes cikk a Voxon Zack Beauchamptól arról, hogy a Ron DeSantis floridai kormányzó egyfajta Orbán Viktor-másolat. Persze Beauchamp ezzel befeketíteni akarja DeSantist. De nekem, mint Orbán-rajongó, ez még érdekesebbé tesz egy DeSantis-féle elnökjelölti indulást. Azon konzervatívoknak, akik elhitték az Orbán-ellenes médiaálláspontot, el kellene olvasniuk Beauchamp cikkét, és megérteni, hogy ha szimpatikus számukra, amit DeSantis csinál, akkor vetniük kell egy pillantást arra, miként vezeti Magyarországot Orbán.  (…)

Mindent összevetve lenyűgözőnek találom a baloldal Orbán-mániáját, beleértve azt is, ahogy Orbán a hatalmat gyakorolja. Mindebből ugyanis kiderül, hogy a baloldaliak egyszerűen úgy veszik, hogy a magán- és közintézmények jó része egyszerűen hozzájuk tartozik, és ezt nem szabadna kikezdeni.

A héten Hollandiában voltam, és egy egyetemi beszélgetésen azt hallgattam végig, hogy miként ural minden kulturális intézményt arrafelé a baloldal, s miként pénzelik azokat az államon keresztül az adófizetők pénzéből, igen nagyvonalúan. Általános meggyőződése a liberálisoknak Európa- és Amerika-szerte, hogy ez a dolgok természetes rendje. Orbán Viktor ezt megkérdőjelezi – és nyer, újra és újra.

Hollandiában részt vettem egy konzervatív körök által szervezett vacsorán, amint valaki megjegyezte, hogy ha nem lenne jó munkája, ami lefoglalja, Budapestre költözne. Ott történnek ma a dolgok, már ami az intellektuális jobboldalt illeti. Ott megy a vita a jövőről, ott dolgoznak a jövőn. Épp hazafelé tartok Budapestről, de amint tudok, visszatérek.

Talán Florida lesz az amerikai Magyarország. A héten egy prominens amerikai konzervatív értelmiségivel ittam, aki megemlítette, hogy sok fontos konzervatív személyiség költözött Floridába az előző években, és egyre inkább Florida a történések epicentruma. Ő Washington környékén lakik, és korábban nem nagyon kellett Floridába utaznia. De mostanában ez már változik. Helyes.”

   

Nyitókép: Paul Hennessy / NurPhoto / NurPhoto via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csjanos
2022. május 03. 14:04
.....EGYETÉRTEK...a dicséret MEGALAPOZOTT és JOGOS....
Reszelő Aladár
2022. május 03. 07:32
A politikában nincsen copyright. De amit Dr Miniszerelnök mutat fel, azzal lehet nyerni igen rendesen. Lehet gyűlölni is, azzal meg lehet veszteni.
Akitlosz
2022. május 02. 19:41
"Hollandiában részt vettem egy konzervatív körök által szervezett vacsorán, amint valaki megjegyezte, hogy ha nem lenne jó munkája, ami lefoglalja, Budapestre költözne. Ott történnek ma a dolgok, már ami az intellektuális jobboldalt illeti. Ott megy a vita a jövőről, ott dolgoznak a jövőn." Nekem úgy tűnik, hogy az intellektuális jobboldal jövőt alkotó munkája kimerül a "haladó" baloldal vérszegény kritizálásában, ráadásul ezt a kritikát is buzeránsnyelven adja elő. Maximum lassítani tudja a "haladást" a szélsőbal felé, - milyen volt a helyzet 2010-ben és milyen ma, hány LMNOPQ transzgendert írt le az állítólag konzervatív Mandiner 2010-ben és mennyit ír ma? - de semmilyen konkrét alternatív jobboldali világot nem vázolt fel. A Fidesznek programja sincsen 2010. óta. Szóval, milyen lenne az ország, a világ, ha az úgynevezett konzervatívok kormányoznának mindenhol a tetszésük szerint?
nemecsekerno_007
2022. május 02. 19:21
Nekünk elegünk van a 40+20 év baloldali ámokfutásból, amúgy is kipróbáltak rajtunk minden szart, szóval immunisak vagyunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!