Amikor a Nyugat magára maradt

2022. május 13. 09:56

A Nyugatnak azokra az eszmékre kell összpontosítania, amelyek civilizációjának alapjait képezik.

2022. május 13. 09:56
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Neokohn

„Már hogyan maradhatott volna magára a Nyugat?

  • Köztudomású, hogy a világ egy emberként zárkózott fel a NATO mögé Oroszország ellenében.
  • Köztudomású, hogy a világ közvéleménye egyhangúlag ítéli el az orosz agressziót.
  • Köztudomású, hogy Putyin kalandor-politikája megtört a faltól-falig húzódó nemzetközi szankciókon.
  • Köztudomású, hogy a világ közel kétszáz állama semmire sem vágyik jobban, mint hogy visszatérhessen a szabályokon alapuló nemzetközi rendszer biztonságába.

Mindez köztudomású, csak éppen nem igaz.

Nézzük csak meg közelebbről, kik is azok, akik Oroszországot támogatják ebben a háborúban?

Fehéroroszország, Kína, Pakisztán, Szíria, Észak-Korea, Kuba és néhány ex-szovjet »…sztán«.

Kik azok, akik Ukrajnát és a NATO-t támogatják?

Ausztrália, Új-Zéland, Japán és Dél-Korea.

Ez a lista igen szubjektív, könnyedén hozzá lehetne csapni mindkét oldalhoz még két-három elkötelezett, vagy kevésbé elkötelezett szövetségest.

Mindez azonban nem változtat a tényen, hogy a »köztudomású« ellenére, alig három tucat ország áll ki teljes mellszélességgel az orosz agresszió ellen és alig egy tucatnyi támogatja azt.”

Nyitókép: Alexey Kudenko / Sputnik / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugati Ádám
2022. május 13. 14:46
Az orosz exportkínálat szerkezetéből adódóan az a helyzet állt elő, hogy ugyan elveszít egy 600 milliós piacot, de nyer egy 3 milliárdosat. Ez vásárlóértékben is minimum kétszerese a szankciózó országokéhoz képest. Fél év alatt a kínaiakkal összefogva megoldják a logisztikát is, ami az USA-EU piacot kikapcsolja a rendszerből. És ezután már csak két kérdés marad nyitva. Ki fogja elfogadni a dollár-euro virtuális, fedezet nélküli fizető eszközt? Fenntartható lesz-e egyáltalán az USA-EU export kínálat az orosz alapanyag, gabona és energia (-hordozók) importja, valamint a keleti beszállítók nélkül? Nem a virtuális morál, hanem az elemi lét-érdek felől kell ezekre a kérdésekre keresni a választ.
Carsac
2022. május 13. 13:43
Ukrajna pont annyira ország, mint Cseszlovákia és Jugoszlávia. Ugyanaz lesz a sorsa.
Galerida
2022. május 13. 13:40
A dicső nyugat vezető hatalmát pillanatnyilag egy szenilis vénember reprezentálja és bármikor kitörhet náluk egy polgárháború. A dollárjuknak már csak a hadsereg az alapja, de a hadseregben is elszabadultak a genderszerű baromságok, amik éles helyzetben belső leszámolásokhoz vezethetnek.
Gordon.
2022. május 13. 13:33
Ez nem duma, hanem a kemény tények! Gruzia, Krim, ukrajnai "szakadárok"-féle orosz akció, végül Ukrajna. Ezek az orosz katonai támadások 2008 óta. (Előtte a transznyisztriai akció a terület Moldáviáből való kiszakításával és orosz fegyveres jelenléttel a mai napig.) Ezzel szemben Oroszország megtámadása: ... nulla. Az meg kit érdekel, hogy egyes szenátorok mit hablatyolnak? Jelentősége nulla, pillanatnyi választási érdek diktálta semmi-szöveg. Egy esetleges szitációban felbukkanó esetleges válaszra történő spekuláció, nem több. Szemben a tényleges civil bombázással, civileg gyilkolásával, területfoglalással, amik tények. Részemről ezzel itt vége...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!