Miért nem lehet az oroszokkal szembeni provokációnak nevezni a svéd és finn NATO-csatlakozást?

2022. május 23. 21:41

Nem, nem, nem, nem és nem! Svédország és Finnország felvétele a NATO-ba nem valamiféle értelmetlen és veszélyes provokáció!

2022. május 23. 21:41
null
Bernard Guetta
Magyar Narancs

„Nem, nem, nem, nem és nem! Svédország és Finnország felvétele a NATO-ba nem valamiféle értelmetlen és veszélyes provokáció, ötszörösen nem az! Először is azért, mert egyáltalán nem az amerikaiak nyomására történik, hanem Vlagyimir Putyin katonai agressziójának az egyenes következménye. Nem az Egyesült Államok parancsolt rá a finnekre és a svédekre, hogy mondjanak le a semlegességükről. Az EU tagállamai sem gyakoroltak nyomást Stockholmra és Helsinkire, hogy csatlakozzanak az Atlanti Szövetséghez. Nem volt semmiféle nyugati összeesküvés, van viszont egy 1300 kilométeres határ Finnország és Oroszország között.

Ha Vlagyimir Putyin arra kényszerülne – gondolták magukban a finnek –, hogy előre menekülve keressen kiutat az ukrajnai kudarcából, akkor előbb támadná meg őket, mint a NATO-tagságuk révén amerikai védelmet élvező balti országokat. A svédek a maguk részéről úgy gondolkodtak, hogy ha Vlagyimir Putyin megtámadja Finnországot, akkor vagy ők is óhatatlanul háborúba keverednek, vagy ott fog toporogni a küszöbükön egy felfegyverzett Oroszország.

Ez a két ország nem a háborút választotta, hanem megelőzésképpen az Atlanti Szövetség által nyújtott szolidaritást, és ebben nincs semmi olyasmi – a második indok, hogy miért ne beszéljünk provokációról –, aminek táplálnia kellene azt a sületlenséget, amit Putyin állít, miszerint Oroszországot bekerítette a NATO.”

Nyitókép: Joe Biden amerikai elnök kezet fog Magdalena Andersson svéd miniszterelnökkel. Mellettük Sauli Niinisto finn elnök áll.
STRINGER / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. május 27. 17:33
nagy árat fizetnek a gyávaságukért. a gyarmatosítás itt is, ott is, amott is sínen van, küzdeniük sem kell, proxy háború sem kell már lassan. alakul az új világ, aminek még csak elejét ismergetjük, és már attól is hányunk.
Dezsőke
2022. május 27. 17:27
amcsi habzsol kell neki ez is az is amaz is Vajon Európa is kell neki?
Ma is bukik a Zorbán...
2022. május 25. 07:44
A NATO előbb-utóbb a bolsevista terror fenntartásáért felelős belső rendvédelmi szervezetté fog válni. Ehhez kell a két vadbarom bolsevista kormányzat is, akik a haladárság élharcosai.
Avocetta
2022. május 24. 19:15
Szerintem meg vegyük föl a NATO-ba Kazahsztánt, Mongóliát, Dél-Koreát és főleg Tajvant. A demokrácia nagyobb dicsőségére és a világbéke növelésére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!