Európai kudarc, magyar siker

2022. május 31. 11:41

Gyorselemzés az olajembargóról.

2022. május 31. 11:41
null
Hortay Olivér
Facebook

„Európai kudarc, magyar siker – gyorselemzés az olajembargóról.

Megszületett a megállapodás: az EU azonnali embargót vezet be az Oroszországból tengeren érkező olajszállítmányokra.

A csővezetéken keresztül érkező nyersolajra (meg nem határozott ideig szóló) átmeneti mentesség vonatkozik.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, európai sikernek nevezte a döntést.

A megállapodás azonban sokkal inkább egy európai szintű kudarcnak tekinthető.

Az Európai Bizottság úgy tette le a tagállami vezetők asztalára az embargóra vonatkozó javaslatát, hogy annak megvalósíthatóságáról semmilyen mély elemzést nem készített.

Ezzel párhuzamosan Brüsszel rendkívüli médianyomást helyezett az országok vezetőire: olyan alaptalan információkat szivárogtatott ki, hogy valamennyi tagállam és az európai háztartások támogatják a szankciót valamint, hogy annak nincs alternatívája.

Előzetes ígéretével ellentétben a Bizottság nem nyújt kellő anyagi támogatást az orosz energiaszállítások korlátozásához: az új finanszírozási csomag nagyrészt meglévő (a tagállamok számára szintén elengedhetetlenül fontos) források átcímkézését tartalmazza.

Az embargó súlyos negatív következményeiről Brüsszel szinte egyáltalán nem beszélt. Pedig a globális energiapiacon energiaszűke (és ebből fakadóan magas árkörnyezet) van, így az orosz olaj helyettesíthetősége (és annak költsége) erősen kérdéses.

A megállapodás azért tekinthető tehát egy európai szintű kudarcnak, mert azt mutatja, hogy a fentiek ellenére a tagállamok többsége engedett a médianyomásnak és saját állampolgárai véleményével, valamint országa érdekeivel ellentétes döntést hozott.

Ráadásul, az olajembargó utat nyithat a Bizottság másik nagy tervének; a gázembargónak, ami még súlyosabb következményekkel járna a közösség egészére.

A csővezetékes szállítások mentessége azonban magyar siker.

Az elmúlt két hétben Magyarország volt az egyetlen tagállam, ami következetesen és világosan ellenállt az olajembargónak.

Ezzel nem csak saját, de a régió érdekeit is képviselte: Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Németország is sokat köszönhet a magyar törekvéseknek.

Mindezt úgy, hogy közben Brüsszel, más tagállamok és Ukrajna rendkívüli médianyomást helyeztek hazánkra.

A sajtóhírek alapján az embargót sürgető országok még az elmúlt napokban sem támogatták, hogy más országok mentességet kapjanak, Magyarországnak végül mégis sikerült megvédenie energiaellátását.

Az, hogy a mentesség „átmeneti”, egyelőre nem jelent közvetlen veszélyt, mert nincs definiálva határidő, de azt mutatja, hogy a küzdelemnek nincs vége: a magyar energiabiztonságért a következőkben is meg kell majd harcolni.”

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. június 01. 06:44
Magyar kudarc, uniós siker.
istvánkeve
2022. május 31. 18:31
Ha a szegény Rákosi pajtás még élne, most azt olvashatnánk: "Ismét adtunk egy nagy pofont az imperialistáknak!"
péterx
2022. május 31. 16:34
Világos áttekintés a kitűnő szakember tollából.
tintapaca
2022. május 31. 16:27
Mindig a legrosszabbra kell gondolni. A hímvesszőjével zongorázó bejelentette - burkoltan -, hogy képes a saját országát is a fejére gyújtani, de a gázvezetékeket is és az olajvezetékeket is felrobbantani. Ne legyen igazam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!