Rosszul járunk, ha azonnali embargót vezetünk be az orosz szénhidrogénekkel szemben

2022. április 15. 10:40

Európa az orosz olaj és főleg az orosz földgáz nélkül 2023-ban mély recesszióba süllyedhet.

2022. április 15. 10:40
null
Pletser Tamás
G7

„Az európai országok egy része, főleg a kontinens nyugati fele, akik kevésbé érintettek a keleti olaj és gázszállítások elmaradása miatt, azonnali szénhidrogén embargót szeretnének Oroszországgal szemben. A fő érv, hogy Európa napi 800-900 millió eurós orosz olaj-és gázvásárlással támogatja a brutális inváziót, és enélkül Putyinék nem állnak le az Ukrajna elleni rémtettekkel. Azt gondolom, hogy egy azonnali beszállítási stopnak nem sok értelme lenne. Sőt, ezzel áttételesen magunknak és Ukrajnának is rosszat tennénk. Oroszországot kikapcsolni az európai energiarendszerből nem egy napos feladat, a fokozatos nyomás és leválás sikeresebb lehet, mint egy gyors szakítás.

Az első ok, ami miatt értelmetlennek tartom ezt a megoldást, az az, hogy egy azonnali szénhidrogén embargó nem állítaná le az orosz inváziót. Az agresszor orosz vezetés fő gondja most sem a bevételek biztosítása – tartalékból a háború előtt is volt 630 milliárd dollár – hanem az, hogy ezt nem tudják a szankciók miatt elkölteni. Vagy azért, mert a devizaszámláik be vannak fagyasztva, vagy azért, mert nem adnak el nekik a nyugati cégek megfelelő termékeket. Olaj és gázbevétel nélkül még évekig elketyeg az ország. Különösen, hogy ha az oroszok azonosulni tudnak Putyin céljaival,  a történelem ugyanis már megmutatta, hogy az orosz nép rendkívül nagy tűrőképességgel rendelkezik, ha látja a szenvedésének miértjét. Fegyver sajnos bőven van még, rövidtávon inkább ezek száma és a hadra fogható embertömeg a szűk keresztmetszet, nem a pénz.

A második ok, hogy rövidtávon egy gyors szakítással Európa inkább önmagának árt, s ezen keresztül áttételesen Ukrajnát is sújtja. Az utóbbi ország évi 1,2 milliárd dollárt kasszíroz csak az átmenő európai gáztranziton, ami a háború ellenére is befolyik a kasszába.”

Nyitókép: Fred Tanneau / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kortárs
2022. április 16. 22:02
Ah majd fázunk, éhezünk kicsit a világszabaccságért elvtársak! :)
Vasalo
2022. április 16. 17:21
Valoszinüleg azért kellett csalni a választáson, mert az USAnak egy háborura volt szüksége az oroszok ellen. Trump meg arra egész biztos nem volt hajlando.
Gyuri05
2022. április 16. 11:32
Azonnali embargót kérek, mindenféli nyugati, és USA féle agymosás, és NGO-k ellen.
huda
2022. április 16. 08:23
Nyugatnak az eszme a fontos a liberális agyament eszme ,ha nem lesz gáz meg olaj ,semmi baj ,a Brüsszeli elitnek és a családtagjainak, milliomos kitartottaknak akkor is lesz fűtése, tud autókázni , jókat enni inni, és mi lesz a pornéppel, a dolgozó emberekkel ... ki nem szarja le ...szolidaritás mondják...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!