Harmadik világháború?

2022. április 01. 09:12

Az Ukrajna ellen indított orosz offenzíva után már veszélyes lenne üres blöffről beszélni.

2022. április 01. 09:12
null
Berend T. Iván
Népszava

„Több mint háromnegyed évszázaddal a világtörténelem legpusztítóbb világháborúja és mintegy hat évtizeddel a hidegháborús konfrontációs veszély elülte, a detente kibontakozása után, 2022 kora tavaszán ismét sok szó esik a III. világháború lehetőségéről, hiszen Európában újra háború van. 

Putyin megtámadta Ukrajnát, de hazug propagandával az Egyesült Államokat vádolja, hogy az lerombolta a globális biztonsági rendszert és imperialista hatalmi háborúba sodorja a világot. Ukrajnai offenzíváját követően fenyegetően kijelentette, hogy »ha bárki kívülről beavatkozna, olyan következményekkel kell számolnia, amilyet még nem látott a világ«. Putyin vad kijelentései nem újak. Már 2018-ban arról beszélt, hogy ha »bárki meg akarja semmisíteni Oroszországot, akkor jogunk van válaszolni, ami a világ és az emberiség számára katasztrófa lenne. De minek nekünk a világ, ha Oroszország nincs?« Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2022 március elején naponta ismételgette, hogy »a harmadik világháború nukleáris háború lesz.« Putyin hűséges fegyverhordozója, a belarusz Lukasenko elnök 2022. március 2-án nyilvánvalóan Putyin üzenetét tolmácsolva figyelmeztetett, hogy a restrikciók Oroszország ellen »rosszabbak, mint egy háború, és ez végülis beletaszítja Oroszországot a harmadik világháborúba, ami nukleáris konfliktus lesz«. 

A nagyobb nyomaték kedvéért Putyin hadüzenetnek nyilvánította az országa ellen bevezetett szankciókat, és »speciális harci készenlétbe« helyezte atomfegyvereit. Mindez lehetett blöff, hogy elrettentse az ukrajnai háborújába való esetleges nyugati beavatkozást. Blöff  – vagy egy 22 év óta uralkodó, korlátlan hatalomhoz szokott diktátor elveszített realitásérzéke. Egy új Néró akarja felégetni a világot? Az Ukrajna ellen indított orosz offenzíva után már veszélyes lenne üres blöffről beszélni. Nem véletlen, hogy háborús pánik öntötte el a világot. Sokan lehetségesnek tartják, hogy Putyin folytatni fogja invázióját a Baltikum vagy Lengyelország ellen.

Oroszország katonailag erős. Putyin erőn felüli ráfordításokkal modernizálta hadseregét, s nagy nukleáris arzenállal rendelkezik. Míg az európai NATO országoknak együttesen több mint 500 nukleáris fegyverük van, Oroszország több mint 7000-rel rendelkezik. Ami a hagyományos fegyverzetet illeti, az EU kevesebb mint 7000 tankjával szemben Oroszország tankállománya 13000 darab, s az EU alig több, mint 1000 rakétájának az orosz rakéta állomány a négyszerese. Nyugat-Európa csupán a légierő és hadiflotta tekintetében versenyképes Oroszországgal.

Az előbbiekben azonban csak az európai katonai kapacitást említettem. A NATO katonai potenciálja ennek többszöröse, hiszen az Egyesült Államok katonai ereje egyedülálló.

Az USA 3 millió fős hadserege, évi 700 milliárd dolláros katonai költségvetése, egyedülálló flottája és légiereje, melyet 11 repülőgép-anyahajó egészít ki – a Nimitz anyahajó egymaga egy kisebb ország egész légierejének megfelelő 90 repülőgépet visz a fedélzetén - a legerősebb a világon. Ez elsöprő fölényt biztosít a Nyugatnak, nem utolsó sorban az USA atomarzenálja révén is. Az USA 7200 atombombával rendelkezik, amiből 2000 úgynevezett stratégiai, azonnal felhasználható.

Putyin atomfenyegetése, ezt jól tudja, hasonló válaszra találna. Oroszország ez ellen a nyugati erő ellen nem tudna sikeresen harcolni. Márpedig ezzel találná szemben magát, ha átlépve Ukrajna határát a NATO tagállam balti országok vagy Lengyelország ellen vonulna.

A NATO ugyanakkor ügyesen gyengíti az orosz győzelem esélyeit, hatalmas támogatást nyújtva Ukrajnának, de nem vezetve be az úgynevezett repüléstilalmi zónát, nem küldve katonákat, vagyis elkerülve a katonai összeütközést Oroszországgal.”

Nyitóképen megsemmisített orosz páncélozott harci jármű. Fotó: MTI/AP/Rodrigo Abd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bircio
2022. április 02. 19:10
Először azt hittem dr. Veres Pali bácsit látom, aki sajnos már elhunyt 15 éve.
Türelem
2022. április 01. 20:26
Iván! Olvastad Jesse Edberg írását a náci ukránokról, a vaskeresztet hordó Zelenszkijről? Freud írta több levelében, hogy bizonyos kor felett az ember már képtelen új, értékes gondolatokra, innovációra.......bizony, ekkor jön a nevetségessé válás.
Onurisz
2022. április 01. 18:17
Vén sz.rházi karrieristakomcsi volt Berend, azaz nem meggyőződésből csinálta, hanem az érvényesülés miatt, és esze ágában sem volt segíteni a másképp gondolkodókat. Nem véletlen, hogy a rendszerváltozást érzékelve elment Amerikába. Ugyanakkor 90 felett sem hülye, a végkövetkeztetése rendben van: nincs világháborús veszély. A kelekótya lengyeleket és a joggal aggódó baltiakat kivéve mindenki tudja, hogy ez egy keletiszláv birodalmi háború, a rossz helyen hasadt Szovjetunió következménye. Ha Ukrajna csak a történelmi rutén-kozák területekkel vált volna ki, amely a mai lengyel határtól a szicsek Dnyeper-balparti közvetlen vonzáskörzetéig terjedt, a kelet-ukrajnai teljesen eloroszosodott területek és a tengerpart nélkül, akkor ma nem lenne háború. Ebben az esetben nem lett volna kényszerasszimilációs konfliktus Ukrajnában és nem vetődött volna fel a NATO-tagság sem. Ukrajna egy szegény agrárország lenne és távol tartaná tőlünk az orosz birodalmat. Sajnos az európai Rusz nem jó helyen hasadt, az újdondász rutén nacionalizmus birodalmi fennhéjázással itatódott át és ez vezetett el a háborúhoz, mert az orosz birodalom továbbra is katonai nagyhatalom, miért alázkodna meg egy nagyképű, gátlástalan, kulturálatlan és buta soviniszta állam előtt.
masikhozzaszolo
2022. április 01. 17:47
Most itten ez a cikk már nem aktuális. Mert van egy új, friss máris gyilkossággal, értelmetlen pusztítással egy új, ropogós agresszor. Ukrajna Oroszországot bombázza, az olajfinomító tartályait. Az szép, takaros, kívánatos agresszió ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!