Egy poszt utóéletéről

2022. április 25. 20:13

Nem azért írtam meg a vihart kavaró posztot, mert „szembe jött velem a valóság”, pontosan ismerem a valós helyzetet.

2022. április 25. 20:13
null
L. Simon László
Vendégszerző

Múlt héten édesanyám betegsége kapcsán egy bosszús és aggodalomtól fűtött posztot tettem fel a magán közösségi oldalamra. A bejegyzést két nap után töröltem. 

Nem azért írtam meg a vihart kavaró posztot, mert édesanyám betegsége kapcsán »szembe jött velem a valóság«, én ugyanis pontosan ismerem a valós helyzetet. Édesanyámmal csak az elmúlt hónapban kétszer jártam meg a fehérvári kórház sürgősségi részlegét. Türelmesek voltunk, mert láttuk az orvosok és az ápolók emberfeletti munkáját. 

Szinte sosem járok magánorvoshoz – elvből sem, de szerencsés is vagyok, nincs komolyabb betegségem. Édesanyám és én is hiszünk az állami egészségügyben, a tisztességesen dolgozó, felkészült orvosokban.

A távgyógyítás általánossá válását viszont egy jó ideje komoly értetlenkedéssel és elégedetlenséggel figyelem. Ez párosult az édesanyám miatti aggodalmammal, illetve a tehetetlenségnek azzal az érzésével, amit az váltott ki, hogy a családommal együtt éppen az Egyesült Államokban tartózkodtam. 

Az elmúlt másfél évben szerencsére azt is megtapasztaltam, hogy a hippokratészi eskü és a lelkiismeret képes felülírni a távgyógyítás sokat vitatott protokollját. Voltak, akik a pandémia ellenére is hagyományosan rendeltek, például fonendoszkóppal és nem telefonon keresztül hallgatták meg a beteg tüdejét…

A Facebookon közzétett írásom megjelenése utáni napokban mint a csahos kutyák, úgy ugrottak rám a kiváló baloldali »újságírók«, és a választáson levitézlett baloldali politikusok. Bár a valóság velük jött szembe április 3-án, ezt hamar elfelejtették: értelmes vita helyett éppen azzal a reflex-szel rontottak rám, mint amik a csúfos választási kudarcukhoz vezettek.

Ezek az »újságírók« jól felhergelték a közönségüket is, nagyjából ezt a narratívát tálalva fel nekik: »a gazdag NER potentált, aki ráadásul a MI pénzünkből lett gazdag, miközben éppen Amerikában hetyeg, sajnálja az édesanyjára a magánorvosi ellátást, és bántja a szegény körzeti orvost, mert az betartja az egészségügyi kormányzat protokollját«. 

Brutális gyűlöletcunamit hozott a felszínre a cikkáradat. Ezért döntöttem a posztom levételéről, s nem azért, mert fentről rám szóltak. Így vetettem véget a minősíthetetlen hangvételű személyeskedésnek. Ebben az értelemben valóban szembe jött velem a valóság: nem gondoltam volna, hogy ennyi irigység, harag és gyűlölet van az emberek egy részében. Ha a baloldali újságírók erre értették azt, hogy szembesültem végre a választók véleményével, akkor tényleg komoly a baj. A gyűlölet, a beszólás, a fenyegetés nem vélemény.

Egy dolgot viszont sajnálok, hogy édesanyám háziorvosát név szerint említettem meg a posztomban. Bár továbbra sem értek egyet a gyakorlatával, ennyi év politikai rutinjával kezelnem kellett volna a pillanatnyi indulatomat. Ezért itt megkövetem őt.

A választási kudarc feldolgozása nyilván nehéz feladat a baloldalon, s láthatólag egyesek azt is elfelejtették, hogy a kampány véget ért. Szerintük én is és a vidéki kormánypárti politikusok is buborékban élünk. Valójában ők nem ismerik a vidéki emberek valós helyzetét és gondolkodását. S amíg ez a baloldali-liberális értelmiségi buborék nem durran ki (lásd Schiffer András minapi írását), amíg továbbra is fellengzősen tolvajoznak, igazságot osztanak, esélyük sem lesz arra, hogy megértsék, mi történt április harmadikán a szavazófülkékben.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2022. április 26. 14:19
A magyar egészségügyet kritizálókhoz költői kérdés: mondjanak egyetlen országot, ahol jobb az egészségügyi ellátás Magyarországnál! Nem tudnak. Legjobb esetben hasonló a színvonal, illetve példák a magánegészségügy szűk körére vonatkozóan lehetnek jobban, amelyhez a lakosság töredéke fér hozzá.
tevevanegypupu
2022. április 26. 13:05
Ha már megirta, nem kellett volna visszavonni. ne legyen már ennyire gyenge, népszerűség függő. Mindenki lehet dühös, mindenki meg is mondhatja. Nem közemberként dühöngött, hanem magánemberként az édesanyja miatti aggodalamból.
Sweet Gusztáv
2022. április 26. 11:04
Lsimon,ha kényelmes a cipőd,akkor menj a picsába. Ha,nem kényelmes,akkor is.
manhunt2000
2022. április 26. 10:02
Beérett a kommunista fidesz politikája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!