A szlovén ellenzék úgy nyert, ahogy Orbán, a kormány úgy bukott, ahogy a magyar ellenzék

2022. április 26. 20:55

Az ellenzéki közvélemény április 3-án szerzett mély sebeire ragtapaszként érkezett a hír Franciaországból és Szlovéniából.

2022. április 26. 20:55
null
Balogh Gábor
Balogh Gábor
Azonnali.hu

„Az ellenzéki közvélemény április 3-án szerzett mély sebeire ragtapaszként érkezett a hír Franciaországból és Szlovéniából Orbán Viktor két közeli szövetségesének választási kudarca. Az, hogy Marine Le Penből nem lesz elnök, egy nagy lehetőség szertefoszlását jelenti a magyar kormányfő számára, ám még ennél is fájdalmasabban érintheti Janez Janša bukása, hiszen egy szomszédos országban kényszerül leköszönni egy barátja, aki már hatalmon volt.

Ez a két fejlemény kétségtelenül szolgálhat némi fájdalomcsillapítóként azoknak, akiket lesújtott a Fidesz negyedik kétharmada – ám a valódi gyógykezelés azzal kezdődne, ha megpróbálnánk megérteni, miért alakulhattak a választások egészen másképpen Szlovéniában.

Ami más…

Azt persze már az elején le kell szögeznünk, hogy a legnyugatibb posztjugoszláv ország számos fontos adottságában jelentősen különbözik hazánktól. Bár Janšát a közhelyességig gyakran hasonlítják Orbánhoz, s a két politikus lassan kötetnyi kölcsönös méltatást küldött egymás felé, amelyet magyar oldalról nem kevés anyagi és médiatámogatással is megfejeltek – helyzetük ezzel együtt is messze nem volt azonos.

Bár a korrupció, a sajtó és a bíróságok függetlenségének kikezdése miatt a szlovén kormányfőt is rengeteg bírálat érte, ő még legfeljebb csak az első bizonytalan lépéseket tette meg azon az úton, amelyen magyar kollégája már magabiztosan jár több mint egy évtizede.

A szlovén közmédiában például elképzelhetetlen az a primitív kormánypárti propaganda, amely az MTVA-ból nyakló nélkül ömlik évek óta. Sőt, a kormány többek közt éppen azért került hazai és külföldi támadások kereszttüzébe, mert a köztévét és a nemzeti hírügynökséget költségvetésük megkurtításával igyekeztek meghódoltatni – sikertelenül.

A szlovén médiában a jobboldali kormányhoz közel álló orgánumok nem is álmodhatnak olyan súlyról, mint nálunk. Olyannyira nem, hogy Janša a kampányban azt vetette ellenfelei szemére (nem is teljesen alaptalanul), hogy az egyik legnézettebb tévécsatorna főszerkesztője a később győztes ellenzéki párt alelnökének sógornője.

Lényeges különbség az is, hogy míg a magyar választási rendszer már 1990 óta erősen győztes-jutalmazó, s a Fidesz saját érdekei mentén számos alkalommal még inkább azzá tette, a szlovén szisztéma tisztán arányos. Tehát minden párt majdnem pontosan akkora arányban részesedik a mandátumokból, mint amennyi voksot kapott. A parlamenti bejutási küszöb is alacsonyabb mint nálunk, csupán 4 százalék.

S, ami talán a legfontosabb: míg a magyar társadalom az elmúlt másfél évtizedben egyre konzervatívabb irányba mozdult el, a szlovénok többsége inkább baloldali, vagy liberális nézeteket vall, és ez a választási eredményeken is rendre meglátszik. Hiába volt a jobboldali Janša háromszor is kormányon, ehhez minden alkalommal a másik ideológiai térfél opportunistább erői közül kellett koalíciós partnereket találnia. (Igaz, e téren rendkívüli tehetségről tett tanúbizonyságot.)”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2022. április 27. 18:04
Nincs ezzel semmi baj! A szlovénok "ÖNKÉNT ÉS DALOLVA" választották meg a "szlovén Bajnait"... EZ LEGYEN AZ Ő BAJUK! Ha 4 év múlva is rá szavaznak... akkor még szerencséjük is lehet... de azt 4 év múlva tudjuk csak meg... Mi a Bajnait MEGKAPTUK! mint teve a púpot!!!... NO ÉS A "BAJNAI FÉLE VÁLSÁGKEZELÉST IS"!!!... Azóta a magyar választókat a hideg is kirázza a Bajnai féle "válságkezeléstől"... De ha a szlovénoknak a Bajnai féle válságkezelés akell HÁT'... TESSÉK! MEGKAPTÁK!!! Ő biztosan nem fogja a "sőgornőjét kinevezni az állami TV elnökének"!!!... DE AZ IS BIZTOS HOGY NEM "WC-s NÉNI" LESZ... Az meg mégbiztosabb hogy a szlovénoknak az a "kineveztetés" SOKKAL TÖBBE FOG MAJD KERÜLNI MINT HA A TV elnöke lenne!!!!...
Onurisz
2022. április 27. 14:15
Az első olyan írása ennek a Baloghnak, amely érthetővé tesz számomra valamit. Egész biztos, hogy nem csak a háborús helyzet kezelése miatt vesztett a kormánypárt Szlovéniában, de az eredmény mértékébe egész biztosan nagyon belejátszott.
qwrtzq
2022. április 27. 13:45
a gyász alkudozás része a szlovén minszterelnök nem állt ki egyértelműen a béke mellett, maszatolt össze vissza ráadásul a szerbia kelet mellé állt, kínai fegyvert vásárolt
Rocktoberi
2022. április 27. 11:10
Biztos, hogy a francia és szlovén győzteseket is melegíti a tudat, hogy a magyar ellenzéket vigasztalhatják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!