Liberális illúziók okozta ukrán válság

2022. február 14. 09:10

Az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek fel kell ismerniük, hogy Ukrajna geopolitikai igazodása létfontosságú érdeke Oroszországnak.

2022. február 14. 09:10
Krómer István
Országút

„Ha az Egyesült Államok döntéshozói elgondolkodtak volna saját országuk történelmén és földrajzi érzékenységén, megértették volna, milyennek tűnt orosz kollégáik számára a NATO-bővítés. Amint Peter Beinart újságíró a közelmúltban emlékeztetett rá,
az Egyesült Államok ismételten kijelentette, hogy a nyugati féltekére más nagyhatalmak nem léphetnek be, és számos alkalommal fenyegetőzött vagy alkalmazott erőszakot, hogy ezt a nyilatkozatot be is tartassa.

A hidegháború idején például a Reagan-adminisztrációt annyira riasztotta a nicaraguai forradalom, hogy lázadó hadsereget szervezett a szandinisták megdöntésére. Ha az amerikaiak ennyire aggódtak egy olyan apró ország miatt, mint Nicaragua, miért volt olyan nehéz megérteni, hogy Oroszországnak komoly aggályai lehetnek a világ leghatalmasabb katonai szövetségének határai felé történő folyamatos közeledésével kapcsolatban? A realizmus megmagyarázza, hogy a nagyhatalmak miért rendkívül érzékenyek a közvetlen szomszédságuk biztonsági környezetére, de a bővítés liberális tervezői ezt egyszerűen nem tudták felfogni. Ez az empátiahiány mélyreható stratégiai következményekkel járt. (...)

Nem valószínű, hogy újabb és szigorúbb szankciók miatt behódol a nyugati követeléseknek. Bármilyen kellemetlen is, az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek fel kell ismerniük, hogy Ukrajna geopolitikai igazodása létfontosságú érdeke Oroszországnak, amely ennek érdekében hajlandó erőszakot is alkalmazni. És ez nem azért van, mert Putyin történetesen egy autokrata, aki nosztalgiát táplál a régi szovjet múlt iránt.

A nagyhatalmak soha nem közömbösek a határaikon felvonuló geostratégiai erők iránt, Oroszország pedig akkor is nagyon figyelne Ukrajna politikai rendszerére, ha Putyin helyett valaki más irányítaná. Az Egyesült Államok és Európa nem hajlandó elfogadni ezt az alapvető valóságot, s ez a fő oka a világ mai zűrzavarának.

Putyin megnehezítette a probléma megoldását azzal, hogy fegyverrel próbált engedményeket kicsikarni. Még ha követelései teljesen észszerűek is voltak (némelyikük nem az), az Egyesült Államoknak és a NATO többi tagállamának jó oka van arra, hogy ellenálljon a zsarolási kísérletnek.”

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Benedek Zsolt
2022. február 15. 06:41
"Ez az empátiahiány mélyreható stratégiai következményekkel járt." Hát igen: Ez az empátiahiány mélyreható stratégiai következményekkel járt... https://www.youtube.com/watch?v=tNkZsRW7h2c
zovirax
2022. február 15. 06:31
Nem tudom mit lépnének ha Oroszország rakétarendszereket kezdene telepíteni Kubába, esetleg Kanadába. Gondolom mosolyogva helyeselné...
Box Hill
2022. február 14. 12:12
„A szövetséges nagyhatalmak együttesen és külön-külön is meg fogják bánni azt a tényt, hogy nem tudtak tenni több elhatározott és több együttes akciót a bolsevista veszély megsemmisítésére, mielőtt az túl erőssé nőtt.” (Winston Churchill, 1920. február 14.) Ehelyett ajnározták és építgették.
duzur
2022. február 14. 10:46
Itt nem csak ukrajnáról van szó, hisz Putyin már azt se hajlandó elfogadni amihez pld a Lengyelek ragaszkodnak, mégpedig a NATO védöpajzsához . Akkor most hogyan ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!