Az orosz-ukrán válság nem a Nyugat hibája, hacsak nem tévedtünk mindannyian

2022. február 21. 19:45

Nem lehet a NATO bővítéséről úgy beszélni, hogy elfelejtjük, ez a választók demokratikus akarata.

2022. február 21. 19:45
null
Hettyey András
Azonnali.hu

„Budapestről vagy Varsóból nézve egész egyszerűen nem lehet a NATO bővítéséről úgy beszélni, hogy »elfelejtjük« megemlíteni, hogy ez a térség választóinak demokratikusan megfogalmazott akarata volt. Lehet, hogy a világot mindig is a kicsiken átgázoló nagyhatalmak irányították, de nekünk innen Közép-Európából nagyon kell akarnunk, hogy ez ne így legyen a jövőben. Ez pedig úgy nem fog menni, hogy önként és dalolva átvesszük egyik vagy másik nagyhatalomnak a saját érdekeit szolgáló perspektíváját.

Nem lehetett azt mondani, hogy a szónoknak nagy sikere volt hallgatósága körében. Talán a sűrű adventi időszak, az évvégi hajtás vagy az ebéd előtti időpont okozta, de a parlament elnökének meg kellett kérnie a magyar honatyákat, hogy halkabban társalogjanak képviselőtársuk, Wachsler Tamás (Fidesz) hozzászólása alatt.

A fiatal demokraták szakpolitikusa – aki a Honvédelmi Bizottság tagja is volt – éppen azt fejtegette, hogy Magyarország mielőbb a NATO tagja szeretni lenni, amit Moszkva közismerten ellenzett. Miután Gál J. Zoltán házelnök rendet tett, Wachsler a következőképp összegezte a magyar perspektívát:

»bár szeretnénk, hogyha Oroszország helyeslésével találkozna a NATO kibővítése, de semmiképpen nem tesszük függővé a szándékunkat ezektől a tényezőktől; tehát Magyarország függetlenül ezektől a tényezőktől, mindenképpen csatlakozni kíván a NATO-hoz.«

1994. december 5-e volt, délelőtt negyed tizenkettő.”

Nyitókép: MTI/AP/Valentina Petrova

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dicsértessék
2022. február 22. 12:31
Na ja, csak akkor a NATO ÉPPEN nem volt oroszellenes, és Magyarorszagon csekélyszámban élnek oroszok. No meg hát, akkor még hittünk a lipsy mesében. Ma mar csak a Maki szerü felbolondok hisznek benne.
sztd
2022. február 22. 11:17
OK. Ha a térségbeli népek lakosságszáma ugyanannyi, GDP-je pedig 20%-kal nagyobb, mint Oroszországé, akkor miért nem ennek megfelelő a haderőnk? Talán mindenki észrevette, hogy Oroszország nem Lengyelországgal emberkedik, és nem csak azért, mert NATO tag, hanem egy ilyen invázióban porrá zúznák a T72-eseiket a Leopárdok, és esetleg bevonulnának Kalinyingrádba is, amit az oroszok lehet, hogy nem tudnának tőlük megvédeni. Ha tévedek a végeredményt illetően, akkor sem tévedek a lehetőséget illetően, amit az oroszok is pontosan tudnak, tehát a térképte mi tehetjük fel magunkat.
zakar zoltán béla
2022. február 22. 09:47
00
Gyzoltan
2022. február 22. 08:44
E kérdésben csak nagy óvatossággal, visszafogottsággal írnám le: részemről sem EU, és főleg nem NATO! Általában sem hiszem, hogy az agresszív Amerika agresszív politikája magyar támogatásra szorulna, de most, az értékét-vesztett, kiszámíthatatlan, végzetes hibát is elkövetni képes Biden esetében a távolságtartás kötelező, az elhatárolódás is megfontolást érdemel! A napi események fényében nem tehetünk mást!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!