Az agy vizsgálataiból kiderült, hogy vannak szexdifferenciák, nemi alapú eltérések

2022. február 17. 17:16

Bizonyos betegségek szempontjából a biológiai nem kiindulópont, bárminek is érzi magát a páciens.

2022. február 17. 17:16
null
Dr. Gerber Gábor
Képmás.hu

„Tudományos kutatások sora bizonyítja évtizedek óta, hogy a két nem képviselői között fizikai és kognitív különbségek vannak. Társadalomtudósok ezeket gyakran bagatellizálják, vagy kialakulásukban jóval nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a szociális környezetnek, mint az evolúciónak, a biológiai adottságoknak.

Amikor a két nem közötti különbségekről beszélünk, sok-sok tanulmány metaanalízissel nyert megállapításaira alapozunk. A képalkotó eljárások, például a mágneses­rezonancia-vizsgálatok ugyanis hatalmas távlatot nyitottak. Ma már nemcsak a boncteremben vagy a műtőben lehet vizsgálni az emberi agyat, idegrendszert, hanem bármikor, működése közben. A két nem nagy populáción végzett agyi vizsgálataiból megállapíthatók szexdifferenciák, vagyis nemi alapú eltérések. A lebenyek nagyjából egyformák átlagosan a két nemben, de a kisebb területek vizsgálata már jelentős eltéréseket mutat, és ezek kapcsolatban állnak a két nem eltérő kompetenciáival.

Az agyi és képességbeli különbségek tehát nem a születés után, a »férfivá vagy nővé nevelés« hatására alakulnak ki?

A szexkromoszómák – nőkben az XX, férfiakban az XY – aktivitása ugyanolyan mintázat szerint alakul, mint a kéregvastagságok különbségei, nyilvánvaló összefüggés van tehát a két folyamat között. A biológiai meghatározottság egyértelmű, az említett különbségek nem nevelési folyamat eredményei. Az evolúció során hosszan kialakuló rendszerek működnek bennünk, amelyek a két nem fő csoportját eltérővé tették. Ugyanakkor tudatában kell lennünk, hogy nagyon sokfélék vagyunk mi, emberek, és ezt méltányolni kell. De az emberiség nagy tömegét két fő csoport alkotja, a két biológiai nem – ha ezt nem vesszük tudomásul, vagy nem így kommunikáljuk, az nem csupán a tudományt torzítja, hanem a társadalomban is feszültségeket kelthet. Akár az egészségünk is múlhat ezen! Bizonyos betegségek megelőzése, diagnózisa vagy gyógymódja szempontjából a biológiai nem kiindulópont, bárminek is vallja vagy érzi magát a páciens.”

Nyitókép: Semmelweis.hu

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. február 18. 09:03
Agyfaszt kapok a biológiai nem szóösszetételtől, azt sejteti, mintha lenne bármiféle más fajta nem. Nincs! Hiába képzelem magamat madárnak és ragasztok csőrt, nem leszek madár, csak egy elmebeteg. Hiába képzelném magamat nőnek, csonkoltatnám és felfújatnám magam a megfelelő testrészeknél, akkor sem leszek nő, csak egy elmebeteg férfi. Lehet, hogy bele kéne írni az alkotmányba..
matykox
2022. február 18. 08:39
Világos beszéd - ami csak a valóság eltakarásában érdekelt gyanús és rossz szándékú alakoknak lehet az érdeke. Akiket az evolúció időnként kiselejtez, de a dolgok természete miatt a selejt újra és újra meg kell hogy jelenjen. Elég körülnézni a mai atlanti világon, hogy az ember láthassa, hogy a termodinamika nevezetes II. törvénye működik,
Rizsa
2022. február 18. 07:27
Aki nem nő vagy nem férfi . Vagy legalább is nem tud dönteni . Egy esetleges felrekezelesnel ne panaszkodom. Ha például az ujjonan kinevezett amerikai atomenergia muftit aki a kutya fétist szereti. Kutyáknak való gyógyszerrel kell kezelni. Aztán ne ugasson.
Gyzoltan
2022. február 18. 06:31
A zsidóság Messiás-várása messze felülirtja nem csak a biológiát, de a józan észt is.., mert ez a hit ereje... " Ekkor Salome megkérdezte tőle: Mikor fog eljönni a Te országod? És az Úr mondá: ha kettő egy lett (ta duo hén), ha a férfi nővé lett és nincs többé férfi és nő"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!