Régi rend az Újvilágban

2022. január 26. 10:02

Több okból is érdekes, releváns olvasmány lehet a közép-európai és köztük is a magyar olvasóknak a Dél története.

2022. január 26. 10:02
Őry Mariann
Őry Mariann
Magyar Hírlap

„Először jelent meg magyarul átfogó munka az Egyesült Államok déli államainak történetéről a kezdetektől napjainkig. Szilvay Gergely Az amerikai Dél című, több mint ötszáz oldalas kötetének már az alcíme is utal rá, miért is izgalmas a vizsgált terület: Régi rend az Újvilágban. (...)

Szilvay szerint több okból is érdekes, releváns olvasmány lehet a közép-európai és köztük is a magyar olvasóknak a Dél története. Már Széchényi Imre gróf is arról írt amerikai útja után, milyen közös jellemvonásokat vélt felfedezni. Ami a mai gondolkodást illeti, amikor az Egyesült Államokban az amerikaiságról mint fogalomról beszélnek, általában az északi értékrendszert értik alatta, a déliekre pedig úgy tekintenek, mint elmaradott, irracionális, vidékies államokra. A Délt meg akarják haladni, maguk mögött akarják hagyni.

Ez a hozzáállás nem ismeretlen a közép-európaiaknak sem, hiszen egyre inkább jellemző az Európai Unióra a nyugati országok részéről egy olyanfajta arrogancia, amely nem hajlandó megérteni az »új tagállamok« gondolkodását, inkább erőszakkal a maguk képére akarja őket formálni. A szerző kitért arra is, hogy a Dél hagyományosan a tagállami jogok mellett állt ki a központosítással szemben – újabb párhuzam. Az amerikai Dél gerincét politikaelméleti és mentalitástörténeti esszék adják, valamint a történelmet és a társadalmat bemutató, összefoglaló jellegű írások.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lhotx
2022. január 28. 15:48
Többször nekifutottam, hogy kiderítsem: ha olyan nagyon és alaposan felszabadították azokat a feketéket az amerikai polgárháborúban, akkor hogy alakult mégis a dolog, hogy a XX. sz. közepére MEGINT elnyomva voltak? Semmi relevánsra nem jutottam (azon kívül, hogy az USA-beli cégeknek nőttek ki az emberi jogai tőle).
Agnieszka
2022. január 26. 15:57
Most fejeztem be a Gone with the Wind-et, ékes angol nyelven, a megjelenés 70 éves évfordulójára kiadott könyvet. Elég régen vettem meg. Gyerekkoromban olvastam a Kosáryné Réz Lola fordítást, majdnem 100 éves, nem is jó, helyenként nem is pontos. A könyv szerintem zseniális, mindenkinek ajánlom. A szerelmi szál is trükkös, de nem az a lényeg, inkább a korrajz, a nézőpont. Nekem hihetetlenül érdekes volt, szuperül megírva. Egy szimpla szerelmi történet nem lett volna világsiker. Jó hosszú. A Szilvayt meg kéne venni, bár ez a Dél már biztosan nagyon nem az, azt olyan sok mindennel együtt rég elfújta a szél.
Vili
2022. január 26. 10:20
Dél? Az csak egy pillanat.Akkor kezdenek harangozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!