Lehet-e megélhetési ellenzékiekkel kormányt váltani?

2022. január 10. 10:38

Márki-Zay Péter az egyetlen, akinek nincs B-terve: mindenáron győzni akar.

2022. január 10. 10:38
null
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Magyar Hang

„Nem kellett sokáig várni, hogy nyilvánosan is kitörjön a háború az előválasztáson győztes miniszterelnök-jelölt és az őt kényszeredetten támogató pártok között. Persze megvolt ennek az előzménye: a közélet iránt érdeklődő magyarok jól láthatták, hogy az utóbbi hetekben az ellenzék passzivitásba vonult, miközben Márki-Zay Péter egyedül szántotta fel az országot, és lakossági fórumok tucatjait tartotta meg. Donáth Anna megválasztása után azonnal érzékelhetővé vált, hogy őrjöngő indulatok forrnak a háttérben, hisz a Momentum új elnökének első dolga az volt, hogy Orbán Viktor kihívóját a Fidesz legfontosabb kommunikációs topikja, a migráció kérdésében nyilvánosan hiteltelenítse.

Hasonlóan hasznos segítséget nyújtott az Orbán-rendszernek az azt kőkemény kormányzati munkával előidéző Gyurcsány Ferenc, aki nem győzte demonstrálni, hogy ő akkor most a közös kampány sikerének érdekében hátrébb lép, amellyel aztán napokig tematizálta a közéleti diskurzust – aligha kell pszichológusi végzettség annak megállapításához, hogy ha valóban háttérbe akart volna húzódni, ez a nyilvánosság előtt folytatott passzív-agresszív hiszti lett volna az utolsó, amit előad. A harmadik magyar köztársaságot elkúró politikus-oligarcha színjátéka nem különösebben megtévesztő: az előválasztás óta folyamatosan arra törekszik, hogy aláássa Márki-Zay Péter legitimitását – hol azzal a bejelentésével, hogy az Országgyűlés választ majd miniszterelnököt, ami nyílt fenyegetés az ő feltételei szerint rendezett előválasztás után, ahol az ellenzéki magyarok megválasztották Orbán Viktor nekik tetsző kihívóját, hol pedig Márki-Zay Péter arcátlan kapitányozásával, amellyel megint csak az előválasztás érvényét rombolja.

Gyurcsány Ferenc véletlenül sem azt a közjogi megnevezést használja, amit az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje épp az ő felesége ellen nyert el, az üzenet pedig egyértelmű: a kapitány igény szerint leváltható, a kapitányi karszalag szükség esetén elvehető. Jelzem a Demokratikus Koalíció névre hallgató autoriter szekta politikusainak és aktivistáinak, hogy az elnökük szokás szerint hazudik: Márki-Zay Péter nem a kapitányuk, hanem az előválasztók többségének akaratát teljesítő, összellenzéki miniszterelnök-jelölt. Egyetlen dolguk, hogy támogassák őt, ha pedig erre nem hajlandók, akkor viszont támogassák Orbán Viktort – ne azért, mert én azt mondom, hanem mert az ellenzéki magyarok úgy döntöttek, hogy 2022-ben kettőjük közül kelljen választani.

A DK-val szövetkező, milliárdos állami támogatásból gazdálkodó Jobbik a központi kampányt mind a mai napig csak jelképes összegekkel támogatja, miközben az ellenzéki pártok vállalhatatlan politikusbűnözőket csempésznek a közös listára, s képviselőjelöltjeik zöme nem is a győzelemre készül, csak a bőkezű Orbán Viktor által folyósított, busás parlamenti fizetését akarja további négy évre biztosítani.

Nem pusztán arról van szó, hogy a Fidesz jelen van az ellenzékben – ez mindössze a probléma egyik fele. A saját jelöltjét támogatni nem hajlandó ellenzék jelensége csak azt a körülményt felismerve érthető, hogy Márki-Zay Péter győzelme esetén az önálló Jobbik és az önálló Momentum értelme megsemmisül. Márki-Zay Péter negyvenszer keresztényibb és konzervatívabb, mint a kiugrott skinheadekből álló Jobbik, továbbá négyszázszor kapitalizmuspártibb és liberálisabb, mint a Momentum piacon soha egyetlen percet nem dolgozó, marketingesek frázisait motyogó politikai élcsapata.

Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP három ellenzéki ciklusokon át volt képtelen a kompetenciának és a szavahihetőségnek akár csak szemernyi benyomását kelteni – nem kétséges, hogy kormányzati szerepben halálra lennének ítélve. Még Gyurcsány Ferenc fejében is felmerülhet, hogy 1990 óta a koalíciós kormányzások soha nem a kormányfőt jelölő pártot amortizálták le igazán, hanem mindig annak koalíciós partnerét – márpedig a fent sorolt szervezetek politikusainak előbb-utóbb vagy Gyurcsány Ferenc vagy Márki-Zay Péter pártjához lesz logikus csatlakozniuk. Ha pedig a választáson győztes ellenzék két erőközpontba rendeződik, akkor Gyurcsány Ferenc bizony jogosan félhet attól, hogy mögötte és szárnysegédje, Jakab Péter mögött csekélyebb erő összpontosul majd, mint Márki-Zay Péter vezetése alatt.

Az ellenzéki pártoknak ebben a helyzetben logikus lenne elszabotálniuk az O1G-lista győzelmét, csakhogy sorsuk egy választási vereség után még a jelenleginél is rosszabbra fordulhat: az ellenzéki választók nyilvánvalóan elfordulnak majd azoktól a pártoktól, amelyek miatt újabb négy évig Orbán Viktor uralma alatt kell élniük. Azt a körülményt sem szabad alábecsülni, hogy az LMP kivételével valamennyi pártban politizálnak olyanok, akiknek fontosabb a kormányváltás, mint akár a szűken értelmezett pártérdek, akár a még szűkebben értelmezett megélhetés. Ennél is kevésbé érdemes figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy valamennyi ellenzéki párt tagsága kormányváltást akar – persze ez alól is kivételt képez az LMP, no meg a Párbeszéd, hisz ezeknek nincs tagságuk. Így aztán az Orbán-rendszerben többmilliós fizetésért diktatúrázó politikusok mindkét serpenyőbe pakolnak: segítik a kormányváltást, ahol látszik, és gáncsolják, ahol nem látszik.

Jelen helyzetben Márki-Zay Péter az egyetlen, akinek nincs B terve: mindenáron győzni akar. A következő hetekben kiderül majd, hogy ki az, aki szintén, és ki az, aki nem. Az egyetlen probléma az, hogy ha ez ki is derül, a választóknak többé nincs lehetőségük az ellenzékinek látszó, de az Orbán-rendszer fenntartásában érdekelt pártokat és politikusokat megbüntetni. Az egyetlen közös lista és a jelöltállításhoz tartozó koordináció nemcsak Orbán Viktor torkára helyezte rá politikai értelemben a kést, hanem az ellenzéki pártstruktúrát is bebetonozta: az Orbán-kormány ma már csakis ezekre a hitelük írmagvát is elvesztett pártokra és csakis ezekre a csontvelejükig rothadt politikusokra szavazva váltható le – közülük pedig már nincs választás. Ezért mernek bármit megtenni, ezért merik az ellenzéki magyarok által megválasztott miniszterelnök-jelöltjüket támadni: a pártok közti verseny megszűnt, valamennyi pozíció sorsa háttéralkuk során dől el, a magukat ellenzékinek színlelő, ravasz politikusok pedig jól tudják, hogy a kormányváltást óhajtó választók gúzsba kötve is leszavaznak majd rájuk, mert ha a kormányváltás és az ellenzékváltás között kell választaniuk, úgyis a kormányváltásra voksolnak majd.”

Nyitókép: 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. január 12. 18:25
PROGRAM 2022 vegyé kisebb kocsit, a nagyot zúzzad be ne vezess, vegyé bérletet, tekerj, rollerez, gyalogolj, fuss, maradj otthon, aludj, ne világíts, ne fűts, ne füröggyé, ne facebookozzá, ne egyé, bogarat egyé, fényt egyé, ne igyá, csapvizet (néha) inkább patakbú, mossá patakba, ne áramozzá, semmit ne áramoltass magdabú, tartsad magadba a hőt, ne fingjá, ne pazarold a gázt, ne fűcs, ippeg csak. a jegesmedve is kibírja, ne mennyé má ingyen orvoshoz, vidd a nyugdíjad vagy inkább ne menj, dögöjjj meg halott szavazó a jó fidesz szavazó, ne mossá fogat, legyé büdös, legyé görény, szexis, ne motorizájjá, ne mosogatógépezzzé elektromos szarjaid kukába, a fizetésed most éppen krva magas, abból visszaveszünk az adókat megemeljük, ha nem akar a migráns csávó bejönni mihozzánk, a füléné fogva beráncigáljuk, - nincs olyan, hogy nem jössz be bazzmeg - alapon, csökkentjük a keresztények támogatását, nemet váltunk (hetente egyszer) havonta egyszer pedig családilag, az ovisokat hetente váltakozóan, állva és ülve is pisiltetjük a háziállatok nemváltását is támogatjuk ideológiailag gyarmatosítunk (EU) kedvére, mindenhol, a közlekedési járműveken is, felkutatjuk, beleltározzuk a melegeket és zsidókat, hétfőn és csütörtökön ugyanazt hazudjuk, kedden és pénteken az ellenkezőjét szombaton megkeressük és kikaparjuk az ágy alól az árulókat, a vasárnapi nagymise után a nagy tükör előtt leszámolunk az ellenségeinkkel, szerdánként bocsánatért esdeklünk
Dezsőke
2022. január 12. 18:20
van B. terv
Fekete85
2022. január 12. 12:10
Sajnos igaz. De a fasiszta tetű rohadék geci Orbánistáknál jobb a megélhetési ellenzéki is.
Natúr
2022. január 11. 06:37
miközben az ellenzéki pártok vállalhatatlan politikusbűnözőket csempésznek a közös listára, ?????? És te ezeket támogatod elmebeteg te a jó édes a,,,,,,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!