Olvastam Kohán Mátyás barátom kiváló dolgozatát a bezzegkonzervatívokról

2022. január 11. 15:22

A baloldali közélet megalkotta a saját szája ízére fűszerezett jobboldalt.

2022. január 11. 15:22
null
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf
Facebook

„Olvastam Kohán Mátyás barátom kiváló dolgozatát a bezzegkonzervatívokról – a végén linkelem is – és erről eszembe jutott, hogy annak idején én is beszéltem erről, ez még érdekes adalék lehet.

2017-ben még járt ilyeneken a fejem.

Mit gondoltok, miért hiányzik annyira a jelenlegi baloldali közéletnek az egykor volt magyar konzervativizmus? Az MDF, szegény Antalléktól Dávid Ibolyáig és Herényi Károlyig? A '90-es évek lábujjhegyen való létezése? Ad absurdum a 2006 előtti Fidesz? (Mindegy, hogy annak idején ők is árvalányhajas, darutollas, fasiszta pribékeknek voltak elkönyvelve.)

Mert meghunyászkodtak, a legkisebb intésre is csendben maradtak, tudták, hol a helyük és csak a legminimálisabb térben mertek mozogni. Amikor véletlenül mégis olyat tettek, ami csak Trockijtól jobbra értelmezhető, egy nagy levegővel igyekeztek kiböjtölni a rákövetkező hónapokat.

És mindig, mindenért, minden esetben bocsánatot kértek, elhatárolódtak, lesütötték a szemüket.

Hálásan hajbókoltak a leereszkedő vállveregetésekért, amit csicskalájkként kapni tudtak a Minden Fontos Dologról Homályos Dolgozószobákban Döntő Értelmiségiektől.

Már-már önként és dalolva mentek bele abba a megalázó helyzetbe, hogy elfelejtsenek egy sor konzervatív alapvetést, csak nehogy megszólják őket és nehezen évülő bűnként dobták a vulgáris szélsőjobboldal karjaiba az olyan sarokpontokat, elveket, amiket csak újabb nagy csaták árán lehetett visszaszerezni – vagy még úgy sem.

A baloldali közélet megalkotta a saját szája ízére fűszerezett jobboldalt és jaj volt annak, aki háborgatta a status quót. Ez nem magyar kórtünet, Európában ugyanígy jártak a tory-k vagy a kereszténységet és konzervativizmust teljesen a szemétdombra hajító német kereszténydemokraták. A politikai centrumot annyira balra tolták, hogy a centrista mára egy visszafogott trockista, a jobboldali meg mindössze szerény, reakciós rajkista.

Mondom egyszerűbben. Aki napjainkban a felvilágosodás feltétlen híve, az nem jobboldali, nem lehet az. És minekutána ez általános – még ha nem is kimondott – alapvetés a köznapi szélbaltól a köznapi széljobbig, nincs is nagyon miről beszélni.

Viszont ez újfent messzire vezetne és realitásérzék is szükséges, így vissza a kiindulóponthoz.

A baloldal – az elmúlt évekig sikerrel – a saját maga által megalkotott kádári hagyományt, a technokrata hazugságot kérte számon a jobboldalon. Hogy egyáltalán mit képzelnek, amiért elveket emlegetnek. Csak szelídség, visszafogottság, diszkréció létezhetett, hangos szó és lábat megvető kiállás véletlenül sem, különben érkezik az egzisztenciális megsemmisítés. Úgyszólván minden – saját magát legalábbis annak tartó – konzervatívval elhitették, hogy a konzervativizmus mérsékelt. Óriási hazugság.

Konzervatívként csak lángolva, igazságodról teljesen meggyőződve létezhetsz és cselekedhetsz. A konzervatív nem méricskél és nem egyrészt-másrészt érveket fogalmaz, hanem bizonyos tradíciókhoz tartja magát, amikről nem nyit vitát, mert tudja, tradíciói magjai nem evilágiak.

Az igen igen, a nem nem. És azon folyamatokkal szemben, amelyek ellenében egy konzervatív meghatározza magát – helyesebben a világrontó folyamatok határozták meg saját magukat a rend ellen –, nem alkuszik meg.

Akkor sem, ha reménytelennek látszik a helyzet.

Kohán Mátyás cikke itt elérhető.

Fotó: Trombitás Kristóf, Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2022. január 12. 09:01
Nagyon is igaza van Trombitásnak: az, aki a "felvilosodást" meg "haladást" harsog és elfogadja ezeket az ősbűnöket kiindulási alapnak, az enyhén szólva korlátolt. Talán később rájön, hogy tévedett és merre hogyan vezet az út - de az nem a "fasisztának vagy nácinak" nevezett libsik és internáci komcsik útja. Mert hogy ezek egy és ugyanazok - egész világos. És a mai "bal" -nak nevezett balfékek továbbra is ezeket a semmitmondó dumákat nyomják, ahhot untig elég egy ilyen újmódi ideológusuk, mint ez a kiss Viktor baromságait elolvasni (Kommentár 2021/4). Lapos, hazug, sematikus, tudatlan.
Google
2022. január 11. 21:03
Az összes igazkonzervativ, igazvallásos újhitűnek azt kívánom, hogy M-ZP fűszoknyás lányai szolgálják fel a mohitot nekik. Igyanak, az legalább meglátszana rajtuk, mert eszük az nincs, nem is úgy látszik, hogy lenne, vagy megjönne valaha is nekik.
VeJoLa
2022. január 11. 18:25
És hova álljanak a "belgák"? Én szeretném hinni, hogy a józan eszű konzervatív nem engesztelhetetlen fundamentalista!
Jacques de Molay
2022. január 11. 16:53
Nincs gusztustalanabb, mint azok a magukat jobboldalinak, konzervatívnak vagy néppártinak nevező senkik, akik minden egyes cselekedetükkel, megszólalásukkal a baloldal szekerét tolják. Lehet az Orbán rendszert kritizálni vagy küzdeni ellene, de nem úgy, hogy közben lefekszenek a baloldalnak. A sor hosszú. Volt MDF-sek, jobbik, magyar hangosok stb. Undorítóak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!