Joe Biden a magyar kormány véleményét is kikéri az ukrán helyzetről

2021. december 09. 18:14

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és a Bukaresti Kilenceknek nevezett országcsoport vezetőivel is tárgyal.

2021. december 09. 18:14
null

Az amerikai elnöki hivatal tájékoztatása szerint Biden a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélésekről tájékoztatja telefonon Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Bulgária vezetőit, kikéri a véleményüket a biztonsági helyzetről, továbbá biztosítja őket az Egyesült Államok elkötelezettségéről a transzatlanti biztonság mellett.

Azt követően a Fehér Ház tudatta, hogy az amerikai elnök sem ígéretet, sem engedményeket nem tett az orosz elnöknek. Ezután Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója világossá tette: ha Vlagyimir Putyin azt akarja, hogy az Északi Áramlat-2 gázvezeték földgázt szállítson, akkor nem vállalja annak kockázatát, hogy megtámadja Ukrajnát. Az Egyesült Államok a napokban ugyanis bejelentette, hogy ismeri azokat a terveket, amelyek szerint Oroszország a jövő év elején 175 ezer katonával megtámadhatja Ukrajnát.

Az orosz elnök a csúcstalálkozó előtt jogi garanciákat követelt arra vonatkozóan, hogy a NATO nem vesz fel tagjai közé több kelet-európai országot, így például Ukrajnát sem.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/CRAIG LASSIG

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hunpettel
2021. december 11. 21:25
Szíjártó folyton Ukrajnát ekézi, de a kormánya gyáva, hogy bármit tegyen. Ukrán lapban olvasom, hogy Magyarország szállított gáz oda novemberben. Haynau egyszer azt mondta, hogy bottal kell nevelni a magyart, azt megérti. Ezt az ukránok is tudják.
Bokros Birka
2021. december 10. 11:30
Küldjetek neki egy rakás szarról szóló képet, hátha magára ismer a csaló Joe!
Reszelő Aladár
2021. december 09. 22:39
Szóval Zelenszkij (ügynöki fedőneve: TV sztár) tájékoztatta a gazdáját, hogy rosszul alakulnak a dolgok a rá bízott tartományban és kérte a központ segítségét. A központ pedig cselekszik. Egy újabb háború és pár tízezer halott és néhány millió menekült pont kapóra jönne. Otthon úgyis szarul mennek a dolgok.
zakar zoltán béla
2021. december 09. 21:49
szeles dzsó
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!