Az eltörléskultúra jegyében a klasszikus balettet is tönkrevágja a gondolatrendőrség

2021. november 29. 07:43

Német cenzúra A diótörő ellen.

2021. november 29. 07:43
null
Apáti Bence
Magyar Nemzet

„Régóta mondom, hogy az egyik legkonzervatívabb hagyományokkal rendelkező műfaj, a klasszikus balett nagyon csípi a liberálisok szemét, így aztán teljesen törvényszerű, hogy nem úszhatja meg, hogy az említett ideológia harcos és végtelenül kirekesztő aktivistái ne próbálják meg tönkretenni, illetve elpusztítani. Most épp a Berlini Állami Balett baloldali igazgatónője helyezte szolgálatba magát, és miután felöltötte a gondolatrendőrök csinos uniszex ruháját, egy határozott mozdulattal levette a műsorról a karácsony legemblematikusabb darabját, A diótörőt. A művet, amely gyakorlatilag meghatározza a színházak decemberi kínálatát, és amit lényegében nem lehet annyiszor műsorra tűzni, hogy ne kapkodják el rá szinte azonnal az összes jegyet. Nincs még egy olyan mű Magyarországon, melyet egy hónapon belül ne lehetne akár harmincszor is műsorra tűzni, mint A diótörőt. Miközben a balettre a nyilvánosság hajlamos rétegműfajként, vagy valami fajta elitista szórakozásként tekinteni.

A mű titka egyébként a kedves történet, és az, hogy a cselekmény középpontjában a karácsony áll. Az ünnepre való készülődés, a várakozás, majd az, hogy miután a gonosz (Egérkirály) színre lép, egy kis bonyodalom is bekövetkezik, később pedig, miután ahogy az egy rendes mesében lenni szokott, a jó (Diótörő) színrelépése megtörténik, a hős győzedelmeskedik, megmentve a kereszténység egyik legfontosabb ünnepét. A happy end csodálatos bál formájában csúcsosodik ki, amelyre számos ország képviselői kapnak meghívót. A pompás ünnepségen pedig tiszteletüket teszik kínaiak, spanyolok, arabok és oroszok is, akik aztán saját emblematikus, de stilizált táncaikat adják elő a harmadik felvonás nagyképében.

És itt jutottunk el a probléma gyökéréhez, a Berlini Állami Balett igazgatónője, Christine Theobald roppant haladó művész lévén ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a gyarmatosítás után keletkezett műveket új környezetbe kell helyezni, mert azok a mai világban nem állják meg a helyüket. Azt is hozzátette, hogy mielőtt egy ilyen darabot előadnának, meg kell vizsgálni, hogy milyen »kényes témák« jelennek meg benne. A »kényes témák« értelmében – amelyek miatt Berlinben idén decemberben A diótörő helyett a Don Quijote című balettet fogják műsorra tűzni – nem kínai táncművészek táncolják a kínai táncot, ami ugye a libsik elmebeteg világában kulturális kisajátításnak minősül, ráadásul az igazgatónő szerint a koreográfia nem is hasonlít igazi kínai táncra, amit minden bizonnyal onnan tudhat, hogy valamiféle időgéppel visszautazott a csak a mesében létező képzeletbeli cukorországba, és megtekintette, hogy ott hogyan is táncolnak a kínaiak.”

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. november 29. 16:47
Na és futja többre a szerzőnek kesergésnél? A buzeránsok rétegnyelvén megfogalmazott ellenvéleménynél és kritikánál többre nem futja a mai úgynevezett konzervatív erőknek. Maximum ha enyhe mértékben némileg fékezni tudják a folyamatot. Ami nem zavarja a liberális társadalomátalakítókat, sőt használ nekik, tekintve, hogy a "haladás" mostanában még az ő mércéjük szerint is túl gyors.
mokány
2021. november 29. 13:44
A pesti humor sokkal jobb ennél : " Ajda a pénzt ! " " Fauszt ! " " Akkor nem lesz Puccini ! " " Akkor lesz : Verdi ! "
tevevanegypupu
2021. november 29. 13:00
A német balettről lenne szó..kezdem azt hinni hogy a jobboldaliak agygondolkodását egy pillanat alatt el lehet terelni a témától. Arról van szó, hogy egy bolsevik barom, német buta ökör Csajkovszkíj Diótörőjét betiltotta..mert karácsonyi téma. Arról van szó ,hogy egy új náci réteg vette át megint a hatalmat Németországban..
röviden
2021. november 29. 09:50
Ennek a baromságnak még a FAZ is nekimegy, főleg az indoklásnak, miszerint a közönség nem elég érett, hogy felfogja, micsoda förtelmes rassizmussal áll (ül) szemben. Burkolt utalást is tesz rá, hogy nem igazán szerencsés, ha a művészeti intézmények élére is mozgalmárok kerülnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!