Csak új vezetők tudják megoldani a klímaválságot

2021. november 05. 11:19

A globalizáció felivelő szakaszában szocializálódott vezetőkből nem lesz zöldpolitikus.

2021. november 05. 11:19
null
Ungár Péter
Ungár Péter
Azonnali.hu

„Félidejéhez érkezett az ENSZ által szervezett glasgow-i klímacsúcs, és minden okunk megvan elkeseredettnek lenni. A szinte már megszokott forgatókönyv szerint a világ legfontosabb vezetői megérkeztek a magángépükkel, elmondták, hogy mindennél komolyabban veszik a globális felmelegedés jelentette kihívást, elhangzott »az utolsó pillanatban vagyunk«-tól a »csak közösen sikerülhet«-ig minden, ami ilyenkor szokásos, mindenki hitet tett, majd néhány nap múlva vélhetően mindennemű konkrét intézkedés nélkül távoznak.

Kicsit olyan lett a klímavédelem elleni harc a politikában, mint a sajtószabadság melletti kiállás: mindenki a lehető legnagyobb szavakat hangoztatva mondja, de senki nem csinálja.A helyzet az, hogy naivitás azt gondolni, hogy tíz-húsz-harminc éve aktív politikusok egyszer csak valóban ráébrednek, hogy milyen súlyú problémával állunk szemben, és hirtelen az üres szavakat a tettek váltják fel.

Ahogy kommunista kutyából nem lesz demokrata szalonna, úgy a globalizáció felivelő szakaszában szocializálódott vezetőkből sem lesz zöldpolitikus. Vagy legfeljebb akkor, amikor már valóban túl késő.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2021. november 08. 04:05
A politikus nem azért van, hogy megváltoztasson bármit. Ő csak azért van, hogy menedzselje a meglévőt. Meg egy kicsit keressen vele magának. És azok sem azért vannak, akik annyira rugóznak ezen a témán, hogy bármi is megváltozzon, hanem hogy jobban menjen a mellékes napelembiznisz. Aki tud, az nem akar; aki meg akar, az nem tud.
sorivo4
2021. november 08. 03:57
Nem lehet, hogy túl sokat vársz a politikusoktól és a politikától?
sorivo4
2021. november 08. 03:48
"A globalizáció felivelő szakaszában szocializálódott vezetőkből nem lesz zöldpolitikus." Az biztos nem. Akkoriban még nem ment el mindenkinek ennyire az esze. De még kék vagy piros politikus lehet. Vagy már csak a zöldet szabad választani? Az az új utópia, ami elhozza a világbékét és fenntarthatóvá teszi a fenntarthatatlant?
sorivo4
2021. november 08. 03:37
A klímaválságot senki nem tudja megoldani, aki nem tudja megváltoztatni az életmódunk. Azt senki nem tudja megoldani, aki azt hiszi, hogy az csak annyi, hogy a szénerőműveket lecseréljük napelemekre, a dízelt meg elektromosra. És egyébként is miért is baj a klímaváltozás? Hogy olyan meleg lesz, mint a dinoszauruszok idejében volt? Legalább nem fogunk fázni és kevesebbet kell fűteni télen. Ez miért olyan nagy probléma? Ja hogy szeretnénk, ha Hollandia örökre megmaradna? Szerintem hálásak lehetünk azért is, hogy eddig megmaradt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!