Szégyenletes, hogy a belarusz diktatúra képes csapdába csalni az Európai Uniót

2021. november 13. 07:43

Ironikusan-fájdalmasan el kell ismernem: a lengyelek nem nyithatják meg a határaikat az összes közel-keleti menekült előtt.

2021. november 13. 07:43
null
Bernard Guetta
Magyar Narancs

„Ironikusan-fájdalmasan el kell ismernem: a lengyelek nem nyithatják meg a határaikat az összes közel-keleti menekült előtt, akiket a belarusz diktatúra azzal az ígérettel rángat el Minszkig, hogy onnan könnyen bejuthatnak az Európai Unióba. Ha a lengyelek akár csak résnyire kinyitnák az ajtót, gyorsan eljutnának oda, hogy férfiak, nők és gyermekek egyre nagyobb tömegei árasztanák el őket. Szóval muszáj nekik – nem igaz? – felhúzni a szögesdrótot. Viszont a belarusz-lengyel határon olyan hideg van, hogy ezek a menekültek a szó szoros értelmében megfagynak. Nem fáznak, hanem halálra fagynak, de tragédia ide vagy oda, a lengyelek nem engedhetnek az erkölcsi zsarolásnak anélkül, hogy más kurdokat és szíriaiakat ne bátorítanának arra, higgyenek a belarusz illúzióban.

A lengyeleknek meg van kötve a kezük. Csakhogy azok az emberek, akik már bedőltek a minszki ígéretnek, nem tehetnek mást, mint hogy megpróbálnak mégis bejutni Lengyelországba, mert a belarusz határőrök nyilván nem engedik őket visszafordulni. Kérlelhetetlenül visszaszorítják őket, és ilyen embertelenséggel szemben a lengyeleknek ki kellett vezényelniük mintegy tizenhétezer határőrt és katonát, hogy a menekültek ne tudják átszakítani a szögesdrótot.

A többi huszonhat uniós tagállam éppenséggel segíthetné a közös határvédelmet azzal, hogy beszáll a kerítésépítés költségeibe, amire épp most adott engedélyt a lengyel parlament. Ez lenne, ugyebár, az európaiak közötti szolidaritás jele egy cinikus diktatúrával szemben.

Ám Lukasenka – az iróniát félretéve – már azzal megnyerte a játszmát, hogy sikerült lealacsonyítania maga mellé Lengyelországot és az Európai Uniót. Az a Lengyelország, amelyik korábban nagylelkűen fogadta a belarusz menekülteket és támogatja őket a szabadságharcukban, az a Lengyelország, amelyik 1980-ban fellázadt a kommunista diktatúra ellen, most a szolidaritás teljes hiányával viseltet más, nyomor és halál elől menekülő embereket illetően. Nemcsak Lengyelország árulja el önmagát és az emberi együttérzés összes formáját, a keresztény hittel együtt, amelyhez tartozónak vallja magát, hanem ebben az esetben az egész Európai Unió bűnrészes abban, hogy nem nyújt segítséget a veszélyben lévőknek.”

Nyitókép: EyePress News / EyePress via AFP 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Josephine Mutzenbacher
2021. november 16. 10:05
Alakul a helyzet, majd ha az ukrán fasiszták is beszállnak lesz az igazi, azok nem fognak szarakodni, humánum, erkölcs, morál, kutya füle, cica farka, stb, csőre tölt, célra tart, egy dózer a maradéknak, meg pár kurva nagy gödör, azt jónapot'.
kulalak
2021. november 13. 18:06
 a belarusz határőrök nyilván nem engedik őket visszafordulni.  Itt abbahagytam Ez hülye
Karbantartó9
2021. november 13. 17:48
Minket itt csak ezért vettek fel az EU-ba, hogy ezt az ütközősáv mi legyünk, és gazdaságilag kihasználjanak. Mindenki nyugodjon meg, egy idő után a haszontalan bevándorlók nálunk fognak kikötni!
amca
2021. november 13. 16:52
Buutttha állibsi zagyvadék. 2015 anno nem ezt modtad. Belelógott a kezed a bilibe..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!