Az akasztással nem lehet viccelni

2021. november 03. 16:02

133 napig tartott ez a kegyetlenkedés, Tanácsköztársaságnak hívták.

2021. november 03. 16:02
Skrabski Fruzsina
Skrabski Fruzsina
Facebook

„Az akasztással nem lehet viccelni – erről beszélgettünk Áron Máthé történésszel, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága alelnökével. Sajnos volt olyan történelmi helyzet, amikor felakasztottak boldog-boldogtalant. A faluban voltak, akik tudták, hogy kik a bűnösök, a burzsujok, vagy csak, akinek kicsit jobban ment és ott mindenki szeme láttára felakasztottak: apát, anyát, fiút. 133 napig tartott ez a kegyetlenkedés, Tanácsköztársaságnak hívták.

Azt mondják a holokauszt túlélők, hogy sose elég az emlékezés, hogy ne ismétlődhessen meg! És igazuk van. Sose elég! Örülök, hogy fiatalon láthattam olyan filmeket, mint a Schindler listája, vagy most a Saul fia. Fejlesztette a személyiségemet: Az ötödik pecsét, a Soha, sehol, senkinek vagy a Szökés.

Nemrég Györbíró András, a Partiumi Keresztény Egyetem tanára - a készülő könyvéhez körkérdést tett fel, hogy milyen filmet ajánlok a gimnazistáknak, egyetemistáknak? Mit lenne jó, kötelezően megnézni? Ezeket a filmeket biztos, de még Az apám nevében és a Missziót. A Hotel Ruandát is, ami pár évvel ezelőtt játszódik és egy kis hergelés után, elkezdték legyilkolni egymást a ruandai lakosok. Sok van.

Aztán a dokumentumfilmek, amiből rengeteget lehet tanulni: Nők a Gulágon, Tartótiszt, 133 nap és az MTV katolikus műsorában voltak olyan szentéletű papokkal beszélgetések, akik túlélték a börtönt és a kényszermunkatáborokat, mégis teljes emberek lettek.

Ajánljatok ti is olyan filmeket, amik jó lenne, ha bekerülnének az oktatásba!

Addig is jó lenne, ha az akasztást és hasonló pogromos, polgárháborús uszítást mindenki abbahagyná! Tudom, hogy szájkarate, de nagyon nem vicces, a múltunkból kiindulva.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2024. március 13. 07:04
Dicsőség a MAGYAR Tanácsköztársaságnak! https://www.youtube.com/watch?v=dj6OS_EdFHk
ProletarFC
2024. március 13. 07:00
Új isten szól hozzátok, emberek! Nem ég szülötte Ő! Nem mennyben él, Nagymessze tőlünk, titkos ismeretlen, Ki arca elé vonta az eget, Mint egy hüvös, nagy kékselyem palástot, Nem! Ó, de nem is föld bálványa Ő, Mint ama Mammon, aki ült hizott Gőggel rajtunk, s szájától milliom Élősdi csáp kígyózott szerteszét, S a szürcsölő, szívó karok befonták A szűzek testét, s feltörték finom Velőért a költő zengő agyát, S a gyárak vak, mély kéményén benyúlva Átkúsztak a robotos termek odván, S felitták mind a könnyet és az átkot, S a lomha Rémben mind aranyra vált ez És új éhséggé, bár a telt belek Már a nehéz aranytól eldugultak, S a rothadó nagy testre már kiültek Félelmes és aranyló hullafoltok... /Tóth Árpád: Az új Isten/ Tóth Árpád az egyik legnagyobb magyar költőként azonnal üdvözölte a munkáshatalmat és elég jól prezentálta kora nyomorúságos és beteg burzsujok által erőszakos elnyomással fenntartott rendszerét, elég plasztikus burzsujkritika ez.
ProletarFC
2024. március 13. 06:56
A Dicső 133 nap , a Magyar hősi Tanácsköztársaság kapcsán a legfontosabb idézni a korabeli írók és költők szemével ők hogyan látták a proletárhatalmat. Ki ne mszarja szájba az ilyen burzsoá propagandistákat mint a történelmi emlékezet hazugság bizottsága féle okádékokat.
soma100
2021. november 04. 10:47
"Kétféle ember van ezen a világon, (...) az egyik karddal farag világot magának, a másik ekével. De a karddal faragott világot egy másik kard ledöntheti, s újjáfaraghatja nagyon is gyorsan. Maradandót csupán az eke farag."-Wass Albert
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!