Legyen ön is csöndes, udvarias informatikusnő!

2021. november 24. 09:14

A dokumentum azt vizsgálja, miként alakul az egyes karokon a nemek aránya.

2021. november 24. 09:14
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli
Vasárnap

„A most előterjesztett dokumentum azonban elsősorban azt vizsgálja, miként alakul az egyes karokon a nemek aránya, különös tekintettel a magasabb fokozattal rendelkező oktatókra. És – ó, mizéria! – ki is derül, hogy bár összességében az oktatók 46 százaléka nő, ők többnyire tanársegédek és adjunktusok; a docensek körében arányuk már csak 36 százalék, a professzoroknak pedig egyötödét sem teszik ki. A dokumentum szerzői ezért rámutatnak: itt egyfajta »üvegplafon« hatás érvényesülését látjuk, amennyiben a nők számára a magasabb pozíció ténylegesen nehezebben érhető el.

Hogy maga a jelenség előfordulhat, az nem kérdés – fel is kell lépni ellene, ha bizonyítottan fennáll, tiszta sor. A puszta statisztikákból azonban bajosan lehet messzemenő következtetéseket levonni. Nem árt ugyanis az érintett nőket is megkérdezni egészen konkrétan: Vajon azért tanársegéd-e kegyed még mindig, mert nem kap lehetőséget az előrelépésre, vagy mert a doktori fokozat megszerzése helyett épp messze fontosabbnak tartja a baba-mama tornát vagy esetleg a fia röplabdaedzését? A néni azért ment docensként nyugdíjba, mert esélye sem volt a professzori titulusra, vagy mert az első unokáinak születésekor inkább átnyergelt álomnagyinak? S a kollegina vajon azért fordított-e hátat a tudományos életnek, mert úgy beverte a fejét az üvegplafonba, hogy csak úgy nyekkent, vagy mert időközben rájött, hogy a »Delaminációk hatása rétegelt kompozit szerkezetek öngerjesztett rezgéseire« témakör kutatása roppant érdekes ugyan, de a pralinékészítés, a szütyővarrás vagy a mentálhigiénés coaching mégis jobban bejön? »Saját kis cég, mindennapos, kézzelfogható sikerélmény, meg egyébként is, valahogy az a karrier már nem hoz lázba« – aki harmincas-negyvenes értelmiségi nők körében hallgatózik, könnyen megütheti a fülét az ilyesmi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2021. november 25. 06:33
Saját tapasztalatok a témában: - a szakterületemen is jellemző az elnőiesedés. Vizsgáztatáskor (csak szóbeliztettem, bármennyi hallgatóról is volt szó) kevés kivétellel kizárólag a lányok tiltakoztak, ha kérdésekkel merészeltem zavarni a feleletüket, kevés kivétellel találkoztam; - mivel egymásra épülő tantárgyakat is tanítottam, úgyszintén a lányokra volt inkább jellemző, hogy mintha kitörölték volna az agyukból fél év/év alatt az előző tantárgy anyagát; - oktatói és kutatói pályán a nők rendkívül hajtanak és aktívak az első 1-2 évtizedben, de utána már jelentősen lanyhul a buzgalmuk. Mivel adjunktusból docensé, vagy docensből professzorrá válni nem csak egy adminisztratív lépés, hanem jelentős teljesítmény különbséget kell felmutatni, ez nem mindenkinek sikerül, de ez a férfiakra is vonatkozik. Egészségtelen minden kar, tanszék életében ha az oktatói piramis a fejetetejére áll. Egy rövid ideig még nő is a teljesítmény, de miután a szeniorok kifulladnak, nyugdíjba mennek, megfelelő utánpótlás hiányában lezüllik az egész.
hegyivadász
2021. november 24. 16:30
Érdemes a teljes eredeti cikket elolvasni. Fenomenális!
Giszdúr
2021. november 24. 12:37
"vagy esetleg a fia röplabdaedzését" Touché. Ha egy férfi miniszterelnök-jelölt a pokolba kívánja a tévévitát, és helyette azon jár az esze, hogy mi van épp a fia röplabdaedzésével, akkor miért olyan biztos, hogy családanyák tömegeinek kellene tanszéki üléseket vezetnie és külföldi konferenciákra utazgatnia?
Morton
2021. november 24. 11:40
Ismerek egy hölgyet, akinek a tudományos pályáját egy másik nő, irigységből törte ketté. Előtte egy idős prof vezette a tanszéket, aki pártolta az ifjú tehetségeket, függetlenül attól, hogy férfi vagy nő az illető. Aztán a helyére jött egy besavanyodott karrierista nőszemély, aki kinyírt maga körül mindenkit, akiben veszélyt sejtett, de főleg a nőket vegzálta. Na most, hol itt az üvegplafon? Kérdem én.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!