A normalitás önvédelme

2021. november 29. 09:11

Láttuk, mivé terebélyesedhet egy rosszul felfogott jogvédő mozgalom – Kyle Rittenhouse ügye komoly figyelmeztetés.

2021. november 29. 09:11
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Az utóbbi héten alaposan felrázta a világ és főleg Amerika közvéleményét a Kyle Rittenhouse-ügy. Önvédelem és önbíráskodás, a közösség és az egyén jogbiztonsága tematizálta a globális sajtót. Bár tőlünk igencsak távolinak tetsző, ugyanakkor

a nyugati progresszió gondolkodásmódját plasztikusan bemutató esetről van szó,

így érdemes hatásaival nekünk is foglalkoznunk.

Röviden felidézve a két halálos áldozattal és egy sebesüléssel végződő incidens gyökerét, egy tavaly nyáron Kenoshában zajló BLM-tüntetésig kell visszautazni. Ahogy számos tengerentúli városban, úgy e wisconsini településen is fékevesztett fosztogatásokba, öncélú erőszakba és utcai vandalizmusba torkollott a Black Lives Matter tüntetéssorozat, csak itt a „szokásosnál” is tragikusabb forgatókönyv játszódott le. Az önkéntes rendfenntartóként a városba érkező 18 éves Kyle Rittenhouse a videófelvételek tanúsága szerint az őt üldözni kezdő, majd körölvevő és megtámadó tüntetők közül hármat meglőtt (ebből ketten elhunytak), míg végül másnap a rendőrségen állították elő.

Az ezt követő hosszú jogi eljárás során a balliberális sajtó politikai elfogultságot, lőfegyverrel való visszaélést és rasszista indítékot is vizionált, ám a felvételek egyértelműen azt mutatták, hogy a fiú önvédelemből nyitott tüzet. A felfokozott médianyomás hatására a per tárgya nem csupán az eset megítélése, hanem az amerikai alkotmányos alapok érvényessége lett. Súlyos kérdéssé vált, hogy vajon akkor is

működnek-e a jogbiztonság mechanizmusai, ha azok egy balliberális erők által vágyott végkifejlet ellen hatnak.

A válasz végül igen lett, Rittenhouse-t a hosszúra nyúlt büntetőeljárás végén a múlt héten felmentették. Az ítélet nyomán azonban rá és a vele szimpatizálókra – ahogy az szinte várható volt – erőteljes médiaössztűz és elégedetlenségi hullám zúdult. 

Habár földrajzilag tőlünk, a Kárpát-medencétől távoli az egész eseménysor, azért a BLM-demonstrációk arról tanúskodtak, hogy a tengerentúlról igencsak hamar kontinensünkre gyűrűzik a progresszív őrület. A szobordöntögető, nyelvhajlító, társadalomformáló hevület is gyorsan elért minket, így ne legyen kétségünk afelől, hogy az értékmegőrzés, a közösségek és a rend védelme Európában is kereszttűzbe fog vonódni. A lassú önfeladás útjára lépő nyugat pedig egyre egyértelműbbé teszi, hogy

ezen érték- és érdekkonfliktusban milyen erők nyomásának enged majd. 

A lassan öt éve tartó migránsválság önsorsrontó kezelése vagy a vírussal szembeni, enervált védekezés is arra mutat, hogy a közbiztonságot, a békés mindennapokat fenyegető akciókra nem vagyunk felkészülve.

Amerika a Rittenhouse-ítéletet után most levegővételnyi szünethez jutott, ám a kegyelmi állapot törékeny. Nekünk is itt, az öreg kontinensen és különösen saját hazánkban fokozott felelősségünk van az értékek védelmében. Láttuk, mivé terebélyesedhet egy rosszul felfogott jogvédő mozgalom, láttuk, hogyan alakítják át a társadalom hagyományos keretrendszerét a haladárok, ezért ideje hát megerősíteni a normalitás még érintetlen bástyáit.

A nyitóképen: Kyle Rittenhouse. Fotó: MTI/AP/The Kenosha News/Sean Krajacic

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. november 29. 17:34
A sokszínűség nem erősít egy országot, hanem gyengít. Ezért jobb megelőzni az emberfajták és kultúrák túlzott keveredését. A Mandinert is jobban érdekeli a "hanuka" vagy mi, mint a magyarok dolgai.
fonak
2021. november 29. 13:06
"Súlyos kérdéssé vált, hogy vajon akkor is működnek-e a jogbiztonság mechanizmusai, ha azok egy balliberális erők által vágyott végkifejlet ellen hatnak. A válasz végül igen lett" Itt igen, a Floyd ügyben viszont politikai ítélet született, ahogy a "kocogó" ügyben is Georgiában. "Az ítélet nyomán azonban rá és a vele szimpatizálókra – ahogy az szinte várható volt – erőteljes médiaössztűz és elégedetlenségi hullám zúdult." No meg egy fekete a tömegbe hajtott a piros SUV-jával, csak ezt a média "balesetnek" állítja be, pedig egyértelmű, hogy bosszú volt az ítélet miatt.
luzitanxaver
2021. november 29. 12:35
"A szobordöntögető, nyelvhajlító, társadalomformáló hevület" Lássunk egy konkrét példát, pont a Rittenhouse-ügy kapcsán. Íme egy "tényellenőr" oldal, ami legalább annyira független és objektív, mint ahogy azt megszokhattuk. https://www.snopes.com/news/2020/09/11/rittenhouse-victims-records/ Az egy dolog, hogy a kérdés megválaszolásáig csaknem az oldal aljára kell tekerni (amire valószínűleg az olvasók többségének se kedve, se ideje) és kb. az egész rendkívül izzadságszagú foghúzás-hangulatot áraszt, de azt, hogy ebből az információból "For example, yes, at age 19, Rosenbaum was sentenced to prison for sexually abusing five children - all boys between the ages of 9 and 11 - in Arizona's Pima County in early 2002, according to his case file obtained via a public records request by Snopes. (...) He was sentenced to prison for roughly 15 years, and authorities believed at the time his risk to recidivate being of great concern to the community" sikerült ezt a "tényellenőrzött" állítást kihozni: "Considering that evidence, the claim that Rosenbaum at one point was convicted of sexually abusing at least one child before his death was true." egészen parádés.
Pelso j.
2021. november 29. 11:55
" jogbiztonság mechanizmusai", nálunk, hogy nem szakad rád a plafon....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!