Ő még nem tudja

2021. szeptember 29. 21:08

A verseny mindig jó, pláne, ha a közjóért történik.

2021. szeptember 29. 21:08
null
Petri Lukács Ádám
Magyar Nemzet

„Az előválasztás kétségkívül innovatív politikai ötlet, s  lehetett volna úgy is, hogy a versenynek komoly közpolitikai tétje van. Ám a magyar ellenzék úgy döntött, hogy becsinált leves lesz, s egymással tétre nem verseng, inkább újnyilastól szélbaloldalig összefog, adóemelés-hívők (esélykiegyenlítő újraelosztás, mondják finoman) és a neoliberális gazdasági iskola ifjú barátai mind egy akolba mennek, mert egyetlen, mindenek felett álló érzelmi abroncs fogja őket össze: a gyűlölet.

Ehhez különböző önigazoló narratívákat gyártanak, amely megengedi az emberi jogokra egykor őszintén érzékenyeknek, hogy rasszistákkal sefteljenek a választói piacon, s belefér az az oximoron is, hogy az Európai Unió ajánlásainak vagy akár jogszabályainak  kritika nélküli alkalmazását követeljék, miközben előre jelezzék, hogy a joguralom jelentése semmis onnantól, ha átveszik a hatalmat.

Ebben az ellenzéki jutalomjátékban nyert ma (úgy mondják) Gyurcsány Ferenc pártjának miniszterelnök-jelöltje, hogy majd a második körben Karácsony Gergely legyen a befutó, akinek a javára többen visszalépnek.

Ugyanakkor ez azt is jelzi, hogy amennyiben az ellenzék nyerné a valódi választásokat, a legerősebb országgyűlési frakciója a 2010 előtti miniszterelnöknek lenne, így de jure is ő határozná meg, hogy merre tartson a névleg Karácsony vezette kormány.

Mindez – vagyis hogy kiderült, nem a „kormányzati propagandagépezet”, hanem az ellenzék által kidolgozott konstitúció következménye a Gyurcsány-koalíció (széljobbal erősítve) versus Orbán-kormány – sokakat joggal visszatarthat a szavazástól, akik amúgy mondjuk egy önállóan induló, erős gondolatisággal bíró, nemzeti szabadelvű vagy akár a fiatalabbak esetén egy tiszta zöldpártra szívesen szavaznának.”

Fotó: FERENC ISZA / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2021. szeptember 30. 12:36
Az előválasztás eredménye azt is jelzi, hogy amennyiben az ellenzék nyerné a valódi választásokat, a legerősebb országgyűlési frakciója a 2010 előtti miniszterelnöknek lenne, így de jure is Gyurcsány határozná meg, hogy merre tartson a névleg Karácsony vezette kormány. Lehetne megint hazudoznia éjjel nappal.
gmaris
2021. szeptember 29. 22:47
Érdemes az egészet elolvasni!
Kristály
2021. szeptember 29. 21:47
Mindegyik párt el kellene érje az 5% bejutási plafont Ne az 1% pártok diktálják az ország menetét. Azért 1-2% ennyire érékelték az ne pofázon. Elérte a párt az 5 % útána lehessen fonodni. Németorszagban is most választás után fonodnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!