Kilenc/tizenegy, avagy a pipacshercegnő

2021. szeptember 13. 15:16

Amerika odament, bosszút állt, de aztán? Mégis, mi a csodának kellett az az újabb tíz év?

2021. szeptember 13. 15:16
Udvardy Zoltán
hirado.hu

„Amikor, éppen húsz évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én reggel 07:55-kor felszállt az American Airlines 11-es járata, hogy Bostonból Los Angelesbe induljon fedélzetén 81 utassal, kilenc utaskísérővel és két pilótával, még senki nem gondolta, hogy talán a világtörténelem egy új fejezete kezdődik. A repülő, melyet eltérítettek, s így New York felé vette az irányt, az első olyan gép volt, mely becsapódott a World Trade Center északi tornyába. Kezdetét vette a történelem? Vagy minden időkre véget ért valami?

»Jegyezzétek meg: holnaptól már semmi, soha nem lesz olyan, mint eddig volt« – mondta éppen azokban a napokban egy filmesztétikai előadáson az egyik nyugat-magyarországi főiskola tanára. Tanítványaival úgy tekintették meg a CNN szeptember 11-én sugárzott, aláfestő zenével bemutatott összeállítását, mintha az egy film lenne. Zenével, szereplőkkel. (És: megrendezve? De ha igen, ki a rendező?)

Esztétizálásra akkoriban nem volt sok idő: mi sem tűnt természetesebbnek, mint hogy az Egyesült Államok válaszul lerohanja Afganisztánt majd Irakot.

Akkoriban úgy mondták: »biztonságosabb hely« lesz a világ.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
harpec
2021. szeptember 14. 11:13
"...mi sem tűnt természetesebbnek, mint hogy az Egyesült Államok válaszul lerohanja Afganisztánt majd Irakot." Nem, nem volt természetes, sőt már akkor is lehetett sejteni bárkinek, mi lesz a vége.
Sanyikám
2021. szeptember 14. 11:04
Még mindig nem hiszik el, hogy az olyan mint,gyarmatosítás már nem megvalósítható mint, akarat rá erőltetés. Habár, a ráerőltetés sohasem eredményez harmóniát hosszabb távon.
u.cserkész
2021. szeptember 13. 16:56
Az első becsapódó repülőgép után 17 perccel jött a következő. 17 perc . . . .! A világ legjobb légvédelmével, technikájával, számítógépes rendszerével rendelkező Egyesült Államok egyik legnagyobb városa felett röpködtek ellenőrizetlen gépek, zavartalanul. 1963-tól 65-ig voltam rádiótávirász a taszári reptéren, éles rendszerben. Ha 17 percig senki sem riaszt senkit sem, amikor az engedélyezett légi útvonalon kívül repdes néhány gép, akkor, abban az időben, kivégeznek néhány felelőst. Szóval valami bűzlik Dániában.
Zombi papa
2021. szeptember 13. 15:38
Mer' az USA olyan, mint a kutya f@sza, könnyen megy be, de nehezen jön ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!