Nem jó, hogy a magyarok az egykori csehszlovák jogsértéseket felvetik

2021. augusztus 09. 09:10

Az első bécsi döntést a két fasiszta nagyhatalom hozta.

2021. augusztus 09. 09:10
Bauer Tamás
Facebook

„A Beneš-dekrétumok a németek jogfosztásával a nagyhatalmi döntéseket fordították le csehszlovák jogszabályokra, s Csehország mindmáig számíthat az ügyben a szövetséges nagyhatalmak támogatására. A szlovákiai magyarok ügyében azonban a nagyhatalmak nem járultak hozzá hasonló eljáráshoz, ezért próbálkoztak annak idején »lakosságcserével«, és telepítettek magyarokat kényszerrel az elűzött németek helyére, kényszermunkára Észak-Csehországba. Kétségtelen, hogy indokolt lenne, ha a demokratikus szlovák állam legalább valamilyen gesztust tenne az ügyben. A jogsértések 1948-tól, a kommunista hatalomátvételtől megszűntek, a Csehországba deportáltak visszatérhettek szülőföldjükre, a magyarok állampolgári jogait visszaadták, de az elvett tulajdont nem, s a történtek jogsértő voltát sem korábban a csehszlovák, sem 1993 után a szlovák állam nem ismerte el.

Mindamellett nem jó, ha akár a szlovákiai magyar politikusok, akár a magyar állam vezetői ezt újra meg újra felvetik. Hiába igaz, hogy a Szlovákia és Magyarország közötti határ az első bécsi döntés nyomán került a legközelebb az akkori nyelvhatárhoz, az első bécsi döntést a két fasiszta nagyhatalom hozta, és a külvilág joggal sorolja ezt a határváltozást is a második világháborúba torkolló folyamat állomásai közé. A csehszlovákiai magyarok jogfosztását sem különbözteti meg világosan a németekétől. Abban sajnos Korčok külügyminiszternek van igaza, hogy az ilyen fellépés árt a szlovákiai magyarok helyzetének ma Szlovákiában. Ahhoz, hogy valamikor a szlovák állam ezt maga megtegye, a szlovák demokraták körében, mindenekelőtt a politizáló szlovák értelmiségben kell erre megérnie a helyzetnek. A magyarországi politikusok fellépése ezt inkább hátráltatja, mintsem, hogy segítené.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
t34
2021. augusztus 09. 16:20
Miért nem mondott ilyen súlyú balfaszságot valamelyik vérrokonod pl. már a "dicsőséges 133 nap" utáni napon... Garantáltan nem születtél volna meg te baromállat!
Revízió
2021. augusztus 09. 14:23
Jó, hogy megjelennek ilyen írások, mert jól látható, hogy hogyan lehet reálpolitikusnak és véleménynek beállítani egy ilyen antimagyar, nemzetellenes, haza és nemzetáruló nézőpontot ! Na ezt nevezzük belső ellenségnek, a magyar balliberális neveltetés mételyének hatása !
Magyarok Pásztora
2021. augusztus 09. 14:11
Nincs neked közöd a magyarokhoz.
Agnieszka
2021. augusztus 09. 13:17
Mindennek alja Bauer! 1948 után az elűzöttek nem mehettek vissza. A szlovák értelmiség nem töri magát, hogy gesztusokat tegyen, arra kár várni. Az első bécs döntésben Anglia és Franciaország is részes, ők bízták a döntést a "fasiszta" hatalmakra.(Egyébként Németroszág nem fasiszta volt, hanem nemzeti szocialista.) Az csak egy (csehorzlovák mese, hogy Magyarország "bűnös" Csehszlovákia "szétszedésében" Benes és Masaryk hazudozásai alapján összetákolt, etnikailag inhomogén állam volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!