Nem értek egyet azzal, hogy a kormányok egyre több adatot kezelnek az állampolgárokról

2021. augusztus 10. 10:38

Egy uniós irányelvről van szó, így a kormány ennyiben korrektül járt el.

2021. augusztus 10. 10:38
null
Schiffer András
Schiffer András
Népszava

„Általában nem értek egyet azzal a tendenciával, hogy a kormányok, hatóságok egyre több adatot kezelnek az állampolgárokról, de itt most úgy tűnik, egy uniós irányelvről van szó, amit kötelező beépíteni a magyar jogrendbe, így a kormány ennyiben korrektül járt el.

Ezért ezt az irányelvet szoros összefüggésben kell alkalmazni az uniós adatvédelmi irányelvvel, vagyis a célhoz kötöttség elve itt kétszeresen is érvényesül. Ez azt jelenti, hogy az ujjlenyomatot csak akkor lehet használni, ha a törvényben előírt kötelezettségeiket másképpen nem tudják teljesíteni a rendészeti szervek, és az adatot csakis az adott célhoz kötve használhatják. Például egy bűncselekmény felderítéséhez.

Vagyis az elvileg előfordulhat, hogy egy bűncselekmény esetén, ha kizárólag az ujjlenyomat áll a hatóságok rendelkezésére a lehetséges elkövetőtől, akkor ezt összevethetik a személyi igazolványokhoz leadott ujjlenyomatok adatbázisával. De ebben az esetben is csak és kizárólag a gyanúsított ujjlenyomatát használhatják. Ha pedig valamely állami szerv jogtalanul használja az adatbázist, az maga is bűncselekményt követ el. Itt a jogosulatlan adatkezelés és a hivatali visszaélés esete merülhet fel, persze kérdés, hogy ezt az állampolgár az állammal szemben mennyire tudja majd bizonyítani.”

Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eresgé
2021. augusztus 10. 22:52
komolyan azon aggódik valaki hogy az állam mennyivel több adatot tárol, az államnak lassan zéró mozgástere lesz szemben a magáncégekkel akikkel szemben kb a nagy büdös zéró a jogérvényesítés esélye... A ilyen senkiházi NGO-król ne is beszéljünk. Megjegyzem nyilvánvaló ennek a punnyiós szabálynak az oka a migrik... Megint volt pár nagy érdekérvényesítő ország sunnyogva, lapítva a hátsó ajtón lopakodva vesztegetett izé lobbizott - mert ég a ház - kifele meg pont az ellenkezőjéről hazudoznak
egyvilág
2021. augusztus 10. 17:36
Néhány lényegi megfigyelés a megfigyelési botrányról: https://www.egyvilag.hu/index.shtml#PT108_megfigyeles
Abraxos
2021. augusztus 10. 15:02
András mikor alapítasz már pártot?
Pelso j.
2021. augusztus 10. 12:51
Nos, akkor nem értesz egyet. Tetszettél volna választást nyerni, s változtatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!