Nem egészen csodaszer

2021. július 20. 07:22

A német egyházak migránshajókra költenek, miközben saját nyájuk anyagi okokból fogyatkozik.

2021. július 20. 07:22
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli
Vasárnap

„»Messze le vagyunk maradva az osztrák és a német egyházhoz képest, tragikus a helyzet!«, »Sokkal nyitottabbnak kellene lennie a magyar katolikus klérusnak is, különben lassan elfogynak a hívek!!«, »Nyugaton bezzeg elismerik a haladó teológusnőket, itthon kábé a középkorban tartunk!« »Ezzel az életidegen konzervatív hozzáállással a saját sírját ássa az egyház!!!« – kongatják a vészharangot az úgymond progresszív keresztények és a katolikus egyházért nyilván őszintén aggódó bolsevik ateisták és agnosztikusok.

Majd egy szép júliusi napon megérkeznek a legfrissebb adatok bezzegkeresztényékről: a korábbi évekhez hasonlóan 2020-ban újabb 441 ezer ember »lépett ki« hivatalosan a német katolikus és evangélikus egyházból, nagyjából fele-fele arányban. Ennyien döntöttek úgy, hogy (az életveszély esetét kivéve) soha többet nem kívánnak semmiféle szentséghez járulni, de még egyházi temetésben sem akarnak részesülni; ehhez még hozzájön a további 443 ezres »természetes« fogyás – az idősek meghalnak, a gyerekek egynegyedét-egyötödét pedig már meg se keresztelik az elvileg »hívő« szülők. Mínusz 884 ezer tehát az éves mérleg, miközben a papszentelések száma arányaiban mintegy fele a magyarországinak, pedig mi se tagadhatnánk a súlyos paphiányt.

Na de miért fordítanak hátat a németek ekkora tömegei egyházuknak? Tán még a szivárványos zászlók ellenére is túl konzervatívnak tartják? Esetleg a botrányok rengették meg sziklaszilárd hitüket olyannyira, hogy az egész közösséget otthagyják? Vagy a »bűn« szó emlegetésétől sokalltak be netán? Nem. A kilépés leggyakoribb indoka: »Túl magas az egyházi adó«. Mivel az arrafele ténylegesen kötelező hozzájárulás mértéke rendszerint a jövedelem 0–1,5 százalékának felel meg, ez az indokolás két dolgot jelenthet: vagy olyan keveset tudnak félretenni a német keresztények a fizetésükből, hogy már ez az összeg is vállalhatatlan teher számukra, vagy olyan mértékben elkorcsosult az a bezzegegyház, hogy hívek százezrei egy fitneszbérlet árának megfelelő havi összeg megspórolásáért cserébe önként kiközösítik magukat. Az első esetben egyrészt sejthetjük, mi lenne a némileg szegényebb Magyarországon, ha egy balos kormány egészében a hívekre bízná az egyházak fenntartását, másrészt kételkedhetünk a haladó német egyházak nagyszerűségében, amelyek eurómilliókat költenek migránshajókra, miközben saját nyájuk állítólag anyagi okokból fogyatkozik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2021. július 20. 13:29
Az evangélikusok lassan már ott tartanak, hogy a vallási béke érdekében áttérnek muzulmán hitre! Leglább nem kell több mecsetet építeni!
piscsik
2021. július 20. 11:13
Németorszagban az egyik katolikus templlmra kitették a szi arvanyos szineket Miröl beszélünk?
Crusader
2021. július 20. 10:07
Ferenc pápa nem képviseli a keresztényeket.... egészen más valakiket képvisel.
olajfa1
2021. július 20. 09:08
A német katolikus szellemű egyházak mindent megtesznek azért hogy a"nyáj" mennyisége csökkenjen! Vagyis a német egyházak tudatosan Krisztus urunk tanítása ellen cselekednek! Bezzeg a német iszlám közösség meg egyre inkább növekedik, és egyre radikálisabban hirdeti a saját vallását!!!...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!