Elnöki 10 év

2021. július 28. 12:30

Az államfő kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.

2021. július 28. 12:30
null
Farkas Vajk-Szánthó Miklós
Magyar Nemzet

„Áder Jánosnak az Alaptörvény első, teljes ciklust kitöltő államfőjeként ennek az értékrendszernek kellett érvényt szereznie úgy, hogy azzal egyfajta mintát is mutasson az őt követő államfőknek. Másrészt a politika frontvonalában eltöltött évtizedek után Áder Jánosnak fokozott provokációval szembenézve kellett bizonyítania azt, hogy az állam legfelső szintű képviseletében valóban minden magyart képvisel. Ha a második elnöki mandátum végének közeledtével a politikai csatározásoktól hátrébb lépve vizsgáljuk a jelenlegi államfő munkáját, azt mondhatjuk, hogy a mindennapi protokolláris, diplomáciai és egyéb kötelességek ellátása mellett mindkét említett kihívást jól abszolválta. 

Áder János beiktatási beszédében elmondta, hogy maradéktalanul viselni kívánja az Alaptörvény által rá rótt feladatösszességet. Ügyelt arra, hogy a Sándor-palota reprezentatív teréből ne essen vissza a napi politikai csihi-puhiba, ne tűnjön az őt jelölő kormányzó pártok képviselőjének, és ne essen a baloldal által állított politikai csapdába, amely az elmúlt tíz évben folyamatosan és kényszeresen próbálta hol egybemosni, hol szembefordítani az elnököt a kormánnyal.

A baloldal logikája egyszerű: ha az elnök nem azt teszi, amit az ellenzéki pártok próbálnak diktálni neki, akkor nem lehet más, csak »kormánybérenc” vagy »akaratgyenge”. Ebben a helyzetben megmaradni valóban igaz­ságosnak, mérlegelni, hogy államfőként valóban fel kell-e lépni egy ügyben megszólalással, előzetes normakontroll indítványozásával vagy politikai vétóval visszaküldeni egy elfogadott törvényt az Országgyűlésnek, nem könnyű feladat.

Áder János elnökségét nem jellemezte az öncélú népszerűség-keresés, hanem sokkal inkább az Alaptörvény által kijelölt keretek között a kötelesség megfontolt, a nemzet egységét és jövőjének biztosítását szem előtt tartó felelős teljesítése. Így tett akkor is, amikor hazánkat képviselte más országokban, amikor más államok vezetőinek volt vendéglátója, amikor a törvényhozással kapcsolatos jogköreivel élt, amikor a Teremtés védelmére hívott mindenkit, illetve amikor a pandémia idején az összefogásra szólított fel.

Bizonyosan befolyással lesz Áder János megítélésére az őt értékelők politikai hovatartozása, de azt komolyan senki nem vitathatja, hogy a köztársasági elnök az elmúlt tíz évben bármikor is ne a saját maga számára kitűzött elnöki program, »a haza minden előtt” Kölcsey-gondolat mentén végezte volna államfői szolgálatát”.

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2021. július 28. 22:23
Áder János korrekt, gondos, szándékkal talán túlzottan is visszahúzódó enökségéből még majdnem 10 hónap hátra van. De ha most akar valaki mérleget vonni, akkor egy konzervatív, megfontolt és inkább középen álló tisztségviselőt lát. Független személyként igyekezett eljárni, több esetben is élt alkotmányos jogaival törvények felülvizsgálatakor. Valószínű, hogy az elnöki szerepől vallott felfogásának megfelelően kerülte a nyilvános föllépéseket a "világot jelentő deszkákon". Legalábbis én nem emlékszem, hogy színpadon láttam volna elnökként. Nem az a kimondottan "újságírók kedvence" figura - ami sokak számára egyáltalán nem ellenszenves fölfogás...
Pierre
2021. július 28. 15:18
bajszos szar egy nulla. Egy senki.
olajfa1
2021. július 28. 15:06
Áder János a legjobb államfő Mádl Ferenc után! További sok sikert Áder úrnak!
Akitlosz
2021. július 28. 13:51
"Az államfő kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett." Hogyan? Nincsen hatalma ehhez a feladathoz. Az államfő a kormány és a parlament alá van rendelve, így nem tud őrködni az államszervezet demokratikus működése felett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!