Válasz Szakács Árpádnak az erdely.ma-ban megjelent írására

2021. június 01. 12:01

A jelenség, amiről írsz, fájdalmasan igaz, felháborodásod, vagyis inkább elkeseredésed: jogos.

2021. június 01. 12:01
Mindenszó
Mindenszó

„Kedves Árpád!

Olvastuk a Konzervatív példaképek Kis Grofótól Fásy Ádámig c. írásodat az erdely.ma hírportálon. A jelenség, amiről írsz, fájdalmasan igaz, felháborodásod, vagyis inkább elkeseredésed: jogos.

Egy ilyen elkorcsosult világban (nem csak Magyarországról beszélek, hanem az egész világról) kivel beszélgessen Szijjártó Péter, vagy milyen könyvet (könyvet? Nem is olvasnak a fiatalok!) ajánljon a fiataloknak a Facebookon? Hamvas Bélától A Bor filozófiáját? Wass Albertet? Tormay Cécile-t? A mai fiatalok azt sem tudják kik ők.

Egy ilyen világban, amikor önjelölt senkik készítenek a Youtube-on teljesen értéktelen monológokat, és csupán a feliratkozók száma miatt megjelenik VV Zsolti kanapéján a teljes ellenzéki paletta, nos egy ilyen világtól mit vársz? Értékek közvetítését? De ki az a VV Zsolti? Arról híres, hogy a saját neméhez vonzódik, és egy legalja valóságshowban volt egy huszadrangú szereplő a többi huszadrangú között.

Te hogyan szólnál a fiatalokhoz? Mit üzennél nekik, hogy azt meg is értsék, és az üzenetünk még érdekelje is őket, amikor az elmúlt 30 évben mindent elöntött a liberális szenny? A Rendszerváltoztatás után – szokták volt mondani, kimentek a tankok, bejöttek a bankok –  maradt ugyanaz az értéktelenség, csak most mások kezében van a karmesteri pálca. A helyzet rosszabb. Sokkal. Nincsenek hőseink (vannak, de nincs eladva a fiataloknak mozifilmeken keresztül), nincsenek filmjeink, csak a lerágott csontok, amikért Oscar jár. Mivel mást nem kapnak, hát a nyugati rágógumis szart csámcsogja ma is minden y meg z generáció: Marvel pólóban mászkálnak, pókemberes párnán alszanak, és hősük pedig Hunyadi helyett Thor. Ha megkérdezed őket, kívülről fújják a Marvel szereplőket, de nem tudják ki volt Hunyadi Mátyás, vagy Hunyadi János, netán Dugovics Titusz. Pedig ezek még a könnyebb kérdések. Ha lennének amerikai (képi világ) mintára készült látványos magyar filmjeink Trianonról, Hunyadiról, nem tartanánk itt. E helyett mit láttunk az elmúlt 12 évben filmek terén?

Ilyen a világunk, és nem olyan, amilyenné tesszük. A kultúra nem a mienk, ezért a példaképeink sem azok, így hát nem marad más, mint ilyen lecsúszott akárkiknek (senkik) interjút adni (VV Zsolti).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lelánczi
2021. június 04. 15:32
A tömegkultúrát és az elitkultúrát egy ember tudta hatásosan ötvözni Magyarországon. Lehet sajnálkozni, hogy nem rajong a jelenlegi kormányért, de Bródy János 50 éve híd a szakadék felett.
NorthernOutlaw
2021. június 02. 22:30
Az tényleg érthetetlen, hogy itt volt Andy Vajna, dőlt a pénz a magyar filmgyártásba és egyetlen értékelhető alkotás sem született. Egyetlen történelmi film sem készült, pedig rengeteg témánk lenne: Honfoglalás, tatárjárás, a török hódoltság stb, még a kommunista időszakban is többet tettek ezért. A szlovákok, románok bárki köröz minket. Legalább egy Szulejmán szerű történelmi sorozat vagy bármi. A kazahok olyan profi filmeket csinálnak, hogy tanulhatnánk tőlük. A nemzeti kormány eddig semmit nem adott ezen a téren a magyaroknak. Jó lenne belehúzni végre!
zakar zoltán béla
2021. június 02. 14:32
Sajnos-főleg 2005. óta-nagy a baj itthon is! A tahóság, az ízléstelenség,...óriási mérteket ölt! A kétszintű érettségi bevezetése is óriási rombolást végzett. Tapasztaltam! A szintje itt-ott 00! A műholdas adók 90%-a moslékot ad! Az általános műveltség emelése, a rend és fegyelem erősítése nélkül ez nem fog menni! A diktatúrát ne keverjük össze a belülről jövő emberi tartással!.......Tapasztalatból mondom!
Giszdúr
2021. június 01. 17:23
Marha nehéz ez. Mostanra felnőtt egy "értelmiségi" generáció, amelyik 10-12 éves korától okostelefonnal (facebookkal stb.) él, többségében csonka családban, sokszor apa nélkül, és akiknek viszont a szüleik igyekeztek akár erőn felül is megadni mindazt, ami az ő gyerekkorukban még esetleg nem volt (márkás cuccok, külföldre röpködések stb.). Ebben a "kusza családi háttér" + "ezerféle lehetőség" kombóban nagyon sok helyen pont az értékek átadása maradt el. Még abban sem vagyok biztos, hogy egy látványos történelmi filmet hajlandóak lennének megnézni. Elismerés minden konzervatív szülőnek, akinek a gyereke tájékozott és olvas, de sajnos abból kell kiindulni, hogy a többséghez max. a VV Zsolti jut el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!