Amire rámutat a focisták térdelése, és amire nem

2021. június 11. 14:54

Botrányos, hogy az MLSZ harciasan kiáll a szolidaritás ezen formája ellen.

2021. június 11. 14:54
Kiss Soma Ábrahám
Mérce.hu

„Hatalmas felháborodást keltett a különböző politikai oldalakon, hogy a magyar válogatott futballcsapat tagjai nem fognak térdelni az Európa Bajnokság során, az írekkel játszott péntek esti felkészülési meccsükön pedig be is bizonyították, hogy betartják a Magyar Labdarúgó Szövetség ígéretét.

Az írek – akik letérdeltek a meccs előtt – csalódottságukat fejezték ki, különösen amiatt, hogy a magyar szurkolók egy része a meccs előtti kiállást még jól hallhatóan ki is fütyülte. Várhatóan számos válogatott csapat úgyszintén térdeléssel fogja indítani a meccseket, miközben a magyar csapat továbbra sem fog letérdelni.

Érdemes megjegyezni, hogy a focisták maguk ebben a szituációban mindenképp kényszerhelyzetben vannak: ha a magyar válogatott focistája le is akarna térdelni, vagy egy ír (vagy más nemzetiségű) focista inkább állva maradna, éppúgy nem tehetik meg. Hisz a szövetségek által meghatározott térdelési protokollok elsősorban nem a játékosokon múlnak, hanem azon, hogy az adott ország futballszövetsége milyen képet kíván kialakítani magáról, valamint az országról, melyet játékosai képviselnek.

Afelől sem lehet kétségünk, hogy további füttyögések, teátrális csalódások is várhatók még, és az MLSZ minden bizonnyal fennen fogja hangoztatni álláspontját, miszerint a focipályák nem a politizálás színterei, míg a rasszizmus ellen vélhetően a továbbiakban sem tervez hathatósan fellépni. Hasonló álláspontot egyébként Petry Zsolt kapus fogalmazott meg, mikor Gulácsi Péter focista a szivárványcsaládok mellett állt ki.

Ahogy természetesen az is igaz, hogy a magyar szövetség döntése egyértelműen politikai állásfoglalás egy olyan légkörben, amiben a letérdelés szinte normává vált, miután George Floyd meggyilkolása után az Egyesült Államokban egyre több sportoló tiltakozott így a rasszizmus ellen – egyébként Colin Kaepernick nyomán, aki már 2016. óta nem állt vigyázzba a himnusz alatt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
njohn
2021. június 13. 09:32
A letérdelés POLITIKAI szimbólum ?? 100 %-ban. Aki behozta a POLITIKÁT a focipályára, az viselje utána a következményeket !! Ha kell, a KIFÜYTÜLÉST is !!! És bizony aki másokat kényszerít politikai állásfoglalásra egy ilyen eseményen, ami akár lehet ellentétes, azt is tiszteletben kell tartani még azoknak is , akik éppen holmi radikális globális kulutrmarxista elvárásoknak akarnak megfelelni. Európa keleti fele már megtapasztalt ilyet, szóval azért már kevés hülyeséget lehet rátukmálni....
linkeloe
2021. június 12. 12:32
" meghatározott térdelési protokollok " ?????????????????????????????????? Mif@sz???? Tipikus AKG-s hülyegyerek. Ábrahám!! Gázában térdepelj le!!
hegyivadász
2021. június 12. 10:34
"a magyar szövetség döntése egyértelműen politikai állásfoglalás egy olyan légkörben, amiben a letérdelés szinte normává vált" Mivel a térdeltetés normává tétele szintén politikai állásfoglalás, ezért nem értem a szerző problémáját. Az egyik politikai állásfoglalás OK, a másik nem?
goldchester
2021. június 12. 08:43
Miért nem a focival foglalkoznak balf@szék? Melyik balfék hozta be az USA belpolitikai problémáit a sportba? Az USA-ban térdepeljenek ha ennyire tetszik nekik, a világ többi részét meg hagyják már végre focizni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!