Így nem lesz a nemzetközi haladás szószólója Karácsony

2021. május 14. 07:20

Az új nemzetközi progresszió hőse lehetne a főpolgármester, csak hát nem beszéli a nyelvüket. Mindegy, ettől még nem fog angolosan távozni a közéletből. Sőt.

2021. május 14. 07:20
null
Kacsoh Dániel
Mandiner

Amikor Karácsony Gergely a The Economistnak nyilatkozva, alighanem saját „nagyságától” és a felé áradó nyugati szeretettől elalélva lekövérezte Orbán Viktort, magát pedig vékony magas férfiként aposztrofálta, egyrészt még a saját liberális klubjában is visszatetszést keltő, otromba hibát vétett, másrészt olyan magas labdát adott kommunikációs szempontból a jobboldalnak, hogy azt már nem lecsapni érdemes, hanem dekázni vele.

Először is: Karácsony ezzel a húzással alighanem akaratlanul is ráirányította a figyelmet nyelvi kapacitásainak csekély voltára. Ebből következtek az elmúlt napok fejleményei, reménybeli nyelvvizsgája körül

már-már Gyurcsány Ferenc örökre eltűnt szakdolgozatához hasonló rejtélyt szabadított a közéletre.

Alapból, Karácsony előéletén eltűnődve: hogyan lehet valaki felkészült politológus, releváns ismereteket átadni képes egyetemi oktató használható angoltudás nélkül?

Sorra kerülnek elő a kínos epizódok is – például amikor a Fidesz politikusa, Szijjártó Péter külügyminiszter volt kénytelen a világpolgár főpolgármesternek angolról magyarra fordítani.

Merthogy a balliberális megmondóemberek egyik vádja ugyebár rendre az lenne a kormányoldallal szemben, hogy az bezárkózik, szembefordul, elidegenít. Magyarul beszél. Hát most itt van a „rezsim” leváltására ismét hivatalosan bejelentkező ellenzéki reménysugár-politikus, aki Európában a szabad városok szövetségét építi – és nem tud angolul.

Pedig pár hete még arról szerezhettünk tudomást, hogy Karácsony egyik bizalmi embere, főtanácsadója, bizonyos Korányi Dávid annyira haladó és digitális, hogy

váccáppon kommunikál más európai városokkal. Tuti nem magyarul. Hát a főnök?

Reméljük, hamarosan magunk mögött tudjuk a járványt, a szabad élet mellett előbb-utóbb sor kerülhet ismét nemzetközi csúcstalálkozókra. Így Karácsony is kénytelen lesz részt venni néhányon, már ha tovább akarja építeni a világra nyitott világot Budapesten. Alighanem érkeznek majd a felvételek a tanácskozások szünetében egymással kötetlenül kvaterkázó vezetőkről, jönnek az elkapott gesztusok, némi képzavarral: a fotósok lencsevégre kaphatják a small talkot.

Csakhogy szegény főpolgármesterünk az ilyen helyzetekben kénytelen lesz majd csendben mosolyogni-somolyogni, kézzel gesztikulálni, meg talán jöhet pár „yes, no, Orbán dictator, please, water…”

Kínos lesz, na.

Arról nem is beszélve, hogy

a főpolgármester imázsának egyik fő eleme épp a nemzetközi kapcsolatépítés,

egyfajta liberális (szerinte: szabadságszerető) településhálózat kiépítése. És akármennyire vagyunk büszkék gyönyörű országunkra és fantasztikus kultúránkra: jelen állás szerint ez magyar nyelven bajosan kivitelezhető projekt. Ide bizony tolmács kell.

Furcsa kontrasztot ad egyébként Karácsony nyelvtudási dilemmáinak Jakab Péter minapi kiszólása. A miskolci parizer- és krumpliügynök valami olyasmit talált mondani VV Zsolti kanapéján, hogy a városi emberek jobban utána olvasnak az információknak, ergo műveltebbek, mint az egyszerű vidékiek. „A hétköznapok nyomorában az emberek nem programokat bújnak” – érvelt a Jobbik elnöke. Ha jól értjük, ez azt jelenti, hogy aki nem nagyvárosban lakik, azt nem érdeklik a részletek, mert szegény és buta. Nem először halljuk, ennek a magyarázatnak már úgymond hagyománya van a baloldalon, végülis Jakab csak beállt a sorba új barátai közé.

Mindenesetre rögzítsük: nem azzal van a baj alapvetően, hogy Karácsony Gergely töri az angolt. Egy főváros vezetésénél persze nyilván jól jönne, ha nem így lenne, ám egy miniszterelnök esetében már minimum véleményes egy ilyen hendikep. Márpedig az amúgy nem túl nagy teljesítményű főpolgármester annak készül, ráadásul úgy, hogy politikai szövetségesei, illetve az őt támogató véleménybuborék-lakók rendre a jobboldalt „vidékizik” és műveletlenezik. Adott esetben patkányozzák.

Ezzel szemben rajzolják fel arrafelé a művelt, világlátott, haladó szellemű urbánus társadalmi réteget,

amely mindig jobban tudja, első kézből, mi a nagybetűs Jó és mit kell éppen ide importálni a világ dolgaiban tájékozatlan népnek. 

Márpedig ha az ezt a sztereotípiát megtestesíteni hivatott, a városdiplomáciát is kiemelten kezelő politikusról kiderül, hogy ez így rá pont nem igaz, akkor az bizony könnyen kifoghatja a szelet a Szakértés legénységének vitorlájából.

Abban meg csak reménykedhetünk, hogy Karácsony ezek után angolosan távozik a közéletből. Túl magas ő már ahhoz.

 

nyitókép: Budapest, Pozsony, Prága és Varsó főpolgármestere létrehozták az európai szabad városok szövetségét 2019. decemberében. (forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2021. május 17. 18:29
"Mindenesetre rögzítsük: nem azzal van a baj alapvetően, hogy Karácsony Gergely töri az angolt. " De ez alapvetően baj. Ahogy beszédhibás emberek lehetnek a MÁV hangosbemondó szövegének forrásai, vagy magyarul alig brekegő emberek a médiában, kuki meg pákó, szuszogó meg raccsoló köcsögök tévésztárok, ez mind azt mutatja, hogy kurvára félrement valami. Mindeközben a normalitás is jelen van, lábnélküli ember nem lehet focista, programozáshoz nem értő ember nem lehet szoftverfejlesztő, vagy ha mégis, elég hamar belebukik. Eközben egy szakma, aminek a retorika és a kommunikáció az alapja, kijelenti, hogy nem baj, ha ezek az alapok nincsenek meg. Várjunk csak, nem a szakma jelenti ki, hanem az a lobbi ami Karcsányba ölt már egy nagyobb vagyont, és valamiért a nekik megfelelni akaró jobboldali ember. Ez sem baj? Hát egy lófaszt. Baj. Ha nem kaphatok diplomát nyelvvizsga nélkül, akkor az ilyen hernyadékok se léphessenek nemzetközi színtérre és ne mondja Dániel, hogy nem gond, mert gond.
Vasalo
2021. május 15. 08:22
Azért felettébb érdekes, hogy az átkosban a munkás paraszt kormányokban, polgármesteri hivatolokban legalább azt nem titkolták, hogy traktorista nemzetközi kapcsolatok szakembere, a tehénpásztor az egészségügyi miniszter. A mostani libsi csorda a társadalom elitjének tartja magát, és akkor olyasmik derülnek ki a vezetöikröl, hogy soha nem látott egyetemen kapták meg az azota is keresett diplomát, vagy valaki állitolag nyelvvizsgával is rendelkezik, csak éppen idegen nyelven nem beszél. Hát még ha az is kiderül, hogy a szociologia diplomához is az ecseri piacon jutott, akkor már komplett lesz a kép a vezetö szakértelméhez. Bravo, márcsak az internacionálé szövegét kell elökotorni, ( ott van a weben), és már ott leszünk, ahol 1989 elött voltunk. Föl, föl, ti rabjai a földnek, Föl, föl, te éhes proletár! A győzelem napjai jönnek, Rabságodnak vége már. A múltat végképp eltörölni Rabszolga-had indulj velünk! A föld fog sarkából kidőlni, Semmik vagyunk, s minden leszünk! Föleg a mult eltörlése fog hitelesen csengeni az ilyen emberek pofájából.
Farkas Piroska
2021. május 14. 15:01
Nick Thorpe , a BBC függetlenobjektív tudósítója még nem tudott megszólalni K.geri ügyben .... keresem a szót, keresem a hangot ??? WHAT IS UP, DEAR NICK ???
Jason Bourne
2021. május 14. 13:19
A többi ellenzéki minelnök aspiráns beszél legalább egy idegen nyelvet? Dobrev talán, Fegyőr makog németül, de Márki meg Jakab? Jakabból nem nézem ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!