A kulturális köldöknézés sosem segített

2021. május 31. 20:04

Az elitizmus elefántcsonttornyából érdemes néha kitekinteni, a világ nem fekete és fehér.

2021. május 31. 20:04
null
Constantinovits Milán
Mandiner

A megérteni vágyás csillapíthatatlan szomjúságával ittam mindig Szakács Árpád szavait. Elhíresült cikksorozatának boszorkányüldöző hangvétele korábban sem volt ínyemre, ám igazságmagvát láttam és értettem. A kultúratámogatás korábbi kiegyensúlyozatlansága akkor is szembeötlő volt, ha tényleg a minőséget tekintjük elsődleges mércének. Az irodalmi mecenatúrában, de a kultúra más dimenzióiban is fontos, hogy minden hang megszólalhasson, hogy sokféle befogadói igényre reagálhassunk. Esterházy mellett Márainak, de Hajnóczynak, Kertész Imrének, Ady Endrének és – horribile dictu! – Wass Albertnek is helye van az ég alatt. A posztmodern színházcsinálás mellett a nemzeti tematikából és szimbolikából táplálkozó is kapjon teret, vagy akár Csurka zseniális Túrógombócát is színpadra lehessen állítani.   

A cikksorozat kritikus gondolatai ugyanakkor egyre pesszimistább helyzetképet vázoltak fel, és a pergőtűzben olykor méltatlan támadások érték a konzervatív oldal megbecsült szereplőit is. A ma publikált írás pedig még veszélyesebb vizekre evezett: itt már konkrétan gyehennára űzetett minden közéleti kapcsolódás a popkultúra szerepelőivel. Szijjártó vétke egy Majkával közös fotó volt,

a miniszterelnök ennél is súlyosabb bűne, hogy Wellhellót posztolt, de megkapta a magáét Kis Grofó és Fásy Ádám is.

Félreértés ne essék, semmi személyes szeszély, az eddigi kulturális eszmélkedésem sosem keresztezte a magyar mulatós királyainak munkásságát, és Thy Catafalque egészen biztosan többet forog otthon, mint Fluor, de azért álljunk meg egy pillanatra! A kultúra megtermékenyítő, gondolkodásformáló, léleknemesítő hatása mellett bizony szórakoztat is. A tömegek ízlésvilága sosem fog A kassai polgárokkal rezonálni, egy tömegtüntetésen sem Solarisra izzanak a népek, és Babits műveltségi horizontját sem fogják felérni milliók. Ez nem azt jelenti, hogy ne lenne folyamatos feladat az ízlésformálás, népművelés, az esztétikai és erkölcsi értékközvetítés. Ha erről lemondunk, az írástudók árulását követjük el.

Ám a nap alatt helyet kell szorítani a tömegkultúrának, ha a Wellhellót (oké, legyen Halott Pénz), a romkomokat, a lektűrirodalmat kiátkozzuk, akkor egész egyszerűen a világ működési törvényszerűségeiről nem veszünk figyelmet. Akkor elitista gőggel magunkra zárjuk az elefántcsonttornyot, és kivonulunk a valóságból. Lehet ezt is csinálni, csak borzalmas felelőtlenség, mert

ugyanabba a hibába esünk, mint a szélsőliberális véleménykamrák lakói:

onnantól csupán a gőgös elhatárolódás határoz meg minket. És minden ellenséggé válik, ami a safe space falain túl esik.

A világ pedig nem fekete és fehér: ebben a kultúraszervező misszióban az a rettentő szépség, hogy úgy kell a minőséget megjeleníteni, hogy közben megértéssel fordulunk más szellemi igényszintek felé. A nemzeti, értékteremtő kultúrpolitika sosem lehet elvakult, különben nem fog működni. Különben öncélú, köldöknéző pótcselekvés lesz.

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alexis de Tocqueville
2021. június 05. 16:42
Én soha nem bírtam a prolikat. '48-ban is azonnal kirúgtam azt a szobalányt, aki villásreggeli közben elnyomott egy félmosolyt, amikor a csőcselék elkezdett lövöldözni.
lelánczi
2021. június 04. 15:29
A tömegkultúrát és az elitkultúrát egy ember tudta hatásosan ötvözni Magyarországon. Lehet sajnálkozni, hogy nem rajong a jelenlegi kormányért, de Bródy János 50 éve híd a szakadék felett.
formaegy
2021. június 01. 10:19
Constantinovits Milán! Kétszer is elolvastam az általad írottakat, nehogy valamit félreértelmezzek! Másodjára is ugyan az a gondolat fogalmazódott meg bennem, mint elsőre! Vagy nem érted, amit nem hiszek, vagy nem akarod érteni, és ezt tartom valószínűnek, miről írt Szakács! "...úgy kell a minőséget megjeleníteni, hogy közben megértéssel fordulunk más szellemi igényszintek felé. A nemzeti, értékteremtő kultúrpolitika sosem lehet elvakult, különben nem fog működni." Ez a gondolatod olyan messze áll Szakács mondanivalójától, mint Makó Jeruzsálemtől! Sejtem miért így írtál, és miért ezt, de nem kellett volna.......vagy nem ilyen irányba elmenni. Tudod a minap, Szentesi szépen lehordta aljas pökhendi stílusban azokat akik azt merték írni, hogy a kommunikáció nem jó, és mit kellene beemelni.....magasan leszarva, hogy ezek az emberek akik önként dolgoznak - nem a karosszékből, (mint ahogyan ő fogalmazott) hanem az emberekkel találkozva kialakítva a véleményüket és észre véve a hiányosságokat......... Ez nagyon nem jó irány! Ha mindenkit leoltottok akiknek eltér a véleményük, vagy mernek tapasztalatból (az utca embereitől hallottak után) véleményt írni hová fog vezetni? Mindegy is. Ti tudjátok, csak nehogy visszaüssön.
Kormánypárti1
2021. június 01. 08:07
"Ez nem azt jelenti, hogy ne lenne folyamatos feladat az ízlésformálás, népművelés, az esztétikai és erkölcsi értékközvetítés. Ha erről lemondunk, az írástudók árulását követjük el." Ó Istenem! Az egyik felfuvalkodott leszólja a másik felfuvalkodottat, és mindkettő messianisztikus küldetésének tartja a a buta, ostoba nép művelését, okítását. Minek is nevezzem e jelenséget? Kultúrgőg? Kultúrrasszizmus? De ha már a köldöknézésnél tartunk, akkor én megkérdezném az "írástudókat", műalkotókat, a buta nép fölött álló kultúrmissziósokat, hogy hol vannak a mai korszakalkotó, klasszikus zenei művek, hol vannak a lenyűgöző mai színdarabok, filmek és egyéb "értéket" jelentő kultúrtermékek? Miért van az, hogy a mai kultúra, függetlenül a célközönsége irányultsága nélkül, csupán csak onanizáló "művészek" sajátságos önkielégítése, ami a legjobb esetben is csak középszerű? Hol vannak a ma nagyszerű zeneszerzői, rendezői, írói? Miért nem tud már egyik se korszakalkotó újat alkotni, ami nem a felháborodás, undor miatt nyeri el a világ figyelmét? Miért csak azzal vannak elfoglalva, hogy a régi nagy művészek alkotásait, kiforgatva mint egy szaros alsógatyát a közönségük elé tolják, hogy aztán kéjesen sütkérezzenek a kultúrsznobok önigazoló tapsikolásának fényében? Nos, egy biztos. A mindkét oldalról pöffeszkedően "tömegkultúrának" nevezett kultúra, legalább egyszerűen őszinte. Soha nem is akart másnak látszani, mint ami valójában, és én semmi kivetnivalót nem látok abban, ha valaki arra is nyitott. Függetlenül attól, hogy az illető egyszerű hétköznapi ember, vagy vezető politikus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!