Műemlékvita: a budai Vár eddigi használata volt sértő

2021. április 05. 12:50

Csomay Zsófia cikkének néhány kijelentésére reflektálnék a személyes érintettség okán.

2021. április 05. 12:50
Potzner Ferenc
Telex

„Azt gondolom, hogy a budai vár érintett részének eddig használata volt sértő: fesztiválok díszleteként használták a palotát és udvarait, ezzel ellehetetlenítve a palotában lévő intézményeket, zsibvásárt csinálva a magyar történelmi emlékezet tereiből.

Csomay Zsófia cikkének néhány kijelentésére reflektálnék a személyes érintettség okán, előrebocsátva, hogy csak azokra területekre és épületekre kívánok kitérni, amelyekben mint építész-tervezőnek szerepem van.

A vár egészéről már több ízben véleményt nyilvánítottam, először a 2010-ben készült átfogó interdiszciplináris fejlesztési tanulmányban, amelyet a szakmai és civil szervezetek véleményeztek széles körben. Ennek tanulságait beépítve készült el a »Vár 25« hosszútávú fejlesztési terv 2012-ben. Ami a visszaépítéseket és az újraépítéseket illeti, azokat egyenként kell megvizsgálni és mérlegelni, ugyanis nincs két egyforma szituáció, ezért egyik viselkedés kizárólagossága sem tartható.

A 2010-12-es fejlesztési tanulmányok készítésekor több cél megfogalmazásra került. Ilyen volt többek között, hogy új – lehetőleg állandó – helyszínt kell találni a királyi palota területén egymást érő fesztiváloknak, és ami ezzel részben összefügg, meg kell szüntetni a palota kulisszajellegét.

Mint írja, a műemlékekkel való foglalatosság a francia forradalom idejére tehető. Ezt kicsit pontosítanám: a francia forradalom következményeként kellett foglalkozni a műemlékekkel. Köztudott, hogy a marxista történetírás »nagy« jelzőjét elnyert forradalom nem bánt kesztyűs kézzel az ország műemlékeivel, kiváltképp a szakrális emlékekkel: majdnem teljesen megsemmisült a Cluny apátság, jelentős károk keletkeztek a francia katedrálisokban, köztük a Notre Dame-ban, valamint a raktárként használt Saint Chapelle-ben, és még hosszan sorolhatnánk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palepoli
2021. április 06. 00:40
A nagy francia patkánylázadást követően többezer templomot romboltak le Franciaországban. A cluny apátságot, a világ legnagyobb egyházi épületeggyüttesét kőbányának kezdték használni. Széthordták, ami ma látható belőle, az töredék, sokkal kevesebb, mint a zsámbéki rom (ami földrengés miatt rom). A nagy francia katedrálisok többsége azért maradt meg, mert a város központjában felrobbantva évekig tartott volna az eltakarításuk. Azért nem mindegyik úszta meg a balliberális tombolást. A templomok berendezéseit szétverték, a katedrálisok szobrait szétverték. Erről ír Victor Hugo is, akinek a könyve nagy ösztönzésül szolgált az újjáépítések megkezdéséhez. És hát igen, ez Csoma Zsófia ideálja, megsemmisíteni a régi épületeket (ezt ő nyilatkozta, nem túlzás), a teljes történelmi városmagokat és helyébe a kockatömböket felhúzni.
anna bolena
2021. április 05. 23:47
Megnyugtató és meggyőző Potzner Ferenc írása. Óriási a különbség Potzner és a vitakezdő Csomay Zsófia írása között. Csomayból az érintettség, sértettség szól (ő az egyik alkotója a rémes betonbunkernek) és ellentmondást nem tűrő hangon teszi elmarasztaló ítéleteit. Remélhetően a budapestiek többsége Potznerék terveinek drukkol.
tevevanegypupu
2021. április 05. 19:42
Ha lehet, valami akinek van hozzá összeköttetése, akadályozza meg, hogy V. Naszály a Borsos lakásba telepítse a kommunista irattárat..ez is foontos lenne..
alter_ego
2021. április 05. 19:01
Úgy hiányzik egy szép trafóház a Várudvarból! Vas ajtóval!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!