Miért nem alkalmas Dózsa György nemzeti hősnek?

2021. április 06. 08:21

Magyar a magyar torkának esett. Táncsics pedig egy realitásérzék nélküli felforgató mintapéldánya volt.

2021. április 06. 08:21
Pogrányi Lovas Miklós
Facebook

„Nagy megbotránkozást váltott ki legutóbbi interjúm, amiben felvetettem: újra kéne gondolni, kiket állítunk példaként gyermekeink elé. Elmondtam: látnék már egy jó történelmi filmet Vak »Rambo« Bottyánról, aki kidobta a müezzint a minaretből, majd sikeresen meglépett. De szívesen olvasnék a gyerekeimnek képregényt a Corvin közi hősökről is. Ezzel egyidőben természetesen megválnék a Dózsa és Táncsics utcanevektől. Miért?

A magántulajdon felszámolását sürgető, ősszoci Táncsicsnak semmi keresnivalója a közös, nemzeti kulturális emlékezetben, mert nem vagyunk kommunista ország. Táncsicsnak nem csak a magafajta ultrajobber, őskonzi előtt nincs becsülete, de semmilyen jóérzésű ember nem állítaná példaként gyermekei elé, hiszen kiszabadítását már kortársai is megbánták: Táncsics egy realitásérzék nélküli felforgató mintapéldánya volt, aki a Batthyány-kormányt is megtámadta. A szabad sajtó díját egy antikommunista ellenállóról kell elnevezni, semmiképpen sem róla.

A Dózsa-féle zendülés és körülményei egy védhetetlen történet a maga összességében. Olyan epizódja a magyar történelemnek, amire nem szívesen gondol az ember. Egy igazi, balul elsült vállalkozás, melynek következménye szörnyű vérengzés lett. Magyar a magyar torkának esett, majd végül Dózsát embertelenül elpusztították. Szem előtt tartva a kor viszonyait, bírái szerint kivégzése nagyjából arányban állhatott az általa elkövetett cselekményekkel. Ebből az eseménysorozatból én nem emelnék ki egyetlen szereplőt sem, a papgyilkos Dózsát pláne nem. Miért csinált belőle »nemzeti hőst« az ellenség? Mert alkalmasnak látták az osztályharcos történelemhamisítás illusztrálására. Nekünk azonban túl kell lépnünk ezen az ostobaságon, ha már egyszer jó 30 éve elkezdődött a rendszerváltoztatás…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugatiszél
2021. április 08. 17:49
Nagysád nem tud olvasni, szöveget értelmezni.
==T==
2021. április 07. 08:53
Őőőőő, Dózsa semmivelsem volt nagyobb Zendülő, mint Zápolya, Bocskay, Bethlen, Thököly vagy Rákóczi, sőt... Dózsa pont hogy egy keresztes háborút szervezett - pápai felkérésre - hogy visszaszorítsák a törököt a balkánon. Ezt akadályozták meg pusztán anyagi érdekből a magyar főurak. Hogy ez a haza számára mennyire volt jó döntés, a 7-12 évvel későbbi események bizonyítják. Akiket detronizálni kéne a magyar történelemben: János Zsigmond Bocskai István Bethlen János Thököly Imre-Zrínyi Ilona Rákóczi Ferenc és a kurucok Kossuth Lajos
fintaj
2021. április 07. 08:20
Beszéltek itt össze-vissza, csak azt nem mondjátok ki, hogy Dózsát a magyar nemzet szempontjából hősnek tekintitek-e vagy sem. Stancsics egy idealista munkásmozgalmi alak, Ő magyar történelemre nagy befolyással nem bírt, vele nem érdemes foglalkozni, de mi van Dózsával? Nem kéne helyre tenni az alakját a nemzeti emlékezetünkben?
barany
2021. április 06. 19:46
Dózsát illetően egyetértek, de a márciusi ifjak Táncsiccsal kapcsolatos álláspontját, és tetteit azért nem negligálnám ilyen könnyedén. Nem ártana t. szerző, kicsit több szerénység!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!