Ha az ellenzék hatalomra jut, jogállami forradalom nélkül legfeljebb biciklisávokat festhet

2021. április 15. 17:14

Az ellenzék esetleges választási győzelme nem jelenti azt, hogy valóban kormányozhat.

2021. április 15. 17:14
Hamvay Péter
hvg.hu

„Az ellenzék esetleges választási győzelme nem jelenti azt, hogy valóban kormányozhat, mert az Orbán-kormány már nemcsak a vagyont menti ki, hanem az államot is: kiskirályok feudális anarchiájára készül.

Rosszabb, mint a privatizáció – mondja név nélkül a HVG-nek az egyik kormányzati szereplő a közérdekű vagyonkezelő alapítványokról –, mert ott legalább valamit fizettek az állami vagyonért, itt viszont ingyen vihetik. Érthetetlen, hogy a sajtó és az ellenzék számára nem ez az elsőrendű téma – teszi hozzá egy állami intézmény vezetője. Vagyis az államigazgatáson belül is ellenérzéseket szül a kormány példátlan vagyonkimentése.

Az úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítványok tulajdonba kapják a korábbi állami vagyont, legyen az egyetem, kastély, palota, részvénycsomag, üdülő, cég, termőföld vagy sziget. Miután az alapítványok számára az állam az alapítói jogokat is átadja legkésőbb 2022-ben, a kör bezárul: az öt kormányközeli kurátor leválthatatlanná válik, eladhatják, megterhelhetik a korábban állami vagyont. Az alapítványi vagyon a középkori uralkodók által híveiknek „örök időkre” adományozott hűbérbirtokhoz hasonlít, a kurátorok is elsősorban hűséggel tartoznak a donátornak.

Ez nem csupán vagyonkimentés, hiszen teljes ágazatokat vonnak ki az állam fennhatósága alól, például a felsőoktatást. Ma már könnyebb felsorolni azokat az egyetemeket – ELTE, budapesti Műegyetem, Zeneakadémia, Képzőművészeti Egyetem –, amelyek állami tulajdonban maradnak, legalábbis a pillanatnyi állás szerint”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. április 18. 10:44
Ez sajnos így van ! Azért mondom, hogy sajnos, mert a magyarok nem érdemlik meg azt, hogy hűlyét csináljanak belőlük. Minden egyes pártnak aki kormányon van tudomásul kell vennie, hogy egy idő után már elfárad, és nem jól kormányoz. De a hatalomhoz mindenáron ragaszkodni, az inkább diktatúrákra jellemző mint egy demokratikus országra. A cikkiró tényeket irt, viszont egy új kormánynak milyen lehetőségei meradnak ? Egyszerűen rákényszerül, jogi úton de visszaszerezze a nép vagyonát és a hatalmi poziciókat. Nincsen más választása.
Paxillus
2021. április 16. 13:59
Ha...
masikhozzaszolo
2021. április 16. 11:47
Tévedés. Megnyerte a választás Karácsony? Meg. Azt csinál amit akar? Igen. Gátolja a jog, jogszabály? Nem! Esetleg a politikai érdek? Nem, az sem. Csak a MAGÁNÉRDEK! Na, az gátolja!
VeJoLa
2021. április 16. 11:07
A "jogállami forradalom" valami verova ihlette népszavista fából vaskarika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!