Elkezdődött a választási kampány és a központi hatalom kiépítése Németországban

2021. április 27. 12:04

Négy fontos döntés született e rövid időn belül, és mindegyikre érvényes, hogy nagy kihatása lesz Németország jövőjére.

2021. április 27. 12:04
Krisztina Koenen
Krisztina Koenen
Neokohn

„A jelenleg még kormányzó két testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszocialista Unió (CSU) végre eldöntötte, hogy ki lesz a közös kancellárjelöltjük a szeptemberi választásokon. A Zöldek úgyszintén megnevezték kancellárjelöltjüket. A parlament elfogadta az úgynevezett »fertőzésvédelmi« törvényt, amely a koronavírus-járványra hivatkozva kiveszi az egészségügyet a szövetségi államok kezéből. És végül az alkotmánybíróság elutasította azt a sürgősségi kérelmet, amellyel polgárok egy csoportja meg akarta akadályozni, hogy a parlament ratifikálja a 750 milliárdos EU-segítségcsomagról szóló szerződést.

Kezdjük a kancellárjelöltekkel. A két testvérpárt között hetek óta egyáltalán nem testvéries küzdelem folyt a jelölt személye körül: A CDU saját elnökét Armin Laschetet akarta jelölni, aki egy személyben Északrajna-Vesztfália miniszterelnöke is, a CSU viszont saját pártelnökét és Bajorország miniszterelnökét, Markus Södert akarta a mindenképpen a kancellári székbe emelni – már, ha a választópolgár többséggel ajándékozná meg őket.

Az állami és az egységesen zöldpárti úgynevezett »minőségi« média egész idő alatt Markus Söder mellett kampányolt, akit tettrekész, merész és eltökélt államférfiúként ábrázoltak, és  megpróbálták a néppel elhitetni, hogy képes lesz a Merkel által hátrahagyott problématömeget kezelni. Ezzel szemben Armin Laschetet mint ingadozó és döntésképtelen gyenge embert mutatták be, és így valóban sok emberrel, főleg sok CDU taggal sikerült elhitetni, hogy Söder lenne a jövő nagy reménysége.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kortárs
2021. április 28. 08:09
Koenen Krisztina! Hölgyem, gender szempontból nézve, azt kell mondjam, maga élő cáfolata a Dobrev-Szabótimi-Széllbernadett-Donáth féle agyatlan nőknek. :)
Boogie85
2021. április 27. 21:46
Annalena Baerbock, nocsak, a németeknek is van Kunhalmi Ágnese, hm.
Name7
2021. április 27. 18:35
"...Ez a magyarázata annak, hogy miért szerette meg hirtelen az állami és a zöld média Södert, akit addig (állítólagos kereszténysége miatt) kimondottan utáltak. ...Holott sok CDU-tag és szociáldemokrata az alkotmány megsértésének tudatában volt, a parlamenti szavazásnál ki tudja miért, mégis megszavazták a törvényt, miután Ralph Brinkhaus, a CDU/CSU frakció vezetője előre is mindenkit lenácizott, aki merészelne a törvény ellen szavazni. ...Több párt és polgár azonnal az alkotmánybírósághoz fordult, de mivel annak tagjait a pártok delegálják, igazi ellentmondás nem várható. És miközben a képviselők a parlamentben nekiálltak a német demokrácia egyik alappillérének a lebontásához, kint a parlament előtt a rendőrség brutálisan szétverte az ez ellen szervezett tüntetést. Senki se reménykedjen abban, hogy a mindenkori uralkodó pártokat szolgáló alkotmánybíróság fogja az alkotmányt megvédeni. Csak egy nappal a szégyenteljes szavazás után az alkotmánybíróság elutasította azt a sürgősségi kérelmet, amellyel közgazdászok és jogászok egy csoportja meg akarta akadályozni az EU 750 milliárdos segítségcsomagjának a ratifikálását. Szerintük a szerződés aláássa a német parlament pénzügyi döntési jogát és a német államháztartási jogot, amennyiben a német adófizetőknek kell majd más országok adósságaiért felelni A szövetségi államok jogfosztása, a nemzeti pénzügy gyengítése – Merkel még a választások előtt bevégzi nagy művét, a német demokrácia intézményeinek gyengítését és a Zöldek hatalomra segítését. Annalena Baerbock egy erős központi hatalmat fog megörökölni, gyenge jogállami ellensúlyokkal, úgy, hogy nagyobb akadályok nélkül megvalósíthatja majd a német társadalom ökologikus és gender-igazságos átépítését." Ez a német jogállam. Közben Angela Merkel: Nem mondhatjuk a keleti államoknak, hogy többet tudunk a demokráciáról Hát ne is mondjátok, mégis nagy a pofátok! Még a színészektől is beparáztok!
Bell & Sebastian
2021. április 27. 17:46
Ez egy nagyon fontos elemzés a német helyzetről, tulajdonképpen röplapon kéne közéjük szórni, hogy felébredjenek a valóságra, éppen kötőféken mennek a vágóhídra. Ha helyes a végkövetkeztetés, ami mellbevágó, akkor sok kalandban lesz még részünk, mert minden szakadni fog a varrás mentén. Ideje elereszteni az első Uram, irgalmazz! -t a németekért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!