A Föld napja

2021. április 22. 19:54

Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.

2021. április 22. 19:54
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„David Attenborough, a világhírű természettudós új dokumentumfilmmel jelentkezett, amely a The Year Earth Changed (Az év, amikor megváltozott a Föld) címet kapta. Filmjében azt mutatja be, hogy a koronavírus-járvány okozta lezárások és korlátozások milyen hatással voltak a környezetre és az élővilágra.

(...)

Az évi egyszázalékos növekedés azt jelenti, hogy hetven év alatt megy végbe a megkétszereződés, ami elég szerénynek látszik. Ám ez azt jelenti, hogy hétszáz év alatt ezerszeres a növekedés, 3500 év alatt pedig a tíz tizenötödik hatványa ezerbillió embert jelentene, vagyis a Föld minden négyzetcentiméterén egytucatnyi embernek kellene szorongania. Ha pedig az évi háromszázalékos gazdasági teljesítményt vetítjük ki 3500 évre, akkor az nagyjából akkora össznövekedés, mint amennyi atomból áll az egész Föld.

Vagyis ha Egyiptom évi három százalékkal növekedett volna, akkor a naprendszer minden energiája és anyagmennyisége sem lett volna elégséges ahhoz, hogy működni tudjon. Tehát az ősi Egyiptom úgy volt képes évezredeken át méltóságteljes, elegáns, gazdag és kifinomult kultúrát fenntartani, hogy sem népességnövekedés, sem gazdasági növekedés nem volt értelmezhető ebben az elképesztően magas szintű rendben. A nyugatias modernitás ma fennálló, a rendezetlenség, a teljes felbomlás, a káosz felé vezető önfelszámoló rendszerének sem lesz más választása: vagy önkorrekciók egész során át »visszaépíti« a rendet, vagy megsemmisül.

És hogy e nagy drámai feszültséget kicsit oldani próbáljam, itt van a végén egy személyes élmény. Mi tagadás, én a Föld napján születtem, így ma lettem hetvenéves. Amikor az egyik kisunokám óvodás lett, és a Föld napján virágokat ültettünk az óvoda kertjében, hirtelen rádöbbenve a nagy összefüggésre, azt mondta, de jó, akkor, nagyapa, te egyidős vagy a Földdel. Hát, válaszoltam neki, egy kicsit fiatalabb vagyok, de igazad van, kicsi unokám, az én koromban az a pár milliárd év már nem oszt, nem szoroz. Hát így lettem én egyidős a Földdel.

Isten éltesse a Földünket!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2021. április 23. 09:40
Ez hülye, b+. Naprendszer minden energiája és anyagmennyisége.
lemez
2021. április 23. 07:10
Boldog szúletésnapot kivánok Bogár úr.Minden szava igaz,csak sajnos nagyobb tereken kellenne hangoztatni.Várom a beszélgetéseket minden csútörtökön,igazi politikai gazdasági kérdéseket beszélnek meg.
Bell & Sebastian
2021. április 23. 00:56
Itt szeretném megjegyezni, hogy a hitel fedezete minden esetben a jövőben elvégzendő munka és a fejlődésbe, ami gazdasági növekedés, vetett rendíthetetlen hit. Úgy néz ki ezekből egyik sem teljesül. De az alapkérdés, amit mindenki kerülget csak, mint macska a forró kását, hogyan szorítja vissza a világkormány a népességet az elviselhetőség szintjére? Eliminálják mindazokat, akik nem hitelképesek? Mert logikailag ez jön ki, és hogy úgy mondjam, a tapasztalat is alátámasztja ezt a feltevést.
Valodi
2021. április 23. 00:28
.... jóvammá', Laci bácsi, ne erőlködj! Írtál Te már ilyeneket is, oszt' le se sz@rták: (Bogár László) "Ángyán József a magyar nemzet, mint közösség számára az anyagi-fizikai élettér szempontjából legdöntőbb területen, a földművelés és vidékfejlesztés terén kezdett az átfogó, hosszú távú stratégia megalkotásába, majd a valóra váltás megszervezésébe. Ez a stratégia először tett kísérletet arra, hogy a kérdés minden elemét együtt kezelve adjon világos képet a helyzetről, a szükséges és a lehetséges teendőkről. Minden jel arra utalt, hogy a magyar vidéki társadalom hosszú évtizedek után először kap valós esélyt arra, hogy alávetett helyzetéből kikeveredjék. Éppen ezért igazán megrendítő, hogy Ángyán József e stratégia végrehajtásának kezdetén indoklás nélkül a felmentését kérte, amit a miniszterelnök minden ellenvetés nélkül el is fogadott." https://flagmagazin.hu/politik.. Majd ha megint kellenél, előhúznak... addig kuss!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!