Új rendszerváltás

2021. március 24. 07:48

A 2010-es évek elején újra felhangzott az üzenet, hogy „nem tetszik a rendszer”. Az elégedetlenség azóta csak mélyült és szélesedett.

2021. március 24. 07:48
Ágh Attila
Ágh Attila
Népszava

„Igen, most is Európát akarunk, de most már nem a régi EU-ban akarunk engedelmes félperiféria lenni, mert a nagy közpolitikai kutatóintézetek már Brüsszelben is kimondták, hogy innen nem vezet tovább az út a valódi integráció felé. Azt az Uniót akarjuk, aminek az új körvonalai 2020-ban sejlettek fel, ami magában foglalja a Szociális Európát is, nemcsak a jelszavak szintjén, hanem a Gazdasági Európa gyakorlatában, az uniós »felfelé való konvergencia« szellemében is.

A rendszerváltás az utóbbi három évtizedben a közélet egyik leggyakrabban használt kifejezése volt Magyarországon mint az egész politikai rendszer iránytűje, iránymutatása és mozgósító ereje. A nyolcvanas évek végén elemi erővel tört fel a magyar társadalomban a fennálló rendszer iránti elégedetlenség, és a kilencvenes évek elejének rendszerváltása nyomán elterjedt a naiv várakozás az európai demokrácia világába való végleges megérkezésre.

Ám a 2010-es évek elején újra felhangzott az üzenet, hogy »nem tetszik a rendszer«. Az elégedetlenség azóta csak mélyült és szélesedett, és egyre inkább egy újabb történelmi sorsforduló, egy új rendszerváltás követeléseként fogalmazódott meg. A három évtized történetét egy mondatba összefoglalva: az első két évtizedben megtörtént a magyar társadalmi rendszer dezintegrációja, szétesése, erre következett be a harmadik évtizedben a politikai reintegrációja, felülről való újraegyesítése a fideszes autokrácia jegyében. Az Unió progresszív főárama a hármas globális válság uniós leküzdésének és megújulásának jegyében három évtized után az ebből a történelmi zsákutcából való kitörés lehetőségét, az új rendszerváltást útját keresi, míg a hazai ellenzék a gyorsan változó világban még a régi mondókáját ismételgeti, és felesküszik a régi Európára, ami belesodort bennünket az Orbán rezsim poklába. Ez a fő oka a fiatalok politikától való elfordulásának, hiszen azt érzékelik, hogy nem kapják meg az ellenzéki pártoktól az új jelen és a megváltozott jövő üzenetét.

Az elmúlt évtizedek jelszava valójában nem a demokrácia és az európaizálás, hanem a »gazdagodjatok« (enrichissez-vous) volt, ahogy ezt annak idején, a XIX. század közepén Francois Guizot, Franciaország akkori miniszterelnöke előrelátóan megjegyezte a mindenkori új belépő politikai elitek számára. Ezt a történelmi zsákutcát testesíti meg klasszikus formában az Orbán rezsim mint az EU legelső és legjobban kiépült autokrata, népelnyomó rendszere, ami a hármas válság kezelésében végleg bebizonyította, hogy a magyar zsákutcás fejlődés az egész EU fejlődését akadályozza, ezért eljött az idő és megértek a feltételek az új rendszerváltásra Magyarországon.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugán
2021. március 24. 14:05
Lejárt a lemezed. Csüccs a fotelba, élvezd a nyugdíjad, hagyjál minket békén!
Gullwing
2021. március 24. 13:48
Vén bolsi patkány előbújt.
Inimma
2021. március 24. 13:14
Jutalomként felajánlom Leisztinger Tamás jachtját annak aki az elmúlt negyven évben Ágh Attila EGYETLEN helyes helyzetértékelését megkeresi.
Aerion
2021. március 24. 10:47
Az elmúlt évtizedek jelszava valójában nem a demokrácia és az európaizálás, hanem a »gazdagodjatok« volt Nagyjából, pontosabban az volt, hogy etesd a disznót, hogy hízzon, kényelmesedjen, és ne gondolkodjon. Sajnos az új jelszó jelentését nem mondta ki ez az echte zsidóbolsevik: szegényedjetek, szopjátok a faszt, és tűrjétek, hogy nyúzzuk rólatok a bőrt. Ugyanis ezt jelenti az olvasatukban a demokratizálás és az európaizálás. Egyetlen kommentgondolatot fűzök csak ehhez, kedves - a t i l a, azt is kérdés formájában. Következményekre gondoltál már? Nem csak úgy globálisan, személyesen is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!