Az Európai Unió esete a balkáni térképekkel

2021. március 04. 19:05

Aki egy kicsit is ismerős a Balkánon, pontosan tudja, hogy a térképek és az azokon szereplő határok a legérzékenyebb politikai kérdések közé tartoznak.

2021. március 04. 19:05
Navracsics Tibor
Navracsics Tibor
Ludovika

„Jó tudni ezt a térségbe látogató turistáknak is, de talán még hasznosabb ismeret a politikusok számára. Különösen, ha az Európai Unió megbízásából, annak meghatalmazottjaként tevékenykednek ott.

Miroslav Lajčák nem nevezhető kezdőnek sem a diplomáciában, sem pedig a geopolitikában. Az 58 éves Moszkvában végzett diplomata 2012-2020 között nyolc évig szolgált Szlovákia külügyminisztereként a Fico-, majd a Pellegrini-kormányban. Külügyminisztersége alatt 2017-2018-ban az ENSZ Közgyűlésének elnöke, majd 2019-ben az EBESZ társelnöke. Lajčák nemcsak gyakorlott és tapasztalt diplomata, de a balkáni térségnek is kiváló ismerője. Külügyminisztersége előtt egyszer már 2007-2009 között bizonyíthatta képességeit az Európai Unió bosznia-hercegovinai főképviselőjeként, ezt megelőzően pedig Javier Solana, az Európai Unió akkori külügyi főképviselője megbízásából felügyelte a montenegrói függetlenségi népszavazás szabályosságát 2005-ben.

Tanult, széles körű ismeretekkel rendelkező és nagyon tapasztalt, mindenki által elismert külpolitikusról van szó. Éppen ezért tűnhet első pillantásra meghökkentőnek az a politikai botrány, amibe most keveredett.

Lajčák lassan egy éve, 2020 áprilisától az Európai Unió Tanácsa által kinevezett főképviselője lett a Szerbia és Kosovo között zajló tárgyalásoknak. A Szerbia és Kosovo közötti viszony kényes természetéből adódóan ez egyike a legtöbb tapasztalatot igénylő vállalkozásoknak az európai külpolitikában. A botrány akkor tört ki, amikor Lajčák egy twitter-bejegyzésében betekintést nyerhettünk irodájába, ahol a háta mögött fellógatott térképen az éles szeműek észrevették, hogy Kosovo Szerbia nemzetközi határain belül, azaz Szerbia részeként szerepel. Az első felfedezést hamarosan követte az újabb. Ezúttal egy elemző cégnek adott interjúja során jelent meg a háttérben ugyanaz, az egyesek által kifogásolt térkép.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
WLaci
2021. március 05. 12:53
De nagy szakértő lettél, Csicska! Ja, nem is, csak összevissza írkálsz marhaságokat... Sok siker 2022 után a tanársegédi karrierhez a jászárokszállási fősulin!
adonyi29
2021. március 05. 11:16
Lehet Lajcak csak azért dobta ezt a salto mortale-t mert rájött, hogyha összeköti a nevét Borrellel, akkor b..hatja azt a fényes CVjét, amit Navracsics összerakott a cikkben. Arról nem is volt szó, hogy Borrell spanyol, szintén Koszovó-tagadó országgal a hátában. Azt meg főleg nem említette meg, hogy ha bejön Soros mesterterve és elveszik Magyarországtól a bővítési biztosi posztot, akkor a harmadik kulcsszemelyt is Koszovó-tagadó ország adná... Tíbor nem végzett alapos munkát. Ez utóbbiban az a legszebb, hogy Soros nem kevés lét rakott a Balkánt leuraló projektjébe. Még ebbe is belekaksizott volna, csakhogy OVt távol tartsa...
Benedek Zsolt
2021. március 05. 10:32
https://hu.wikipedia.org/wiki/Navracsics_Tibor
pollip
2021. március 05. 09:45
Visszakereshető, hogy az EP alakulásakor azt írtam, kötelező tortenelemtanulasnak vetném alá a képviselőket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!