Sokkal több Hazonyt, mint Hararit!

2021. február 07. 21:22

Sztárrá kellene tenni a nemzeti, szuverenista gondolat hazai és nemzetközi képviselőit.

2021. február 07. 21:22
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Magyar Nemzet

„Bizonyára sokan ismerik Yuval Noah Harari nevét: az izraeli történész a világ egyik legfelkapottabb társadalomtudósa, folyamatosan előadásokat tart a világ különböző pontjain, terjeszti az »igét«. Ő írta a Sapiens – Az emberiség rövid története, a Homo Deus – A holnap rövid története és a 21 lecke a 21. századra című, nagy sikerű és kétségtelenül magas színvonalú műveket, amelyek megjelentek magyar nyelven is.

De vajon milyen nézeteket kell vallani ahhoz, hogy az embert a globális áramlatok felkapják, a legjobb és legfontosabb helyekre eljuttassák, nevét állandóan napirenden tartsák, egyszóval ünnepelt celebbé tegyék, akinek lassan minden mondatára úgy figyelnek világszerte, mint egy orákulum hangjára?

»A terrorizmus [Európában] – show-műsor.« (Nyilván élvezik a franciák, osztrákok, angolok is, nem, Harari úr?)És mindezt szerinte túlreagálják az európai államok: »Hogy e félelmet csillapítsák, az államok a biztonság show-ját adják elő, erődemonstrációt rendeznek, egész embercsoportokat kezdenek zaklatni [mi?], vagy megszállnak országokat [tessék??]. Ez a túlreagálás [???] a legtöbb esetben sokkal nagyobb fenyegetés a biztonságunkra, mint a terroristák.« (Hát sajnos ez az a pillanat, amikor én is azt mondom, hogy bár filozófia szakon végeztem az ELTE-n, mégis sok ebből a lila gőzös, köldöknéző, a valóságot még csak a fasorból sem ismerő fejtegetésből. És ami döbbenetes: Harari egy szót sem szól arról, hogy a terrorizmusnak mi a gyökere, az iszlám fundamentalizmus, amelynek nyilvánvaló célja az európai keresztény kultúra szétverése és megsemmisítése. Mintha nem értené, mi a terrorizmus, de a rosszabb, hogy tudatosan nem érti.)

Hazonynál több a kérdés, a nyitott gondolat, miközben természetesen egyértelműen kiáll a saját választása – a szuverenizmus – mellett. Mindemellett érdekes azon megállapítása is, hogy a zsidó–keresztény kultúra a Biblia jelenlétén keresztül mindig is az önrendelkezés, a független nemzetek gondolatát támogatta. Ha ezzel összefüggésben megnézzük a jelenlegi Izrael egyértelműen szuverenista, nemzetelvű bel- és külpolitikáját, akkor értjük, miről beszél, és azt is értjük, hogy miért támadja Izraelt egyre hevesebben a globalista-liberális fősodor az Egyesült Államoktól az európai nagyhatalmakig”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2021. február 08. 16:02
Tévedsz a terrorizmus gyökerét illetően. A terrorizmus gyökere a nyugat-európai és amerikai csoportok arab világban folytatott politikai-gazdasági uralmi törekvése. Csak "keményebb" gyerekek mint az afrikaiak.
Pierre
2021. február 08. 09:33
fricz tamas sokkal tobb habonyt kovetel.
annamanna
2021. február 08. 08:20
"érdekes azon megállapítása is, hogy a zsidó–keresztény kultúra a Biblia jelenlétén keresztül mindig is az önrendelkezés, a független nemzetek gondolatát támogatta." Tényleg??? Jer 29,4-9 Ezt mondja a Seregek Ura, Izráel Istene mindama foglyoknak, a kiket Jeruzsálemből Babilonba vitettem: Építsetek házakat és lakjatok azokban, plántáljatok kerteket és egyétek azoknak gyümölcseit. Vegyetek magatoknak feleségeket és szűljetek fiakat és leányokat, és a fiaitokat is házasítsátok meg, a leányaitokat pedig adjátok férjhez, és szűljenek fiakat és leányokat, és szaporodjatok meg ott, és meg ne kevesedjetek. És igyekezzetek a városnak jólétén, a melybe fogságra küldöttelek titeket, és könyörögjetek érette az Úrnak; mert annak jóléte lesz a ti jólétetek. Mert ezt mondja a Seregek Ura, Izráel Istene: Ne hitessenek el titeket a ti prófétáitok, a kik közöttetek vannak, se a ti jövendőmondóitok, és ne figyelmezzetek a ti álmaitokra, a melyeket álmodoztok. Mert ők hamisan prófétálnak néktek az én nevemben: Nem küldöttem őket, azt mondja az Úr. Jn 18,36 Felele Jézus: Az én országom nem e világból való. Ha e világból való volna az én országom, az én szolgáim vitézkednének, hogy át ne adassam a zsidóknak. Ámde az én országom nem innen való. Zsid 11,8-16 Hit által engedelmeskedett Ábrahám, mikor elhívatott, hogy menjen ki arra a helyre, a melyet örökölendő vala, és kiméne, nem tudván, hová megy. Hit által lakott az ígéret földén, mint idegenben, sátorokban lakván Izsákkal és Jákóbbal, ugyanazon ígéretnek örökös társaival. Mert várja vala az alapokkal bíró várost, melynek építője és alkotója az Isten. Hit által nyert erőt Sára is az ő méhében való foganásra, és életkora ellenére szűlt, minthogy hűnek tartotta azt, a ki az ígéretet tette. Azért is egytől, még pedig mintegy kihalttól annyian származtak, mint az égnek csillagai sokaságra nézve, és mint a tenger partja mellett a fövény, mely megszámlálhatatlan. Hitben haltak meg mindezek, nem nyerve meg az ígéreteket, hanem csak távolról látva és üdvözölve azokat, és vallást tevén arról, hogy idegenek és vándorok a földön. Mert a kik így szólnak, nyilván jelentik, hogy hazát keresnek. És hogyha eszökbe jutott volna az, a melyből kijöttek, volt volna idejök a visszatérésre. Így azonban jobb után vágyódnak, tudniillik mennyei után; azért nem szégyenli őket az Isten, hogy Istenöknek neveztessék, mert készített nékik várost.
annamanna
2021. február 08. 08:11
"Megítélése szerint az a legjobb kormányzati forma, amelyben a nemzetek szabadon és önállóan határozhatják meg saját irányukat, megőrizhetik hagyományaikat, és minden külső beavatkozás vagy elnyomás nélkül alakíthatják ki a leginkább "testhezálló", kultúrájuknak és szokásaiknak leginkább megfelelő politikai berendezkedésüket." Aha, értem. Tehát Fritzet az égvilágon semmi más sem érdekli, mint a hatalom, az uralom, az irányítás. Ha megvan, hogy ki az irányító, akkor máris minden működik, mint a karikacsapás. Csakhogy attól még semmi sem működik. A dolgok attól működnek, hogy az emberek nekiállnak és megcsinálják őket. Ahhoz pedig alapvetően nem irányító kell, hanem elszántság (motiváció), és tudás (gyakorlottság). Aki meg tud valamit csinálni, azt már nem kell irányítani. Már az ovisok mögött sem áll az óvónéni, és nem vezényel, hogyan vegyék a szájukba a falatot, mert meg tudják csinálni. Aki felvállalja az irányító szerepét, az miért teszi? Mert ő maga már annyira gyakorlott az adott dologban? Vagy azért, mert neki magának semmi kedve sem volna megcsinálni azt, aminek az irányítását lelkesen magára vállalja? A második helyzetben álló irányító valamiféle varázslónak képzelheti magát, egy "Uri Geller"-nek: "Múköggy!" és a holt anyag aláveti magát a varázslónak... Vagy egy olyan imádkozónak, aki az Istentől kér /vár el segítséget az általa megoldhatatlan problémáira. Ebben az esetben az alárendelt irányított maga az Isten, az istenek, valamiféle transzcendens lények. Ebből következik nagy vonalakban a mágia, végül is. Leigázni, leuralni, befogni a tőlünk nagyobb erőket, nagyobb hatalmakat. Becsatornázni azokat a mi akaratunk alá. Rákényszeríteni őket arra, hogy engedelmeskedjenek. Csakhogy pl egy lovas vagy egy mozdonyvezető nem varázsló, és nem mágiával képes irányítani tőle nagyobb erőket. Nem annyira hatalommal bíró lényeknek érzik magukat közben, mint amennyire egy feladat végrehajtóinak. Ez a helyes kiindulópont, amivel tényleg meg lehet oldani problémákat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!