Nagy Testvér Washingtonban

2021. február 15. 10:27

A New York Times „szakértője” azt javasolja, hogy a Biden-kormányzat hozza létre az Igazság Bizottságát.

2021. február 15. 10:27
Frank Füredi
Frank Füredi
Látószög

„Először nem akartam hinni a szememnek. A New York Times kommentátora lelkesen támogatja a Biden-kormányzat »számos szakértőjének« azt az indítványát, hogy nevezzenek ki »valóságfelelőst« (sőt, az eredetiben a »valóságcár« kifejezés szerepel, habár szintén idézőjelben) és egész csapatot rendeljenek hozzá. A valóságfelelősre pedig a jelek szerint azért van szükség, hogy ellensúlyozni lehessen az elkeseredett konzervatív ügynökök dezinformációs kampányát. A kommentátor elismeri, hogy az igény, miszerint valakinek joga legyen eldönteni, mi valóságos és mi nem, »kissé disztópikusan hangzik«, csakhogy mégis legitimnek minősítik, mert az Egyesült Államokat »a dezinformáció és a hazai eredetű szélsőségesség« veszélye fenyegeti. A valóságcár trónra ültetését sürgető szakértők végül is nyíltan felruházandónak tartják a kormányt annak jogával, hogy eldöntse, mi igaz és mi nem. Reményeik szerint a valóságcsapat »a valóságválságra adandó kormányzati válasz lándzsájának hegyévé válhat!«

Lándzsájának hegyévé? Vajon még milyen fegyvereket szükséges bevetni a valóság ellenőrzésének céljából? A New York Times nem áll egyedül azzal a követelésével, hogy a kormány tevékenyebben igyekezzék meghatározni, mi tekintendő igazságnak. Legutóbb a New York-i Egyetem keretében működő és Leonard Stein üzletember nevét viselő Üzleti Tanulmányok és Emberi Jogok Központja hozott nyilvánosságra riadalmat kiváltó jelentést arról, hogy konzervatív amerikaiak milliói úgymond torz képet alkotnak maguknak a valóságról. A valóság a Stern Központ-féle értelmezés szerint konzervatívok milliói hiszik azt tévesen, hogy az internetes platformok pártos elfogultságból tiltják le oldalaikról az ő nézeteiket. Hogy pedig ez a nézet ne terjedhessen akadálytalanul, a jelentés szerzői felszólítják a kormányt: hozzon létre egy »új Digitális Szabályozó Hivatalt«. A kormányhivatal nyilván újabb hegy a lándzsán, amellyel majd el kell találni az olyanokat, akik szerint az internetes óriáscégek hátrányos megkülönböztetéssel sújtják a politikai jobboldalt. (...)

Mióta csak a modern médiavilág egyáltalán létezik, az elfogultság bírálata mindig is a kulturális élet mindennapi, semmi feltűnést nem keltő jelensége volt. Most azonban a valóságfelelős-jelöltek az effajta kritikát »hazug narratívának«, valamint a megtévesztést célzó »politikai információ iskolapéldájának« bélyegzik. Márpedig, ha egyszer a média elfogultságának bírálatát rosszindulatú dezinformációnak minősítik és így is kezelik, akkor csak idő kérdése, mikor válik üldözendővé.

A dezinformáció elleni kampány egyik célja az, hogy legitimálja és normává nyilvánítsa a médiatartalmak fölötti ellenőrzést. A média semlegességének abszurd és régen lejáratott gondolatát hangoztatva igyekszik lejáratni azokat, akik más véleménnyel vannak a social media oldalak magatartásáról. De a mögötte megbúvó törekvés az internetes óriáscégek hírnevének védelménél jóval messzebbre tekint. Ahhoz ugyanis nem lenne szükség olyan kormányhivatal felállítására, amely az igazság és a valóság tévedhetetlen forrásául szolgál. A New York Times-ban idézett szakértők egyike azt is javasolja, hogy a Biden-kormányzat hozza létre az Igazság Bizottságát. Ha aztán majd valaki kétségbe vonná a kormányzat igazságbizottságának elfogulatlanságát, az alighanem megkaphatja, hogy veszedelmes, szélsőséges alak, aki dezinformációval kereskedik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2021. február 15. 21:51
"Az, aki azt mondja, hogy ,"if not broken, do not fix it", vagy aki arról értekezik" Akkor már legyen if it ain't, az stilárisan jobb. :-) Egyébként szerintem ez itt hibás szembeállítás. A tennivalóink most nem annyira azért kerültek így reflektorfénybe, mert az if it ain't annyira valós lenne. Nem, szerintem ez most nem opció, most nem lehet világfürdőhelyet bazírozni erre. Voltak a világban periódusok, amikor az if it ain't vállalható stratégia volt, de az elmúlt, mondjuk, ötven évünk (jó, kicsit több) annyit változott technológiában és egyébben, hogy az if it ain'tnek most egyszerűen nincs értelme. A konzervatív válasza más lesz, mint a nem konzervatív válasza (nagyon elkerülném, hogy a most divatos haladárt állítsam szembe vele, mert nem, nem fogadom el, hogy ez a kettő és csak ez a kettő áll szemben egymással), ez tiszta sor, de mindenkinek muszáj valami választ adnia, pont azért, mert a peremfeltételek annyit változtak ezalatt az idő alatt, hogy az if it ain't alól kiszaladt a talaj. "a föld sarkaiból fog kidőlni meg a múltat végképp eltörölni" És most komolyan, kábé mennyi van a világon, akinek ez ma még a himnusza? Van, persze, csak éppen mekkora része annak, akire most a "te" oldalad (idézőjel, mert oké, nem akarom rád oktrojálni, csak valamivel meg kell nevezni) azt vágja rá, hogy komcsi, hogy kultúrmarxista, vagy bármi ilyet? "Én személy szerint egy katasztrófának tartottam, hogy 2016-ban közte meg Hillary között lehetett választani" Egyetértünk, de teljesen. Csak abban az apróban a végén nem, hogy a felvonulási terület valóban nem hiányzik, de az Európát, mint partnert lenéző, megvető, semmibe vevő attitűd sem (és nem is annyira az attitűd, hanem a kézzel fogható következmények miatt).
furunkulus13
2021. február 15. 17:30
Az amerikai demokraták csak plagizálnak, Orwell az 1984-ben plasztikusan leirja a most óhajtott intézmény működését, ez a Ministry of Truth, amely a létező valóság politikailag korrekt átirásával, és a múlt folyamatos átértelmezésével foglalatoskodik. Hogy ez nem Sztálin Szovjetuniójában, hanem a bideni USA-ban valósul meg, ez a korszellem bizarr grimasza!!
Performan
2021. február 15. 12:54
Igazából arra vagyok kíváncsi, hogy a magyarországi - de szélesítsük a mintavételt: európai - liberális körökben lesz-e valaki, aki felfigyel a negatív jelenségekre - a cenzúra virágzására, a gondolatrendőrség felállítására, a másképp gondolkozók kirekesztésére és üldözésére -, majd felemeli a szavát. Tippem: nem lesz senki. És ez az igazán riasztó az egészben. Van egy társaság a világon, régen bolseviknak, ma liberálisnak hívják őket, akikkel azt csinálnak, amit akarnak. Olyan és annyi ökörséget és elvetemültséget csináltatnak meg velük, amennyit nem szégyellnek. Mert vakon, ész nélkül követik a gazdáikat bárhová. Ezt a masírozós filmet azonban láttuk már legalább kétszer: az egyik esetben 20, a másikban pedig 100 millió ember lett áldozat...
Silcon
2021. február 15. 12:47
Tiszteld azt, aki keresi az igazságot, de óvakodj attól, aki megtalálta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!