Az anya szó került a baloldal célkeresztjébe

2021. február 19. 12:24

Brightonban az anyákat már a szülő emberi lény megszólítás illeti.

2021. február 19. 12:24
Kötter Tamás
Kötter Tamás
Facebook

„Az angliai Brighton, helyi kórházában kötelezővé tették az egészségügyi személyzet  számára, hogy a szülészeti osztályon gendersemleges kifejezéseket használjanak. Ennek megfelelően tiltólistára kerültek, többek között az anya, anyatej és a szoptatás szavak. Az intézmény, a  Brighton és Sussex Egyetemi Kórház magyarázata szerint azért volt szükség az említett szavak tilalmára, mert az LMBTQ (jelen tudásunk szerint itt tartunk, de természetesen a radikális emberi vágyakkal, magyar neve »hülyeség« a sor még bővülni fog, bár ebbe én bele sem merek gondolni) közösség egy részének sérti a jogait, ha biológiai nemükhöz kapcsolódó »sztereotip« szavakat használnak velük kapcsolatban. Csendben jegyzem meg, ha számsort használnánk bizonyos fogalmak leírására az sem változtatna a természeti valóságon: szülni még mindig csak nő tud.

Az új nyelvpolitika jegyében a brightoni szülészeti osztály munkatársai ezentúl nem szoptatásra viszik a csecsemőket, hanem mellkasi táplálásra, és a picik sem anyatejet kapnak, hanem emberi, vagy mellkasi tejet. És az anyák (igen a biológiailag nőnek születettek) sem ússzák meg, őket az újbeszélben szülő emberi lény megszólítás illeti (szerintem alázza meg). De, mi közünk nekünk ehhez?! – kérdezhetné a nyájas olvasó.

Nos, pár dolgot biztosan tudunk:

1) Nyugaton vesztésre állnak (már szavak szintjén is, ami tulajdonképpen betetőzi a kultúrmarxista győzelmet) azok a hagyományos értékek, amelyek a világ eme boldogabb felét egykor naggyá tették

2) a nyugat aperifériától (Közép-Kelet-Európa) feltétlenül elvárja, hogy az kritika nélkül elfogadja az (új, újabb és legújabb) eszményeit, míg ő semmit sem hajlandó tanulni tőle

3) »A nyelvi küzdőtér mindenestül politikai terep: itt húzzák ki a szemantikai talajt az ellenfél lába alól, szorítják diszkurzív kisebbségbe és verik meg nyelvileg«, (Békés Márton) legyen szó akár az anyát váltó szülő emberi lény vagy az illegális bevándorló helyett használt  klímamenekült fogalmakról. Ugye mennyire más a hangzásuk. Ugye mennyire másként írják a le vagy rejtik el a valóságot!) Van nekünk egy nyugatos ellenzékünk, a DK és Momentum, az uniós és transzatlanti kijáró pártok, amelyeknek – ahogy egyébként a hazai baloldalnak sem volt Jászi Oszkár óta – egyetlen önálló magyar talajból fakadó gondolata sincs. Programjuk a »nyugatosodás«, nem más, mint nyugati minták kritika nélküli másolása, legyen szó gazdaság- vagy társadalompolitikáról. (A család az család – emlékszünk ugye?!)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egripeti77
2021. február 20. 08:47
Nem csak Brighton-ban vezettek be hasonló szabályokat, hanem több kanadai iskolában, kórházban és az USA meg Svédország sem maradt ki (egyelőre csak egy-két városban terjed). A kérdés az, hogy mikor kezdik ki a lokális muszlim kisebbséget (vagy többséget) ezzel a marhasággal, mert akkor kezdődik majd a harc. És nehezen képzelem el, amint egy transznemű gender xyz baltát ragad Mahmuttal szemben, míg fordítva elég sanszos.
péterx
2021. február 19. 14:13
Ráadásul, a kifejezés pontatlan, mert az apa is szülő... Az anya megszólítás érthető, ez az új szó-szörny kevésbé.
Megtalálta
2021. február 19. 12:59
A nyelvhasználat, az, hogy milyen szavakat használunk bizonyos dolgok, fogalmak leírására, kihat a gondolkodásra. Ezért támadnak a nyelven keresztül, hogy átalakítsák a gondolkodásunkat. A másik lehetőség, hogy Angliában tömegével szülnek transzférfiak (nő-aki-férfinak-képzeli-magát), és ez miatt égetően szükség volt olyan alapvető szavak kitiltására, megváltoztatására, mint amilyen az "anya" szó. Ez kevéssé valószínű. Az "anya" nem egy orvosi szakkifejezés, hanem az emberi létezés egyik legalapvetőbb elemének egyszerű és szemléletes leírása. Nő és gyermeke. Az "anya" szót nem lehet csak úgy betiltani, vagy lecserélni egy törvénnyel. Ez inkább olyan valami lehet, hogy a bürokrácia próbálja igazolni létezésének jogosultságát. Az angolszász világban az esélyegyenlőséget felügyelő biztosok már ott vannak az egyetemeken, részben amiatt, mert az állam erre kötelezte az egyetemeket, hogy alkalmazniuk kell ilyen embereket. Ha ezek a bürokraták nem tudnák felmutatni az esélyegyenlőség sérülését újra meg újra, világossá válna, hogy az egész csak fölösleges pénzkidobás, és szélnek eresztenék ezeket a figurákat. Szóval szerintem itt is valami hasonló eset történhetett, mert ez szerintem a való életben egyszerűen kivitelezhetetlen.
yndi
2021. február 19. 12:57
Odáig süllyedt a mandiner, hogy hazugságokat terjeszt. "The trust recognises the vast majority of midwifery service users are women and already has language in place women are comfortable with. This is not changing. For example, we will continue to call them pregnant women and talk about breastfeeding." "This work does not impact on other maternity services and staff are not being asked to stop using any language relating to women." https://www.bsuh.nhs.uk/supporting-inclusive-midwifery-care/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!