A trumpista tömeg megbocsáthatatlan bűnt követett el az amerikai nép ellen

2021. február 13. 21:33

Ez a választási rendszerbe vetett bizalom előre elgondolt, rendszerszerű aláásása volt.

2021. február 13. 21:33
Janet Daley
The Telegraph

„A választási kampány során Trump azt mondta, hogy veresége csak azt jelentheti, hogy a választást elcsalták, az elnökséget pedig ellopták. Bizonyítékok nélkül hiteltelenítette el a demokratikus folyamatot már azelőtt, hogy az eredmények ismertté váltak volna. Ez a választási rendszerbe vetett bizalom előre elgondolt, rendszerszerű aláásása volt. Már csak ezért is be lehetne perelni lázítás miatt, nem is beszélve a nemtelen támadás napján bemutatott gyalázkodásáról. Védőinek az az érve, miszerint nem tehető felelőssé a lázongás miatt, mivel a legerőszakosabb ostromlók már jó előre eltervezték a támadást, porba hull. 

A másik érvük arra vonatkozik, hogy felelősségre lehet-e vonni egy olyan embert, aki már nincs hivatalban, hiszen az impeachment definíció szerint a hivatalból való eltávolítást vonja maga után. De ez is visszafelé sül el, hiszen a következtetés egyértelmű: a szóban forgó cselekedetet még elnöksége alatt követte el, amikor nem lehetett úgy perbe fogni, mint egy átlagpolgárt. 

Ha elfogadnánk ezt az érvelést, az azt jelentené, hogy az elnök bármilyen bűncselekményt (bankrablást, gyilkosságot) elkövethetne a választás elveszítése és a hivatalból való távozás interregnuma során anélkül, hogy bármiféle felelősségre vonástól kellene tartania. Az amerikai alkotmányjogászok imádnak az ilyesmin vitatkozni. A brit megfigyelőket viszont éppen hogy zavarba ejti az alkotmány valódi jelentéséről folytatott efféle vita.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2021. február 14. 19:07
Attol, hogy ezt hajtogatjak, meg nem igaz!
tothpal
2021. február 14. 17:57
A jelenlegi amerikai választási szisztéma teljesen hiteltelen...
Szőke Ciklon
2021. február 14. 13:42
Bizony amikor rámutattak a csalásokra, sok ember elvesztette hitét a választások tisztaságába.
rókabácsi
2021. február 14. 13:37
az a gond! hogy ti frankón azt hisitek, hogy az a frankó amit ti gondoltok! rosszabb a bolseviknál is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!