Politikai érdekházasság, avagy a baloldal utolsó reménye 2022-ben

2021. január 10. 11:57

A közös indulás csak eszköz, de nem a megoldás.

2021. január 10. 11:57
Tóth Erik
Tóth Erik
Demokrata

„Minden észszerű számítás szerint legközelebb tizenöt hónap múlva ország­gyűlési választásokat tartanak Magyarországon. Korainak tűnhet még erről értekezni, pedig nem nehéz belátni, hogy már most minden a jövő évi választásokról szól az ellenzéki oldalon: stratégia- és taktikaalkotásról beszélnek, és az indulási és együttműködési koreográfiát is mintha már egyeztetnék a felek.

Látszólag stabil és kiegyensúlyozott a baloldali pártok együttműködése, de a politikai érdekházasság minimum hat fél között tartogathat még negatív meglepetéseket. Például azt, hogy a közös lista összeállításakor ki hány embernek tud befutónak tűnő helyet biztosítani…

Összenőtt, ami összetartozik. Ki gon­dolta volna, hogy Gyurcsány Ferenc – akinek pártja a 2018-as országgyűlési választásokon épphogy bekerült a törvényhozásba – két és fél év alatt maga alá gyűri a teljes baloldali ellenzéket Magyarországon? Nem hiszem, hogy sokan fogadtak volna arra, hogy a volt miniszterelnök által 2020 év elején meghirdetett összefogás év végére meg is valósul szimbolikus és gyakorlati értelemben is. A közös indulás ugyanakkor csak eszköz, de nem a megoldás. Eszköz, hiszen az egyes baloldali pártok népszerűtlenségét tökéletesen elfedi a szimpatizánsok előtt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. január 10. 15:55
"Ki gondolta volna, hogy Gyurcsány Ferenc akinek pártja a 2018-as országgyűlési választásokon épphogy bekerült a törvényhozásba két és fél év alatt maga alá gyűri a teljes baloldali ellenzéket Magyarországon?" Kb. mindenki, aki kicsit is képben van a belpolitikában. Legfeljebb az időpont lehetett kérdéses. Korábban is mindig Gyurcsány Ferenc volt a vörös fővezér, pártja támogatottságától függetlenül is, mert 2008. óta, 12 év alatt sem volt képes az úgynevezett baloldal Gyurcsánynál tehetségesebb jelöltet kiállítani. Pedig azért nem olyan magas a mérce. Na és ha valamiről, akkor erről, hogy 12 év alatt sem keletkezett nála jobb vörös fővezér kivételesen nem Gyurcsány tehet. Így pedig - alkalmasabb vezér hiányában -várható volt, hogy előbb-utóbb formailag is visszakerül Gyurcsány a baloldal élére, ahol gyakorlatilag mindig is volt.
hátakkor
2021. január 10. 15:04
Mivel Jákob kétharmadot vizionál, pont bejutó hely dukál neki a Dobrev lista 60. helyén
istvanpeter
2021. január 10. 14:51
Alapvetően a Pártszövetség munkáján múlik, hogy milyen légkör lesz 2022 első félévében, noha választók hajlamosak arra, hogy az objektív jellegű gondokat is a hatalomgyakorlók nyakába varrják, noha a kormányzóknak több hangulatjavító intézkedés meghozatalára is lehetőségük lesz. Ugyanakkor az sem biztos, hogy az ellenzéki szavazók hiánytalanul az összefogásra szavaznak.
concret
2021. január 10. 13:39
Persze, hogy tudom, hogy tudod (tehát tudjuk), hogy miről írtam. A terelésed kevéssé vicces, csak amolyan fideszes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!