A Minority SafePack kisiklatása gazemberség volt

2021. január 24. 13:51

Ne vissza, hanem a szívedbe foglald! Interjú.

2021. január 24. 13:51
Surján László
Vasarnap.hu

„A Minority SafePack elgáncsolásával megrendült az európai kisebbségek bizalma a többségi társadalommal szemben?

Az Európai Bizottság döntése ötvenmillió embert bántott meg, illetve tett érdektelenné az európai politika iránt, holott a polgári kezdeményezés elfogadásával maguk mellé is állíthatta volna ezt a jelentős tömeget. A Minority SafePack kisiklatása gazemberség volt. Korábban nem volt még olyan kezdeményezés, melyet az európai parlamenti tárgyalása során háromnegyedes támogatást élvezett volna, ezt mégis elérte ez a kezdeményezés. Még azok az európai képviselők is támogatták a Minority Safe Packet, akik a magyarországi kormányzattal egyáltalán nem szimpatizálnak. Mindannyian felfogták, hogy ez nem magyar ügy, ez az európai kisebbségek közös ügye! Minden tizedik európai állampolgár ugyanis kisebbségi sorban él, nem kapta meg azt a védelmet, ami a mindenkori többség túlkapásai ellen megvédhetné őt. A kezdeményezést az Európai Bizottság mégis elutasította, mely úgy gondolom, hogy mérhetetlen ostobaság volt.hirdetés

A kisebbségek ügye mindig is egy kényes terület, mert számos ország érintett, és a többség csak tiszta nemzetállamban érezné magát biztonságban. Ami persze képtelenség. A félelem pedig megbénít, rosszabb esetben gyűlöletet gerjeszt. A félelmeket fel kéne oldani, mert ha a felek gyanakvással néznek egymásra, nem tudnak megegyezni. A környezetünkben Szlovákia fél, hogy déli országrésze újra elszakadhat, Románia fél, hogy Észak-Erdély, Székelyföld egy adott esetben leválasztásra kerülhet. De Kárpátalján félnek a magyar emberek is, hogy ki akarják irtani őket, ahogy azt ukrán szélsőségesek elég konkrétan meg is fogalmazták.

Ma még hiányzik az érintett kisebbségek és a többség közötti őszinte, kölcsönös előnyöket biztosító megegyezés. Ebből a helyzetből úgy lehetett volna kitörni, hogy ha ezeknek a belső megegyezéseknek a motorja – egy európai keretjellegű kisebbségi normarendszer bevezetésével – az Európai Unió lett volna. Ehelyett a problémákat az Európai Bizottság a szőnyeg alá söpörte. Annyit mondhatok, hogy csak akkor lesz biztonságban a kisebbség, ha a többség félelem helyett büszke lesz arra, hogy az ő területén élnek és fejlődnek más nemzetiségek.

Tavaly év végén indult a »Fogadj szívedbe egy Kárpát-medencei települést« megnevezésű programjuk. Miről szól ez pontosan?

A Kárpát-medencén belüli megbékélést szorgalmazó Charta XXI. Egyesület kezdeményezése politikától független, civil ügy. Arra biztatja az embereket, hogy szellemi, lelki hidakat hozzanak létre ebben a régióban azáltal, hogy szívükbe fogadnak egy települést. Mit tudunk tenni egyénenként a szétszakított nemzetrészek egységéért? Például ezt. A régi erdélyi mondás szerint – melyet Bethlen Gábornak tulajdonítunk – »Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet.« Most ezt lehet, és érdemes is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tothpal
2021. január 25. 11:22
Több mint gazemberség! "Európai" RASSZIZMUS! - a nem germán eredetű kisebbségekkel szemben...
Európai téridő
2021. január 24. 18:59
És a benesista "csehszlovák" Jourovára bízták a "piszkos munkát", de lehet, hogy saját elfogultsága szerint döntött. Igaz-e, hogy ezen még az Európai Parlament is kiakadt?
simonvitéz
2021. január 24. 18:13
Amíg magunkat nem tesszük rendbe, miért várjuk, hogy tőlünk idegen, pénz hatalmi rendszereket kiszolgáló csinovnyikok lépjenek fel az érdekünkben? 7 millió abortusz az elmúlt 60 évben, szellemileg/ erkölcsileg lezúzosodott társadalom, 2, 2-5 millió szavazó akik hajlandók egy gyurcsány vezette szörnykoalíciora is leszavazni, csak hogy megszabaduljanak Orbántól. Miért voltunk ilyen naivak, hogy egy ilyen Jourova szintű figurában megbizzunk? Most meg teli arccal okádunk, mintha ő nem csak egy cseeszabatos, bármikor leválthato ügynök lenne. Tavares, Sargentini, Juncker, Jourova, Von der Leyen. Mind egy kutya. Jó pénzért képviselnek valamit. Mi meg azt gondoljuk, ha pont az a személy nem lenne ott, majd lesz valaki, aki a mi érdekünkben fellép. Ez egy vicc. Nagyobb esély van a románokkal kiegyezni, mintsem hogy az Unió fellépjen az érdekünkben. Ami azért valljuk be, elég durva.
pollip
2021. január 24. 15:36
A Felvidéken szedik le az eu-s zászlókat. Az olaszok tavaly tavasszal szintén leszedték, igaz, más okból voltak elégedetlenek az eu-val. Az unió életképtelen és a saját sírját ássa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!