A Liget 93 százaléka teljes megvalósulás esetén is beépítetlen marad

2021. január 26. 07:55

A fővárosi vezetés a Liget projekt blokkolásával takargatja hervatag zöldfejlesztési teljesítményét.

2021. január 26. 07:55
Baán László
Index

„Attól, hogy ezeken a helyeken régen is állt valami, három nagy középület megépítése miért ne jelentené a Liget beépítését, közpark jellegének elvesztését?

Valószínűleg kevesen ismerik a Városliget beépítettségének valós arányait. Ha a Liget projekt keretében tervezett valamennyi, egykor itt álló épületek helyett létrejövő vagy éppen új, kulturális célú épület megvalósul, akkor lesz az eddigi hat helyett hét százalékos a Városliget beépítettsége, azaz a Liget 93 százaléka a Liget projekt teljes körű megvalósulása esetén is beépítetlen marad. Vajon ki állítaná józanul és tárgyszerűen egy 93 százalékában beépítetlen területről, hogy az be van építve? Éppen ezért ezt az arányszámot soha nem említik a Liget projekt harcos ellenzői. Annál szívesebben hangoztatják viszont, hogy a Liget a tervezett megújítását követően »el fogja veszíteni közpark jellegét«, s hogy »a Városliget maradjon Városliget«. (...)

Mi történik akkor, ha a főpolgármester vagy a főváros ragaszkodik elvi álláspontjához?

Ez jogos felvetés, s talán igaz is, bár nem éppen elvi megfontolások, hanem sokkal inkább politikai kommunikációs mérlegelések okán. A Liget zöldfelületei látszólagos védelmének fetisizálása, a főváros úgymond »zöldtüdejének« rendíthetetlen védelme, a »nincs alku«, az »odaláncolás« pozíciójának hangoztatása végül is semmibe nem kerül a fővárosi vezetésnek. A Liget projekt be nem fejezéséből, a létre nem jött kulturális értékek, az országimázs és turisztikai vonzerő növekedésének elmaradásából fakadó veszteség nem az övék, hanem a fővárosiaké és az országé. Az ő székükből nézve ez a veszteség semmiség lehet ahhoz az előnyhöz képest, amit a Liget projekt ügyében tanúsított magatartásuk hozhat –szerintük – a konyhára: zöldügyi elkötelezettségük és identitásuk alapvető bizonyítékaként.

Mindehhez semmit nem kell tenni, létrehozni, megvalósítani, csak időről időre bemondani valami turbózöldet, amit ha esetleg mégis meg kell csinálni, az lehetőleg sok-sok év távolságban legyen. Ebből a megközelítésből, lássuk be, szinte kincs ez a Liget projekt, mármint az ellene folytatott „héroszi” küzdelem, hiszen ezt látva ki kérdezi meg, miképpen is állnak a fővárosi vezetés saját zöldfejlesztési projektjei. Így például az a hangzatos, és egyébként villámgyorsan megvalósítható választási ígéret, hogy győzelmük esetén megszüntetik a Városháza több ezer négyzetméteres udvarán az elzárt, kietlen dolgozói autóparkolót, és helyette szabadon látogatható zöldfelületet, parkot hoznak létre a város polgárai számára.

A választási kampány óta eltelt több mint egy év alatt egyetlen négyzetméter zöldfelület sem jött létre, minden ugyanúgy áll ott, mint annak előtte. Viszont elmondható, hogy a választások után közvetlenül meghirdették a klímavészhelyzetet, ahogy a Ligetet is azonnal megvédték, s mindkettő mellett töretlen a kitartás: ez azért csak fontosabb! Ha a főváros vezetésének csak tizedannyira fontos lenne a park zöldje, mint ahogy azt hangoztatja, már rég le kellett volna zárniuk a Kós Károly sétányt és – a célforgalom kivételével – az Állatkerti körutat a napi 10-15 ezres nagyságú átmenő autóforgalom elől. Ez például óriási környezeti terheléstől mentesítené a Ligetet.

Az utak lezárása az autók elől teljes egészében fővárosi kompetencia. Ha valóban komolyan vennék a Liget zöldfelületeinek védelmét, és ez tényleges prioritás lenne, a lezárást eddig is bármikor megtehette volna, illetve megtehetné a főváros. De nem tette, és láthatólag egyhamar nem is szándékozik. Summa summarum, ha valaki elemzi az eddigi történéseket és nem történéseket, könnyen juthat arra a következtetésre, hogy a fővárosi vezetés részéről a Liget projekt blokkolása csak egy fügefalevél az eddigi hervatag zöldfejlesztési teljesítményük elkendőzésére.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
furunkulus13
2021. január 26. 18:27
A " hervatag zöldfejlesztés" kedves Baán úr erős eufemizmus, az elvtársurak a Városházán égvilágon semmit, de semmit se csináltak zöldesités terén, kizárólag lopnak, sopánkodnak és fészbukoznak! Az egész banda inkompetens és impotens!!
DrPepper
2021. január 26. 14:55
"Mindehhez semmit nem kell tenni, létrehozni, megvalósítani, csak időről időre bemondani valami turbózöldet, amit ha esetleg mégis meg kell csinálni, az lehetőleg sok-sok év távolságban legyen." Remek cikk, pontosan összefoglalja a lényeget. A fent idézett mondatnál hangosan felröhögtem.
vikunya4
2021. január 26. 12:27
A kommentekből is kiderül, hogy semmilyen komolyan vehető érv nincs a projket ellen. Csak politikai habzás. Pont erről beszél Bán is.
Menhetten
2021. január 26. 11:37
Hiába fujjoltok Gerire, azért van annak valami diszkrét bája, hogy eljött hozzá Mard Dillard úr, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. Az aktuális kormány eljátszotta a becsületét, nem érdemli meg, hogy szóba álljanak vele! Nem kellett volna úgy hősködni Trump mellett! Hát nyilván nem véletlen, hogy nem Orbánnal és Szíjjártóval tárgyal. Ez egy értékítélet az aktuális kormány felé. Karácsonyt elfogadják, és ők jelentkeztek be egy beszélgetésre. Biztos jobb tárgyaló partner a Főpolgármester. https://scontent.fbud5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/143267237_3981913775174772_7965101502910350116_o.jpg?_nc_cat=104&ccb=2&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=eIARQuFv_p8AX-x-reZ&_nc_ht=scontent.fbud5-1.fna&oh=b760aefa2c7f2dfd39eb07c5e0136cfb&oe=603545AA
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!