A nem létező „illegális migráció”

2021. január 15. 10:27

Komolyan gondolja még valaki, hogy bárki is pusztán passzióból hagyja ott az otthonát?

2021. január 15. 10:27
Kocsis Árpád
Mérce

„Az ellenzéki pártvezetők január 5-én nyilvánosságra hozott alapelvében a következő sorokat olvashatjuk: »Megvédjük a határainkat, fellépünk az illegális migráció, és az embercsempészet, emberkereskedelem minden formája ellen…« Úgy tűnik, az immár hat éve tartó menekültellenes kampány döntő győzelmet aratott: az ún. demokrata ellenzéki szövetség sem képes más nyelven beszélni, mint a kormánykoalíció. (...)

Miből állt volna? Ha a nem létező »illegális migráció« helyett csakugyan azokról szólnak, akik kénytelenek elhagyni az otthonaikat. Azokról, akik háborúk elől, az éhínség, a kilátástalanság, a személyes megfélemlítés miatt kénytelenek útnak indulni, vagy éppen azért, mert víz alá kerültek a házaik vagy elöntötte őket a homok.S hát a menekültek szempontjából – amely az egyetlen döntő aspektus, hiszen a fenyegetettség az ő oldalukon áll – miféle értelme lenne a »gazdasági bevándorló«, a »klímamenekült« vagy egyéb kitételeknek, ha mind az életet közvetlenül veszélyeztethető okokra vezethető vissza? Különféle az az éhezés, amelyet válság, aszály vagy embargó idéz elő?

Ahogyan a vendégbarátság érvényre jutását sem befolyásolják a találkozás körülményei, a vendégek száma vagy érkezésük módja. Komolyan gondolja még valaki, hogy bárki is pusztán passzióból hagyja ott az otthonát, száll lélekvesztőbe, s gyalogol az ismeretlenben – akár aknák közt, mint Boszniában – mérföldeken át? Hogy jókedvében vereti meg magát a határőrökkel? Kísérgetteti magát felfegyverzett bandákkal? Hogy úri kedve hozza úgy, hogy a legrettenetesebb körülmények közt éljen hosszú évekig török, görög és észak-macedón sátortáborokban, szerbiai menekültszállásokon?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krakatau
2021. január 15. 19:03
A cikk végén: "Hányszor kell még kimondanunk, hogy embertársaink névtelen pusztulásában a felelősségünk elvitathatatlan és elévülhetetlen?" Ne má'? Pont most, vacsora közben is? Csak így? Bele a világba? (Ez az ember még nem nőtt fel, csak testben.)
Hóvirágcsempész
2021. január 15. 16:59
Nem passzióbol , hanem lóvéért .
Wendriner
2021. január 15. 16:55
Ki ez a nagyon hülye?
Dorset Naga
2021. január 15. 16:35
Te is maradtál volna anyádban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!