Identitások a politika ellen: mit veszíthetünk?

2020. december 28. 07:38

Nyugaton a nácik óta a politika felszámolásáig legközelebb a baloldali identitáspolitika hősei jutottak el.

2020. december 28. 07:38
Béndek Ábris
Azonnali

„A liberalizmus jelenkori érték- és cselekvési váságban van. Az illiberális jobboldalal szemben, ami a saját identitásgyűjteményének (vallás, nemzet, rassz) propagálásával venné fel a harcot, nem képes határozottan és sikeresen megfogalmazni magát ebben a kritikus pillanatban.

A liberalizmus gyengeségének egyik meghatározó következménye az a fogalmi- és jelentésbéli változás, amire már korábban utaltam: a »liberális« jelző kisajátítása a baloldali identitásmozgalmak által, amelyek cseppet sem egyeztethetők össze a liberalizmussal. Sőt, éppen ellenkezőleg: valójában az új totalitarizmus képviselői. Másik következmény a liberális pártpolitikai mainstream egyszer bizonytalannak tűnő, máskor határozott összekacsintása az identitáspolitikával.

Mindebből adódóan, ha a liberalizmus meg akarja menteni saját inspiratív élményét, a politikát, először is önmagát kell határozottan újrafogalmaznia. Ez azonban nehéz feladat lesz. Nem szabad elfelejteni, hogy a liberális-kapitalista modernizáció volt az, ami az identitáspolitika társadalmi-kulturális környezetét egyáltalán megteremtette. Ha a liberalizmus sikeres akar lenni, egy logikai fordulatot kell vennie, ami közelebb viszi az egyént a közösséghez és a tradícióhoz – ha egyáltalán még léteznek ilyenek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AKissLaci
2020. december 28. 18:04
Gyönyörű ál-entellektüel szellemi rejszolás a szavakkal. Nomen est omen. Kovácsék nem fecsérlik erre az időt.
harpec
2020. december 28. 17:40
Jó kis cikk, egész Peterson-os. Már csak az utolsó mondat hogyan-ja kellene.
Ernie Pantuso
2020. december 28. 15:32
Ez kicsoda? És ki fizeti?
Korn
2020. december 28. 15:14
"Na, mi a neved zsidó?"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!