Hogyan ássa alá magát az aktivista tudomány?

2020. december 28. 10:32

A kitüntetést kapott áltanulmány szerint a férfiakat kutyákhoz hasonló nevelésben kell részesíteni.

2020. december 28. 10:32
Márton Ágnes
Új Egyenlőség

„Az elnyomás mindenütt jelen van: a beszédben, a szimbólumokban, a kategóriákban. Ebből indul ki a társadalmi igazságosság napjaink aktivizmusát uraló, rugalmatlan értelmezése. Helen Pluckrose és James Lindsay új könyve mindezek forrását, a posztmodern tudományt mutatja be – és bírálja. (...) A könyv magyar címe ez lehetne: Cinikus elméletek: Hogyan változtatott mindent rassz-, gender- és identitáskérdéssé az aktivista tudomány – és miért árt ez mindenkinek?

A szerzők a következő példákkal ragadják meg ezt a folyamatot: különböző cégek és szervezetek saját sokszínűségüket és befogadó szellemiségüket hirdetik, miközben sorra derül ki róluk, hogy az inklúzió a világnézeti különbségekre már nem vonatkozik. Egyre kikerülhetetlenebb a »dekolonizálás« igénye, legyen szó egyetemi tantervekről, matematikáról vagy hajviseletről. Gyakori a »kulturális kisajátítás« vádja egyes művészeti produktumokkal szemben – eszerint helytelenül, leegyszerűsítve, eltorzítva és öncélúan ábrázolnak bizonyos csoportokat. Eközben ugyanilyen erőteljes az egyes identitáscsoportok bármilyennemű reprezentációjának hiányolása is. Meghatározóvá vált a gondolat, miszerint csak fehér emberek lehetnek rasszisták, de ők mind azok. (...)

Első látásra nem feltétlenül világos, de ezek a követelések egy tőről fakadnak, táptalajuk pedig az egyetemi és tudományos világ. (...) 2018 augusztusában derült fény egy sajátos kísérletre: a könyv szerzői – Peter Boghossian szerzőtársukkal kiegészülve –, álneveken használva egy sor »áltanulmányt« küldött be közlésre szakmailag tekintélyesnek számító tudományos folyóiratoknak, amelyek ezeket meg is jelentették. A különböző folyóiratoknak beküldött tanulmányok gyakorlatilag az adott kutatási terület nyelvezetével feldíszített paródiák voltak, abszurd hipotézisekkel és értékelhetetlen módszertani eljárásokkal.

Az egyik szerint a férfiakat kutyákhoz hasonló nevelésben kell részesíteni az erőszak-kultúra megelőzése érdekében – ezt egy feminista földrajzzal foglalkozó lap nemcsak publikálta, de kitüntetésben is részesítette huszonötödik évfordulója alkalmából. Egy másik tanulmányban azt javasolták, hogy a tanulókat privilégiumaik szerint kell sorba rendezni, a legtöbb privilégiummal rendelkezők kényelmi helyzetét az osztályteremben pedig arányosan rontani kell például földhöz láncolással és a felszólalási lehetőség megtagadásával. Ez a tanulmány végül nem jelenhetett meg a Hypatia nevű feminista folyóiratnál, a tanulmányukra adott visszajelzésekben azonban továbbgondolásra bátorították a szerzőket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
48saxon
2020. december 29. 13:41
Tiszteletreméltó törekvés az Új Egyenlőség részéről, hogy írtak egy recenziót Ibram X. Kendi: How to be an Antiracist c. förmedvényéről is, majd teret adtak a másik oldalnak, és írtak Lindsay és Pluckrose művéről is, melyben a szerzők kifejezetten a Kendi és sokan mások által propagált nézetekkel (is) szállnak szembe.
Dodi1015
2020. december 29. 12:12
Urfi koromban egy Agatha Cristie könyvben olvastam: A férfiakkal úgy kell bánni mint a kutyákkal: sok simogatás, hosszú póráz, és nem zavarni amikor eszik. Értse aki érti.
DE JÓ
2020. december 29. 02:57
Mindig mondtam, hogy ezt a szarlevest, ami elárasztotta a világunkat, azt a világunkból semmit sem értő, idióta, liberális humán értelmiség főzte számunkra. Igen, nagy a baj nyugati világ egyetemeivel. Itt a bölcsészkarok az anarchista liberalizmus szalafista mecseteivé lettek. Itt főzik a fejre állított értékrendet, ahol, ha egy kalap jóban találnak egy morzsányi rosszat, akkor azt azonnal kidobásra ítélik, ám ha egy kalap szarban találnak egy szem cukorkát, azt azonnal kötelezően fogyasztandó mennyei mannává minősítik. Így válik az állam, a család és a dolgozó fehér ember közellenséggé, a bűnözők, a beteges rombolók, és a lumpen plebsz pedig az igazság és a szabadság hőseivé. A legrosszabb, hogy valamiféle pénzügyi hatalmi kör, valamiért támogatja ezt az értelmiségi kört, éppen úgy, mint annak idején a német finánctőke Leninéket. Meg is van az eredménye, épül is az amerikai meg az európai Szovjetunió. És ezek a buborékban élő zavaros fejű idióták azt hiszik, hogy nem a Gulágon fognak kikötni... Dehogynem. De jó, hogy itthon nem ők kormányoznak!
civis72
2020. december 28. 20:53
az összes libsi aktivistát agyon kéne lőni...sokkal jobb hely lenne a világ
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!