Ha minden nap a túlélésért küzdesz, hol marad energiád alkotni?

2020. december 12. 12:44

Ha egy országban egy bántalmazó hatalommal vagy kénytelen együtt élni, akkor, amíg azt a bántalmazó hatalmat az emberek fenntartják, neked nincs ott keresnivalód. Interjú.

2020. december 12. 12:44
Péterfy-Novák Éva
Péterfy-Novák Éva
hvg.hu

„Délután három óra múlt. Itthon már lassan sötétedik, Olaszországban még hétágra süt a nap. Kicsit sem irigykedem. Mivel telt eddig a napjuk?

Péterfy-Novák Éva: Reggeli után elmentem egy hatalmasat sétálni, bevásároltam, aztán volt egy online beszélgetésem a családon belüli erőszakról a Védett tér nevű program keretében.

Péterfy Gergely: Én reggel a regényemen dolgoztam, aztán felmentem az itteni etruszk akropoliszra, ahol ugyan már csak néhány rom áll ki a földből, de van ott egy csodálatos kosárpálya. Felmentem kosarazni, testedzeni, fekvőtámaszozni, majd fotóztam. Élt itt ugyanis egy nagyon jeles amerikai szobrászművész, Beverly Pepper, aki a landartnak volt fontos képviselője, és Moholy-Nagy művészetelmélete volt rá a legnagyobb hatással. Csodálatos alkotásai vannak Todiban és az akropoliszon is. Ebéd után elmentem futni egy Todi-kört a város körül; addig futottam, amíg felszállt a köd és be nem teltem a látvánnyal. Most délután lesz még egy órás tennivalóm a kreatív írás kurzusommal kapcsolatban az akadémiámon, aztán este megint írni fogok.

Mindig is ilyen aktív életet éltek, vagy Olaszország inspirálja az embert a sok mozgásra?

P. G.: Mindig is így éltünk, de tény, hogy most intenzív város- és városkörnyéki felfedezés folyik. Bár itt lockdown van – vagy szép olasz szóval coprifuoco (ami annyit jelent, hogy „rejtsd el a tüzet”) –, a városban és a környékén lévő kistelepülésekre ki lehet menni sétálni. Ezekből a kis borgókból van a környéken vagy harminc: középkori, dombokra települt idilli települések, ahol lehet mászkálni. Ez most a kultúrprogram, lévén, hogy a múzeumok zárva vannak, és nem lehet átmenni Assisibe vagy Gubbióba.

Szerb Antal miatt választották ezt a vidéket?

P-N. É.: Eredetileg nem ide készültünk. Szicíliába akartunk menni, mert azt gondoltuk, hogy azt jobban meg tudjuk engedni magunknak, aztán Gergő megjegyezte, hogy Toszkána sem annyira drága már, esetleg nézhetünk errefelé is lakást. Majd az ingatlankeresős oldalról jött egy értesítés Todiból. A fotók alapján teljesen beleszerettem ebbe a lakásba, a teraszról nyíló kilátásába. Fogalmam sem volt, hogy hol van Todi, de mondtam Gergőnek, hogy én már akár holnap ide költöznék.

P. G.: Azonnal lecsaptunk rá, annyira minden rendben volt a házzal és a környékkel. Én már október eleje óta kint vagyok, Éva három hete jött utánam.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pepu
2020. december 13. 11:42
Homonnai is a közelben lakik?
konfucius
2020. december 12. 21:52
Kedves Éva, most jöttem haza a templomból, gyakoroltam a holnapi misére. Mondja már meg, magát hogyan akadályozza meg az alkotásban ez az állítólag bántalmazó hatalom? Én valahogy hiába próbálom, csak nem sikerül észrevennem, hogy ez a hatalom megakadályozott az improvizációban, a művek gyakorlásában, újraalkotásában. Az a gyanúm, kedves Éva, maga rémeket lát, ábrándokat kerget. Nem tesz jót, ne tegye.
123321
2020. december 12. 20:49
+1 migráns az olaszoknak. szegények...
bpe
2020. december 12. 20:25
ajvé, dehát a barnáskék salvini-köd épp most szállt reá umbriára, mi leszen így jó péterfyekkel?.. "In the latest regional election, which took place on 27 October 2019, Donatella Tesei of Lega Nord (Lega Nord Umbria) was elected President by a landslide, ending 49 years of uninterrupted "reign" by the Italian Communist Party and its successors. The League was largely the largest party." https://en.wikipedia.org/wiki/Politics_of_Umbria ..csak meg ne tudják!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!